Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Παρέμβαση του Ηλία Σχορετσανίτη υποχρεώνει την καναδική ακτοφυλακή σε ανασκευή του χάρτη των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων


Στις δώδεκα Νοεμβρίου κυκλοφόρησε στο internet χάρτης της Καναδικής Ακτοφυλακής όπου έθετε υπό αμφισβήτηση τα ελληνικά και κυπριακά θαλάσσια σύνορα. Με άλλα λόγια όταν...

εκπέμπει SOS ένα πλοίο στην αμφισβητούμενη ζώνη, εξυπηρετείται από τους Τουρκικούς σταθμούς Διάσωσης και όχι από τους αντίστοιχους Ελληνικούς. Ουσιαστικά ο χάρτης γρίζαρε το μισό Αιγαίο στην 25η παράλληλο. Ιδού ο χάρτης τη 12η Νοεμβρίου 2014:
Το θέμα είναι σοβαρό, καθώς αμφισβητούνται τα σύνορα της Ελλάδας από την Κρατική Ακτοφυλακή μιας χώρας φίλα προσκείμενης και συμμάχου στο ΝΑΤΟ. Μετά από διασταύρωση της πληροφορίας μέσα από τους επίσημους χάρτες του «Search and Rescue Contacts», προχώρησα σε αποστολή ηλεκτρονικής επιστολής (e-mail) στους διαχειριστές της ιστοσελίδας, ενημερώνοντας παράλληλα την Καναδική πρεσβεία των Αθηνών. Το e-mail που απέστειλα (μεταφρασμένο στα ελληνικά):
«Αξιότιμε κύριε,
Θα ήθελα να σας θέσω ένα ερώτημα που αφορά το Αιγαίο Πέλαγος στην Ελλάδα. Γιατί έχετε σκιαγραφήσει με βαθύ μπλε χρώμα μια θαλάσσια ζώνη η οποία περιλαμβάνει ελληνικά νησιά (Ρόδος, Χίος, Μυτιλήνη κλπ); Ο χάρτης σας δείχνει ότι τα νησιά και η θάλασσα περί αυτών πιθανόν να ανήκει στην Τουρκία. Υπάρχει κάποιο επίσημο έγγραφο στο οποίο στηρίζεστε για να δημοσιοποιήσετε αυτόν το χάρτη; Η Καναδική κυβέρνηση υιοθετεί μία τέτοια προσέγγιση; Σας ευχαριστώ για το χρόνο και την καλή διάθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more