Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Διαβάστε την συνέντευξη του υποψήφιου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σμία στην εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες




Τα Νοσοκομεία Γιαννιτσών και Έδεσσας υποβαθμίστηκαν δραματικά


Σημαντική συνέντευξη παραχώρησε ο υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σμίας στην εφημερίδα μας με αφορμή τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Ο κος Σμίας απάντησε στο σύνολο των ερωτήσεων που του τέθηκαν ενώ έχουν ενδιαφέρον οι απόψεις τους για την υγεία στην Πέλλα. Διαβάστε παρακάτω:



Ερ: Γιατί επιλέξατε να κατέλθετε στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο του Σύριζα;
Απ.  Νομίζω ότι αποτελεί την πιο εύκολη και φυσική απάντηση. Είμαι μέλος του Σύριζα -Συν από το 1991. Έτσι όταν προτάθηκε από την Ο.Μ Γιαννιτσών του Σύριζα η υποψηφιότητά μου - για πολλαπλή φορά- έλαβα την απόφαση να βοηθήσω με τις όποιες δυνάμεις μου στην μάχη της ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών τώρα που έβλεπα να πλησιάζει το τέλος της επιστημονικής μου διαδρομής. Άσχετα από το τελικό αποτέλεσμα της προσωπικής μου συμμετοχής είμαι χαρούμενος που συμμετέχω ενεργά σε όλη αυτήν την διαδικασία.

Ερ: Ποια είναι η άποψή σας για την Υγεία στον Ν. Πέλλας συνοπτικά.
Απ. Σε καμία χρονική περίοδο η υγεία δεν ήταν στα επίπεδα που έπρεπε και δικαιούνταν οι πολίτες του νομού μας. Την τελευταία πενταετία όμως η κατάσταση έλαβε δραματικό χαρακτήρα. Άνθρωποι δεν έχασαν μόνο την εργασία τους αλλά και το δικαίωμα ασφάλισης και δωρεάν πρόσβασης στις Δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Αλλά και οι ασφαλισμένοι έπρεπε πλέον να πληρώσουν 5 Ευρώ στα κανονικά εξωτερικά ιατρεία, και 1 Ευρώ σε κάθε ιατρική συνταγή. Τα πολυιατρεία Γιαννιτσών -Έδεσσας μετατρεπόμενα διαδοχικά σε ΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ με τις αποχωρήσεις και απολύσεις ιατρικού προσωπικού εξελίχθηκαν σταδιακά σε φαντάσματα Τα Νοσοκομεία Γιαννιτσών και Έδεσσας υποβαθμίστηκαν δραματικά. Θέσεις Γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που είχαν κενωθεί με συνταξιοδοτήσεις δεν αντικαταστάθηκαν με νέες προσλήψεις. Ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου Γιαννιτσών ούτε επισκευάσθηκε ούτε αντικαταστάθηκε την τελευταία διετία θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Τα κέντρα Υγείας Αριδαίας, Σκύδρας, Κρύας Βρύσης εξελίσσονται σε Υγειονομικούς σταθμούς παλιάς κοπής Άμεσα χρειάζονται επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των ασθενών που περιλαμβάνουν: Δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας όλων των ανασφάλιστων πολιτών. Κατάργηση του εισιτηρίου 5 Ευρώ για τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία Κατάργηση του 1 Ευρώ ανά συνταγή. Μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη ανθρώπων με εισοδήματα κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό βάσει σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Καθολική κάλυψη των αναγκών σε εμβόλια παιδιών και ενηλίκων δωρεάν σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές ενδείξεις. Σταδιακή κάλυψη όλων των αναγκών βασισμένες σε νέους σύγχρονους οργανισμούς όλων των δομών υγείας.

Ερ: Μπορεί ο Σύριζα να βγει πρώτο κόμμα στην Πέλλα;
 Από τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις αλλά και από την προσωπική μου επαφή διαφαίνεται ένα σημαντικό ρεύμα μεταστροφής του κόσμου που διευρύνεται μετά τις προγραμματικές εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης. Η σημαντική αυτή διαφορά μπορεί να οδηγήσει στην αυτοδυναμία που θα δώσει την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης της ανατροπής και έναρξης εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος της ΔΕΘ. Όσον αφορά την κατάσταση στον Νομό μας παρά την μακρόχρονη συντηρητική του παράδοση έχουν δημιουργηθεί συνθήκες υπέρβασης των αποτελεσμάτων περασμένων εκλογικών αναμετρήσεων .Η μαζική αποχώρηση σημαντικής μερίδας ψηφοφόρων του πάλαι ποτέ δικομματισμου και η υπερψήφιση των ψηφοδελτίων ελπίδας του Σύριζα κάνει εφικτή αυτήν την ανατροπή.

