Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Έτσι θα γίνονται οι ρυθμίσεις με τα ταμεία

Όλο τον κόσμο ενδιαφέρει η συμφωνία που φαίνεται να καταλήγουν κυβέρνηση και τρόικα για τη ρύθμιση των οφειλών στα ταμεία. Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού το υπουργείο
Εργασίας θα φέρει νόμο ο οποίος θα επιχειρεί να βγάλει τη θηλιά χιλιάδων οφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει όλοι να πάψουν να πληρώνουν και να περιμένουν τη ρύθμιση. Επειδή τα μεγαλύτερα χρέη είναι στο ΙΚΑ, οι υπεύθυνοι κάνουν έκκληση να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο της ρύθμισης διότι σε άλλη περίπτωση θα κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και θα χαθούν τεράστια ποσά.
Οι βασικοί άξονες του σχεδίου προβλέπουν:
α) Για τις μεγάλες επιχειρήσεις με οφειλές πάνω από ένα ποσό προτείνεται η διαχείριση του χρέους «πακέτο» και συνδυαστικά με τα λοιπά χρέη που έχουν προς τράπεζες και δημόσια ταμεία.
β) Για τις επιχειρήσεις με την αποκαλούμενη μεσαία διαστρωμάτωση οφειλών προς το ΙΚΑ και ειδικότερα για οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στα έτη της κρίσης προτείνεται ένταξη σε ρύθμιση με αυξημένο αριθμό δόσεων.
γ) Για τις οφειλές των ελευθέρων επαγγελματιών που μεταφέρονται στο ΚΕΑΟ προτείνεται το όριο να αυξηθεί πάνω από το ποσό των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Ταυτοχρόνως, στα εργαλεία που θα επανεξεταστούν εντάσσονται οι διατάξεις του άρθρου 99 για τις πτωχευμένες επιχειρήσεις στις οποίες δίδονται δυνατότητες για έως και 180 δόσεις. Σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του Δ.Σ. του ΙΚΑ για τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στα άρθρα 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και στις περιπτώσεις της άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης σύμφωνα με το άρθρο 106 παρέχονται οι εξής δύο δυνατότητες:
α) Εφάπαξ εξόφληση με έκπτωση των πρόσθετων τελών σε ποσοστό 80%. β) Ρύθμιση καταβολής οφειλών από 72 έως 180 μηνιαίες δόσεις με εκπτώσεις πρόσθετων τελών που δεν μπορεί να υπερβεί (για τις 72 δόσεις) το 60%.
Επίσης, η τρόικα έχει ζητήσει να αποστείλουν τα Ταμεία για κάθε μία από τις παλαιές ρυθμίσεις τα αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των οφειλετών, των απεντάξεων και των ποσών που εισπράχτηκαν.
Εν αναμονή φυσικά και της τελικής συμφωνίας με την τρόικα για την «πακετοποίηση» των οφειλών και την αποπληρωμή σε 72 ή 100 δόσεις. Δηλαδή χρέη σε εφορία και ταμεία θα γίνονται ένα και ο οφειλέτης θα μπορεί να τα πληρώσει σε πολλές – πολλές δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more