Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Βραχιολάκι για τους αποφυλακισμένους με αναπηρία, που εκτίουν την ποινή υπό κατ'οίκον περιορισμό

Τι προβλέπει αλλαγή του υπ. Δικαιοσύνης στη διάταξη, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κι έδινε τη δυνατότητα αποφυλάκισης στον φυλακισμένο για τρομοκρατία Σάββα Ξηρό

Σε βελτιωτική αλλαγή προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, επί της επίμαχης διάταξης που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και έδινε τη δυνατότητα αποφυλάκισης του Σάββα Ξήρου, λόγω αναπηρίας.
Στην διάταξη διευκρινίζεται ότι όσοι φυλακισμένοι με αναπηρία πάνω από 80% μπορούν να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους με κατ οίκον περιορισμό θα είναι υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση, δηλαδή θα φοράνε το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι».
Βούτσης: Δεν υπάρχουν δικοί μας και δικοί σας νεκροί
"Έχουμε κρυστάλλινη θέση σε θέματα εξανθρωπισμού, δεν έχουμε καμία ενοχή, έχουμε δώσει εξετάσεις στον διάλογο και δεν είχαμε ποτέ αλά καρτ ευαισθησία", είπε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ, περί φωτογραφικών διατάξεων και ανοχή της κυβέρνησης, απέναντι στους τρομοκράτες.
"Δεν υπάρχουν δικοί μας και δικοί σας νεκροί, θύματα που θα τα χωρίσουνε αυτές οι παρατάξεις", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.
Στην παρέμβασή του, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου επί της αρχής για τις φυλακές, ο κ. Βούτσης μίλησε για τρομολαγνεία και τρομοϋστερία και τόνισε ότι αρχή της δημοκρατίας είναι ο διάλογος.
"Μην ξαναπείτε αυτή η κυβέρνηση πολιτεύεται και νομοθετεί καθ΄υπαγόρευση. Επί διετία η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά πολιτευόταν για το σύνολο θεμάτων, με βάση την ατζέντα των κυρίων της Χρυσής Αυγής. Να θυμίσω το θέμα της ιθαγένειας. Ήταν από τα πρώτα που έσπευσε λαχανιάζοντας,να παγώσει το νόμο Ραγκούση",ανέφερε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: "Η αρχή δεν υπάρχει διάλογος στην δημοκρατία, δεν υπάρχει. Ανοιχτοί δίαυλοι του κράτους υπήρχαν. Διότι το κράτος συμπυκνώνει αντιθέσεις, συγκροτεί και συναινέσεις και διαμορφώνονται τα όρια των ταξικών συγκρούσεων. Αυτή η αρχή δεν μπορεί να απαγορευτεί από κανέναν ούτε να ενοχοποιείται".
Στο σημείο αυτό, ο κ. Βούτσης, μίλησε για άκρως διχαστικό κρεσέντο κινδυνολογίας, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία ενοχή. Απαντώντας, δε, στον τέως υπουργό Βασίλη Κικίλια, που έκανε λόγο για ιδεολογική συγγένεια της τρομοκρατίας με το ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Εμείς δώσαμε εξετάσεις στο δημόσιο διαρκώς. Και μας επιτρέπει να λέμε ότι έχουμε ευαισθησία που δεν είναι αλά καρτ. Στα νοσοκομεία, στις φυλακές η παρουσία του δικού μας χώρου υπήρξε σημείο αναφοράς, ελπίδας, κουράγιου και δημοκρατικής μεταρρύθμισης του σωφρονιστικού συστήματος. Με αυτή την έννοια δεν έχουμε καμία ενοχή". Και ο κ. Βούτσης συνέχισε λέγοντας: "Σεβασμός σημαίνει να έχουμε όλοι επίγνωση. Δεν υπάρχουν δικοί μας και δικοί σας νεκροί, θύματα που θα τα χωρίσουνε αυτές οι παρατάξεις. Φύγετε από αυτή την νοοτροπία όσο το δυνατό γρήγορα. Η εθνική συμφιλίωση επιτεύχθηκε μέσα από τομές, μεγάλες, συναινέσεις και μεγάλες προσωπικότητες μέσα από αγώνες. Είναι απαράδεκτοι συμψηφισμοί αυτοί. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως ζητάτε να εξαιρέσουμε από αυτά τα μέτρα καταδικασθέντες για τρομοκρατικές πράξεις.
Η Αριστερά μεταπολιτευτικά δεν έφερε ενστάσεις σε αποφυλακίσεις για λόγους υγείας σε δεκάδες από βαρύτατα καταδικασμένους. Από χουντικούς, οικονομικά εγκλήματα και λοιπά. Εμείς δεν συμψηφίζουμε.Η διαδρομή μας υπήρξε κρυστάλινη και τότε και τώρα στο ζήτημα του ανθρωπισμού".
Ο κ. Βούτσης, ζήτησε να σταματήσει η τρομολαγνεία και τρομοϋστερία, που - όπως είπε - αναπτύχθηκε με το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι η επιείκεια και ο εξανθρωπισμός φτιάχνουν την μεγαλοσύνη της Δημοκρατίας. "Το πολιτικό σύστημα μπορεί αποτελεσματικά να απαντήσει σε αυτούς που την αρνούνται και την πολεμούν όταν βλέπει με το μάτι της ανοχής, της επιείκειας, της μεταρρύθμισης και όχι του εμφύλιου λόγου, μια λογική που ηττήθηκε πολλαπλά", σημείωσε.
Ο κ. Βούτσης επιτέθηκε, επίσης, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, κατηγορώντας τον για απαράδεκτη και ακατανόητη κινδυνολογία, που έστελνε μηνύματα, όπως είπε, κυρίως προς έξω."Έχει κάποιο κόμμα να πει στην ελληνική κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει; Να υποχωρήσουμε στα 4-5 ζητήματα που ήταν στο email Χαρδούβελη και ούτε η τότε κυβέρνηση δεν υποχώρησε; Πείτε ποιο κόμμα εισηγείται να υποχωρήσει η κυβέρνηση κατά των επιταγών του κ. Σόϊμπλε; Δεν είναι δυνατό να πολιτοκολογείτε ή να σεναριολογείτε απλά", υπογράμμισε.
Τέλος, ο κ. Βούτσης, επανέλαβε την ανάγκη εθνικής διακομματικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more