Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

Σήμερα οι Δήμοι καλούνται, αφενός να βοηθήσουν τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας, μέσα από ποικίλες  κοινωνικές δράσεις και  αφετέρου να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους, έτσι ώστε οι δημότες να δαπανούν λιγότερα χρήματα για δημοτικές υπηρεσίες.
Με βάση το μνημόνιο οι Δήμοι δεν μπορούν πλέον να κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, έστω και για τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης της καθημερινότητας των πολιτών, όπως είναι η καθαριότητα, η συντήρηση του πρασίνου κ.α. παρά μόνο με δίμηνες και εποχιακές προσλήψεις προσωπικού, που και αυτές πνίγονται στην γραφειοκρατία μέχρι να υλοποιηθούν, χάνοντας έτσι τον χρόνο που πρέπει να παρέχονται οι υπηρεσίες αυτές.

Σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, οι Δήμοι μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες για  τη συλλογή και μεταφορά των στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και για την καθαριότητα των δημοτικών χώρων, πάρκων, πράσινο και κτηρίων.
Η ανάθεση σε ιδιώτες τμήματος της καθαριότητος, της ανάπτυξης και φροντίδας του πρασίνου, δεν σημαίνει ότι η δικαιοδοσία τους δεν παραμένει στους Δήμους. Αντίθετα πιστεύουμε ότι θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών έγκαιρα και στον κατάλληλο χρόνο.
Μελέτη του Δήμου Θεσσαλονίκης κατέδειξε, ότι για τις υπηρεσίες του Δήμου, το κόστος αποκομιδής ανέρχεται  σε 270 ευρώ   ο τόνος, αντίστοιχα το κόστος όταν η αποκομιδή γίνει από ιδιώτη φτάνει τα 70 ευρώ !!
Πιστεύουμε ότι θα πρέπει  η δημοτική αρχή και στον Δήμο  Πέλλας, ενόψει και της νέας δημοτικής περιόδου που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο να προχωρήσει στους τομείς της καθαριότητας και του πρασίνου, σε γενναίες αποφάσεις ανάθεσης μέρους  των συγκεκριμένων  δραστηριοτήτων σε ιδιώτες, με διάφανες διαδικασίες, και σκοπό την βελτίωση της εικόνας του δήμου μας και της απαλλαγής των συμπολιτών  μας από περιττά έξοδα, τον καλύτερο έλεγχο από πλευράς Δήμου για την σωστή εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών, αρχής γενομένης από το ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο !
Ιδιαίτερα στον τομέα του πρασίνου, έχοντας την τύχη να ζούμε σ΄ έναν δήμο, μια πόλη, που κατακλύζεται από το πράσινο και τα δεκάδες πάρκα μικρά και μεγάλα, δεν πρέπει να αφήνονται, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο παρ΄ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλουν οι μόλις 8 μόνιμοι υπάλληλοι πρασίνου  που υπάρχουν σήμερα στον Δήμο μας, να πολιορκούνται από ξερά χόρτα μεγάλου ύψους, που πολλές φορές εγκυμονούν ακόμα και κινδύνους πυρκαγιάς, πέρα από τις εστίες μόλυνσης που δημιουργούνται μέσα στους αστικούς ιστούς.
Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα και άλλων Δήμων της  χώρας σήμερα, που ήδη έχουν αναθέσει τμήμα η και το σύνολο των υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου σε ιδιώτες, συμβάλλοντες στη δημιουργία και νέων θέσεων εργασίας.


γράφει ο Λύσανδρος Γ. Αμιτζόγλου

3 σχόλια:

  1. Δώσε και την ψυχή σου στους ιδιώτες να δούμε τι θα καταλάβεις! Ντροπή και μόνο η σκέψη να γράψεις ενα τέτοιο άρθρο, το να το δημοσιεύσεις απαιτεί και περίσσιο θράσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ας τα δωσουν ολα στους ιδιωτες να σκορπισουν οι υπηρεσιες για να βαλουμε μυαλο οσο για τυπους σαν εσενα που εγραψες το αρθρο ενα εχω να πω οτι γραφεις ανακρυβειες γιατι δεν εχεις ιδεα απο τις υπηρεσιες αυτες για το πως λητουργουν και για το ποιος ευθυνεται για το μεγαλο κοστος αλλα θελω στον δημο σου να τα παρει ιδιωτης και να σε δω ποσα χιλιομετρα μακρια θα κουβαλας τα σκουπιδια σου να τα πεταξεις γιατι κανενας ιδιωτης δεν προκυτε να περνα απ ολες της γειτονιες να κανει αποκομιδη θα βαλει καδους στις διασταυρωσεις και οπου τον βολευει για να μειωση το κοστος η για να βγαλει μεγαλυτερο κερδος οσο για τα ποσα που εγραψες απο που τα πληροφορηθηκες; μηπως απο καποιος σαν εσενα γιατι με την υπαρχουσα κατασταση οι ιδιωτες με κατι ψευτο μελετες χρυσοπληρωμενες που εκαναν οι δημοι με λεφτα των δημοτων δεν βγαζουν τετοια αποτελεσματα αλλα απο τα 270 που γραφεις τον τονο οχι στα 70 αλλα στα 200 που μετα απο λιγο καιρο θα ζητησουν και θα γινουν 370 και θα τα πληρωνουν ολοι οι δημοτες καταλαβες κυριε αμιτζογλου αν διαφωνεις γινε εργολαβος και ανελαβε εσυ μ αυτο το ποσο αλλα μη τολμησης να τα παρατησεις γιατι δεν θα βγαινει θα τα μαζευει και με ζημια αν χρειαστει για να δεις ποσα απιδια βανει ο σακος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. απο τετοια υποκειμενα πασχουμε θελω να τον δω τι θα λεει οταν τα παρουν ιδιωτες και γινει χαμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more