Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: Προς νέα κυβέρνηση με 162 (149+13) έδρες και ψήφο ανοχής (;) από Ποτάμι και ΚΚΕ


Οι 149 έδρες, που καταλαμβάνει στη νέα Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεώνουν τον Αλέξη Τσίπρα να αναζητήσει συμμαχίες για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, καθώς δεν συγκεντρώνει τις 151 έδρες, που απαιτούνται για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.
tsipras-kammenos1
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί το μεσημέρι της Δευτέρας τον Κάρολο Παπούλια στο προεδρικό μέγαρο, προκειμένου να λάβει τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.
Νωρίτερα, στις 10:30 το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, με τον οποίο υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Κυριακής, με πηγές της Κουμουνδούρου να λένε ότι θα έχουμε κυβέρνηση μέχρι το απόγευμα και ότι εντός της ημέρας θα ορκιστεί πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας.
Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, η νέα κυβέρνηση θα έχει κοινοβουλευτική δύναμη 162 εδρών. «Με τον κ. Καμμένο υπήρξε συμφωνία να συναντηθούν, ώστε να επιβεβαιωθεί η στήριξη και η πιθανή συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του πρωθυπουργού τη Δευτέρα και της νέας κυβέρνησης την Τρίτη το απόγευμα ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωί» επιβεβαίωσε η Κουμουνδούρου ανεπίσημα.
Φήμες που είδαν το φως της δημοσιότητας ανέφεραν ότι θα υπάρξει συνάντηση του κ. Τσίπρα και με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, δίχως όμως να έχει ακόμα καθοριστεί η ακριβής ημερομηνίας.
Υπό το φως των νέων εξελίξεων, ωστόσο, η συνάντηση αυτή αποκτά διαφορετικό χαρακτήρα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει από τον επικεφαλής του Ποταμιού να παράσχει ψήφο ανοχής στη νέα κυβέρνηση.
Οι πληροφορίες, νωρίτερα, που ήθελαν τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να εξετάζει τη συγκρότηση κυβέρνησης με τη συμμετοχή του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, προκάλεσαν την οργή του προέδρου των ΑΝΕΛ, ο οποίος δήλωνε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο σχήμα.
Ο κ. Τσίπρας, τέλος, ενδέχεται να επιδιώξει να συναντηθεί και με το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα., προκειμένου επίσης -αν και φαντάζει πολύ δύσκολο- να του ζητήσει να παράσχει και εκείνος ψήφο ανοχής στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more