Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Ο Περιφερειακός Τύπος μπροστά στις νέες τάσεις της τεχνολογίας

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΖΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ *
Όσοι παρακολούθησαν τον προεκλογικό αγώνα των υποψηφίων Δημάρχων, Περιφερειαρχών και Ευρωβουλευτών στις τελευταίες τριπλές εκλογές “από μέσα” όπως εμείς οι δημοσιογράφοι, διαπίστωσαν σίγουρα ότι το διαδίκτυο μπήκε για τα καλά στον τομέα της ενημέρωσης και προκάλεσε μεγάλες αλλαγές.
Ίσως οι πολλοί άνθρωποι να μην το συνειδητοποίησαν, αλλά τα social media έπαιξαν μεγάλο ρόλο σ’ αυτές τις εκλογές μειώνοντας την δουλειά των εφημερίδων, των ραδιοφώνων και της τηλεόρασης παρά το ότι τα τρία παραδοσιακά αυτά μέσα παρέμειναν στην επικαιρότητα. Εκατομμύρια e-mail υποψηφίων διακινήθηκαν εντελώς δωρεάν σ’ όποιον διέθετε ηλεκτρονική διεύθυνση, χιλιάδες νέα site βγήκαν στον “αέρα” και άλλες τόσες ρετουσαρισμένες φωτογραφίες προβλήθηκαν στις οθόνες μας κοινοποιημένες από γνωστούς και -κυρίως- αγνώστους…

Ο ιντερνετικός προεκλογικός αγώνας κάλυψε ένα μέρος της ενημέρωσης μια και εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατη η κάλυψη από τις εφημερίδες λόγω χώρου και της ραδιο-τηλεόρασης λόγω κορεσμού... Πόσες ώρες συνεντεύξεων να παρακολουθήσει ο πολίτης που είχε και άλλες δουλειές να κάνει, με επαναλαμβανόμενες απόψεις - κλισέ τις περισσότερες φορές; Στο τέλος κουράστηκε και οι υποψήφιοι τα έλεγαν μόνοι τους ή στους υπομονετικούς δημοσιογράφους (που δεν μπορούσαν να κάνουν και αλλιώς...). Φανταστείτε μόνο στην Αχαΐα είχαμε 10 υποψήφιους Περιφερειάρχες, 12 υποψηφίους Δημάρχους στην Πάτρα και 6 στο Αίγιο, βάλτε τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους και τους περιφερόμενους ευρωβουλευτές, ένας ολόκληρος στόλος ανθρώπων που ήθελε να μας ενημερώσει βρήκε διέξοδο στο διαδίκτυο χωρίς κόπο και χωρίς κυρίως έξοδα... “Ενας αξιοπρεπής προεκλογικός αγώνας” μου είπε υποψήφιος Δήμαρχος “έπρεπε να προβληθεί από όλα τα μέσα. Κάναμε καταχωρήσεις στις τοπικές εφημερίδες, βάλαμε σποτάκια στα ραδιόφωνα, κλείσαμε συνεντεύξεις στις τηλεοράσεις και συμμετοχή στην νέα μόδα που λέγεται ντιμπέιτ και μέσω των νεαρών φίλων μας μπήκαμε και στο διαδίκτυο... ”.
Το διαδίκτυο λοιπόν πλασαρίστηκε σαν τέταρτος μοχλός ενημέρωσης με τάσεις επικράτησης και όπως προβλέπουν πολλοί οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν σε 5 χρόνια, θα είναι καθαρά “ιντερνετικές”...  Ήδη, οι περισσότερες περιφερειακές εφημερίδες διαθέτουν site (άσχετα αν ενημερώνονται και πως...). Χιλιάδες ενημερωτικά blogs και site κυκλοφορούν στον κυβερνοχώρο, τα social media όπου ο καθένας γράφει ότι θέλει και η παραπληροφόρηση οργιάζουν, ένας χαμός ανεξέλεγκτος γίνεται στο διαδίκτυο, πολύ δύσκολο να ελεγχθεί και επισημοποιηθεί.
Από όλο αυτόν τον αχταρμά το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οδεύουμε ολοταχώς προς την ψηφιοποίηση της ενημέρωσης και γι’ αυτό είναι απαραίτητος όσο ποτέ ένας νόμος - πλαίσιο και ένας κώδικας δεοντολογίας που θα διέπουν την λειτουργία της διαδικτυακής ενημέρωσης, αλλά και της διαφήμισης το 50 % της οποίας στην Ευρωπαϊκή τουλάχιστον αγορά έχει στραφεί στο διαδίκτυο. (Η νέα τάση που εισέβαλε λέγεται ιντερνετικό βίντεο και αφορά εταιρείες που επιδιώκουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο με τη μετάδοση οπτικοακουστικού υλικού και ειδήσεων, με σκοπό την άντληση διαφημιστικών εσόδων...).
Μετά από 40 χρόνια στο χώρο της έντυπης περιφερειακής δημοσιογραφικής και εκδοτικής πιάτσας και παρακολουθώντας τις ταχύτατες εξελίξεις, διαισθάνομαι ότι ήρθε η ώρα ο περιφερειακός τύπος να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα. Τα κτυπήματα που δέχθηκε την τελευταία 5ετία με την απώλεια σοβαρών καθιερωμένων εσόδων και ατελειών είναι σοβαρά και σε συνάρτηση με την ταχύτατη εξάπλωση του διαδικτύου απαιτούν άμεσο επανασχεδιασμό της λειτουργίας του, με πρώτη κίνηση την δημιουργία ηλεκτρονικής έκδοσης, παράλληλα με την έντυπη. Έτσι, όταν φθάσει η ώρα οι παραδοσιακοί εκδότες θα περάσουν αναίμακτα στη νέα εποχή που έρχεται.
Οι άνθρωποι αλλάζουν, ο τρόπος ζωής εξελίσσεται και το σημαντικότερο ανακαλύπτουμε εκ νέου τις συνήθειες και τις ρουτίνες μας για να μην γίνει η ζωή μας βαρετή! Τα παραδοσιακά μέσα, όπως ο έντυπος τύπος, και κυρίως ο περιφερειακός τύπος, που ήταν προσαρμοσμένος στις ανάγκες των ανθρώπων που ζούσαν πριν 2-3 δεκαετίες, πρέπει να ανακαλύψουν ξανά το ρόλο τους, μαζί με εμάς..


* Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι τ. πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. και εκτελεστικός πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (Ε.Ε.Δ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more