Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Ανάπτυξη ΕΣΠΑ εξαγωγές και καβάλα στην βέσπα

 Ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται λέει μια παροιμία και κατ’αυτόν τον τρόπο ενεργούμε δυστυχώς και ελπίζουμε σε ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση. Όποιος πυροβολημένος επίσημος εκ του εξωτερικού έρχεται στη χώρα, να τα κόκκινα χαλιά αντί για τα χάλια μας και μνημόνια συνεργασίας και υπογραφές που τελικά δεν αποδίδουν τίποτα διότι δεν έχουμε τίποτα μα τίποτα να προσφέρουμε.

Και τρώμε και ξοδεύουμε τα κονδύλια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πάνε χαμένα τα λεφτά διότι δεν μας νοιάζει για το μέλλον και για το αύριο και εις γνώσην τους οι κυβερνώντες μας κοροϊδεύουν και εις γνώση μας κι εμείς τους πιστεύουμε κι ελπίζουμε ή κάνουμε πως τους πιστεύουμε. Χαμένα λεφτά όπως δισεκατομμύρια μέχρι σήμερα είναι και το περιβόητο ΕΣΠΑ αφού τα σκορπάμε όχι μόνον σε έργα και επιδοτήσεις που δεν θα αποδώσουν αλλά και σε ανθρώπους που ήδη είναι μέχρι τον λαιμό στα χρέη.
Δεκάδες υπογραφές έπεσαν με τους Κινέζους που έχουν απ’ όλα με εξευτελιστικό κοστολόγιο και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι εξαγωγές και για το θεαθήναι κάνουν και καμιά εισαγωγή.
Τελευταία υπογράψαμε και μνημόνια συνεργασίας για εξαγωγή λέει αγροτικών προϊόντων στην Κίνα με είδη όπως πορτοκάλια μανταρίνια κεράσια και άλλα τα οποία τα έχουν σε πληθώρα οι Κινέζοι. Και ένα κιλό κεράσια πωλείται 5 λεπτά του ευρώ κι εμείς θέλουμε να τους στείλουμε κεράσια με 2 ευρώ που με τα μεταφορικά θα φτάσει τα 3 ευρώ. Και ελπίζουμε να αγοράσει ο Κινέζος 5 και 6 ευρώ κεράσι με το ημερομίσθιο το δικό του που σε αναλογία με το εδώ είναι σαν να δίνει ο Έλληνας 50 ευρώ για ένα κιλό κεράσια. Το ίδιο και με το λάδι που δεν είναι στην νοοτροπία του Κινέζου διότι έχει τα δικά του από άλλα είδη, το ίδιο και με τα μακαρόνια. Και έχουμε ένα εμπορικό ισοζύγιο με την Κίνα που εισάγουμε χίλια πράγματα και εξάγουμε ένα.
Αέρα πατέρα όλες οι επιχορηγήσεις ή σχεδόν όλες με το ΕΣΠΑ το LEADER κτλ. Ένας εργολάβος στο νομό λέγεται ότι επιχορηγήθηκε για να ανανεώσει τα χωματουργικά του μηχανήματα που χρόνια τώρα σε μια χώρα που δεν έχει έργα κάθονται και αν αγοράσει καινούρια κάτι θα κερδίσουμε. Αλλού δόθηκαν χρήματα για ανακαίνιση παντοπωλείου και για γήπεδα 5Χ5 και καφετέρια. Και άλλο αναπτυξιακό έργο είναι μία επιχείρηση που θα κάνει μονάδα διάλυσης οχημάτων και βέβαια κι αυτό είναι αναπτυξιακό έργο.
Τα οχήματα που αποσύρονται στην Ευρώπη τα πουλάνε οι Ευρωπαίοι με τον τόνο σε κράτη της Αφρικής και ξανακυκλοφορούν κι εμείς τα κάνουμε κατσαρόλες και μπρίκια.
Χιλιάδες οχήματα τέτοια φτάνουν στην Νιγηρία όπου αυτό είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση στην χώρα. Οι πλήστοι αυτών που επιχορηγούνται για έργα ή επανεκκίνηση της επιχείρησής τους θα πάρουν τα λεφτά θα φτιάξουν κατιτίς για του κόσμου τα μάτια και να τα πλαστά τιμολόγια και οι υπερτιμολογήσεις και τα υπόλοιπα κάτω από το στρώμα.
Υπερχρεωμένες επιχειρήσεις στο νομό θα πάρουν και πάλι ζεστό χρήμα χωρίς όμως να πάρουν προσωπικό ή να φέρουν συνάλλαγμα. Έχουμε παραδείγματα τέτοιων επιχειρήσεων που πήραν επιχορηγήσεις έστησαν κατιτίς εδώ και την επομένη τα μάζεψαν και πήγαν στα Σκόπια και την Βουλγαρία.
Θα μπορούσαμε να γράψουμε τόμους ολόκληρους επ’ αυτού και επ’ αυτών αλλά σταματάμε εδώ ελπίζοντας όχι ότι θα αλλάξει κάτι αλλά ότι κάποτε θα καταλάβουμε το ότι μας δουλεύουν και θα πούμε φτάνει πια.


Γράφει ο Μάκης Κωνσταντινίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more