Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΧΑΡΙΣΑΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ 600.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΝ...

...ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ...
Μοίραζαν αφειδώς επιδόματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε υπαλλήλους και στη συνέχεια το διοικητικό συμβούλιο...
αποφάσιζε, αν και παράνομα καταβληθέντα όπως το ίδιο χαρακτήριζε, να τους τα χαρίσει! Ενα απίστευτο πάρτι σπατάλης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στο Εθνικό Ιδρυμα Κωφών που διαδραματιζόταν για χρόνια έφτασε και ερευνάται από τον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς μετά από έρευνα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.


Αιτία να παρέμβει ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής στάθηκαν, πριν από μερικούς μήνες, οι αναρτήσεις στον ιστότοπο «Διαύγεια» αποσπασμάτων από τα πρακτικά του Δ.Σ. του ιδρύματος, τα οποία αναφέρουν ότι χαρίζουν τα χρήματα στους υπαλλήλους αν και «αφορούν σε μη σύννομη σωρευτική καταβολή επιδομάτων». Επιδόματα όπως «ειδικής αγωγής», «τροφής», «νοσοκομειακό», «ειδικών συνθηκών» που κανείς δεν ξέρει σε τι ακριβώς αφορούν, για ποιον λόγο τα έπαιρναν συγκεκριμένοι υπάλληλοι και ποιοι ήταν εκείνοι που έβαζαν την υπογραφή τους για να εκταμιευτούν τα χρήματα.

Μέχρι στιγμής ο εισαγγελέας δεν έχει ολοκληρώσει την έρευνα και συνεπώς δεν έχει αποφανθεί αν και σε βάρος ποιων υπάρχουν ποινικές ευθύνες για το γεγονός ότι περισσότερα από 600.000 ευρώ έφυγαν από τα ταμεία και κατέληξαν στις τσέπες κάποιων υπαλλήλων χωρίς, όπως παραδέχεται το Δ.Σ του ιδρύματος, να τα δικαιούνται.

Το χρονικό των επιδομάτων

Οταν πριν από μερικούς μήνες ειδικοί επιθεωρητές σέρφαραν στο «Διαύγεια» προκειμένου να εντοπίσουν περίεργες υποθέσεις, έπεσαν πάνω στα πρακτικά της έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών του περασμένου Φεβρουαρίου. Εκεί έκπληκτοι διάβασαν ότι κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε ο πρόεδρος του Δ.Σ.) αποφασίστηκε «να μη θεωρηθούν απαιτητά τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από νυν και τέως υπαλλήλους του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, τα οποία αφορούν σε μη σύννομη σωρευτική καταβολή επιδομάτων».

Ο ειδικός επιθεωρητής που ασχολείται με την υπόθεση έστειλε κατεπείγον σήμα στο Εθνικό Ιδρυμα Κωφών ζητώντας εγγράφως εξηγήσεις για τις περίεργες αυτές αποφάσεις. «Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε το συντομότερο δυνατό για τα εξής: α) Ποιους και πόσους υπαλλήλους αφορούν οι αποφάσεις και για ποιο ποσό (αναλυτική κατάσταση με τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ανά υπάλληλο). β) Ακριβές αντίγραφο των πρακτικών, της υπηρεσιακής εισήγησης για την εν λόγω υπόθεση και τα ονόματα των μελών του Δ.Σ. που έλαβαν την απόφαση». Αν και το σήμα έφερε την ένδειξη «επείγον» και έφτασε στα γραφεία του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών στις 21 Μαΐου, το εν λόγω ίδρυμα απέστειλε με καθυστέρηση τα στοιχεία και τις καταστάσεις που ζητούσε ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται, σύμφωνα με την απάντηση, για 71 υπαλλήλους οι οποίοι έλαβαν πολλές χιλιάδες ευρώ ο καθένας από τα ταμεία του ιδρύματος. Ποσά που αθροιστικά υπερβαίνουν για συγκεκριμένη χρονική περίοδο τις 600.000 ευρώ.

Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί αφού οι διοικούντες του ιδρύματος παραδέχονται ότι τα επιδόματα αυτά δεν τα δικαιούνταν οι υπάλληλοι και συνεπώς κακώς τα ελάμβαναν, δεν απαίτησαν να επιστραφούν και αποφάσισαν να τους τα χαρίσουν.

Στις 18 Αυγούστου 2015 ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έστειλε τον φάκελο της υπόθεσης στον εισαγγελέα Διαφθοράς. Ουσιαστικά, ο επιθεωρητής ζητά από τον δικαστικό λειτουργό να ερευνήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε αυτή την υπόθεση. Μια ιστορία που πρέπει να γυρίσει αρκετά χρόνια πίσω, τότε που κάποιοι αποφάσιζαν να δίνουν σε συγκεκριμένους υπαλλήλους επιδόματα χιλιάδων ευρώ χωρίς να τα δικαιούνται και φτάνει στο 2015 όπου το Δ.Σ. του Ιδρύματος Κωφών αποφάσισε όχι μόνο να μην ψάξει την υπόθεση, αλλά να την κλείσει χαρίζοντας όλα τα χρήματα και ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Πληροφορίες λένε ότι η συγκεκριμένη αποτελεί την αρχή μιας σειράς σκανδαλωδών αποφάσεων σε δημοσίους οργανισμούς και ιδρύματα όπου για πολλά χρόνια τα διοικητικά συμβούλια έβαζαν χέρι και κατασπαταλούσαν δημόσιο χρήμα. Λεφτά που ανέρχονται πλέον σε εκατομμύρια ευρώ και τα οποία όχι μόνο πρέπει να επιστρέψουν στα ταμεία του κράτους, αλλά και να απολογηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που έβαζαν την υπογραφή τους σε τέτοιου είδους σκανδαλώδεις αποφάσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more