Ερ: Πολλά ακούγονται για τις συνιστώσες μέσα στον Σύριζα. Εσεις είστε μέλος σε κάποια;
Απ.  Αρχικά να τονίσω πως στο 1ο συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο του 2013 στο οποίο συμμετείχα ως σύνεδρος στην πράξη καταργήθηκαν οι συνιστώσες του και διαμορφώθηκε σε ενιαίο κόμμα. Εκείνο που έμεινε είναι διάφορες τάσεις που όμως η παρουσία τους δεν δημιουργεί προβλήματα. Αντίθετα θα έλεγα συμβάλλουν στην εσωκομματική δημοκρατία που την θεωρώ πλούτο για το κόμμα μας και πολύτιμη βοήθεια στην ολόπλευρη συζήτηση των διαφόρων απόψεων και στην τελική επιλογή της κυριαρχούσας άποψης μέσα από δημοκρατικό διάλογο . Ποτέ η δημοκρατία και η διαφάνεια δεν δημιουργεί τα προβλήματα. Θα έλεγα πως συμβαίνει το αντίθετο. Παρακολουθώ όλες τις διατυπωμένες απόψεις και δεν συμφωνώ πάντα με την μία η την άλλη. Γνώμονα μου ωστόσο αποτελούν οι αποφάσεις του 1ου τακτικού συνεδρίου και η απόφαση της κεντρικής επιτροπής για το κυβερνητικό πρόγραμμα όπως εξαγγέλθηκε και αναλύθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ερ: Υπάρχει περίπτωση μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του Σύριζα να προσλάβει υπαλλήλους που απολύθηκαν για πειθαρχικά παραπτώματα;
ΑΠ. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα πως θα επαναπροσληφθούν εκείνοι οι υπάλληλοι που απολύθηκαν παράνομα στα πλαίσια εφαρμογής μνημονιακών επιλογών χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Για όσους είναι πειθαρχικά διωκόμενοι τον λόγο δεν έχει το κόμμα αλλά τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα της πολιτείας.

 Ερ: Τι σηματοδοτεί η παρουσία της κ. Τζάκρη στο ψηφοδέλτιο του Σύριζα.
Απ.  Εκφράζει το σκεπτικό διεύρυνσης του Σύριζα που θα βοηθήσει στην καλύτερη εκλογική επιτυχία του. Πώς θα λειτουργήσει αυτή η επιλογή θα φανεί σύντομα.

 Ερ: Πριν τις εκλογές του 2012 ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση της αριστεράς και ας είναι πρωθυπουργός η κ. Παπαρήγα. Ισχύει κάτι τέτοιο σήμερα για τον κ.Κουτσούμπα;
Απ. Τα δεδομένα του 2012 ήταν ριζικά διαφορετικά. Προέκυψε ξαφνικά μία μεγάλη ευκαιρία στα κόμματα της αριστεράς να διεκδικήσουν την διακυβέρνηση της χώρας χωρίς να υποβάλλουν ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο . Το πρόσωπο δεν έπαιζε τον σημαικότερο ρόλο στην επιλογή του πρωθυπουργού. Σήμερα ο Σύριζα διεκδικεί την διακυβέρνηση της χώρας με συγεκριμένο πρόγραμμα διεκδικώντας της ψήφο των πολιτών για την εφαρμογή του. Για τον λόγο αυτό πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι άλλος παρά ο αρχηγός του Σύριζα. Δεν είναι λοιπόν θέμα της σημερινής ή της προηγούμενης ηγεσίας του ΚΚΕ.

 Ερ: Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες της Πέλλας;
Απ. Πιστεύω ότι οι καιροί των πελατειακών σχέσεων με τα κόμματα ανήκει ευτυχώς στο παρελθόν . Ο Σύριζα σήμερα αποτελεί την ελπίδα για την χώρα και τον Νομό μας. Οι πολίτες θα ψηφίσουν μαζικά τον Σύριζα στις 25 Ιανουαρίου για να μπεί ένα τέλος στις μνημονιακές πολιτικές. Για να εισέλθει η χώρα σε μια καινούρια περίοδο ανάκαμψης. Ο Σύριζα χρειάζεται την στήριξη του λαού όταν υλοποιεί τις κυβερνητικές του διακηρύξεις. Σε περίπτωση παρέκκλισης από το κυβερνητικό του πρόγραμμα έχει την ανάγκη της αυστηρότερης κριτικής για την επάνοδο στις διακηρυγμένες θέσεις του.'Όσον αφορά την προσωπική επιλογή των υποψηφίων αυτή κατά την γνώμη μου θα πρέπει να περιλαμβάνει αξιολόγηση κάθε υποψηφίου στη βάση της προσωπικής του διαδρομής και του αξιακού φορτίου που κουβαλά κάθε υποψηφιότητα. Η ώρα της ανατροπής έφθασε. Τώρα όλοι Σύριζα Χρήστος Σμιας Υποψήφιος Βουλευτής Σύριζα Ν.Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more