Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Τριπλασιάστηκαν οι επιθέσεις σε κέντρα υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία


Τριπλασιάστηκαν οι επιθέσεις σε κέντρα υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία
Αρκετές από τις σοβαρότερες επιθέσεις αφορούν εμπρησμό   (Φωτογραφία:  Associated Press )Βερολίνο
Σε τριπλάσια επίπεδα από τα περυσινά έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις σε γερμανικά κέντρα υποδοχής προσφύγων, με τα μισά από τα βίαια περιστατικά να αφορούν εμπρησμό. Μέχρι την αρχή του Νοεμβρίου, έχουν καταγραφεί 104 βίαιες επιθέσεις, ενώ συνολικά στοιχειοθετήθηκε εξαπαπλάσιος αριθμός και «ηπιότερων» επιθέσεων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα Welt επικαλούμενη στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Εγκληματικότητα (BKA), από τον Ιανουάριο ως τις 2 Νοεμβρίου του 2015 οι επιθέσεις κάθε είδους εναντίον κέντρων υποδοχής προσφύγων έφτασαν τις 637. Πέρυσι, είχαν φτάσει τις 199.

Κυρίως πρόκειται για πρόκληση υλικών ζημιών (216), αδικήματα που αφορούν τη διάδοση προπαγάνδας (123), καθώς και υποθέσεις υποκίνησης σε μίσος (74). Μόνο το τρίτο τετράμηνο του 2015 καταγράφηκαν συνολικά 303 αδικήματα.

Συγκεκριμένα οι βίαιες επιθέσεις έφτασαν τις 104, από τις οποίες οι 53 ήταν εμπρηστικές. Πέρυσι είχαν καταγραφεί σχεδόν 30 βίαιες επιθέσεις.

Επιπλέον, το 70% των δραστών δεν ήταν μέχρι τότε γνωστοί στην αστυνομία, σχολίασε αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών στη Welt.

Καθώς αυτό συνήθως σημαίνει ότι οι δράστες δεν έχουν συνήθως παρουσία στην ακροδεξιά σκηνή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αρχίσει να ανησυχεί, όπως αναφέρεται, πως «το φαινόμενο τέτοιων επιθέσεων έχει αρχίσει να γίνεται μετατοπίζεται προς το κοινωνικό κέντρο».

Ο Ούλριχ Λίλιε, πρόεδρος μιας οργάνωσης που διαχειρίζεται πολλά κέντρα υποδοχής μεταναστών, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα: «Ζούμε το χειρότερο κύμα ρατσιστικής και ακροδεξιάς βίας εδώ και 20 χρόνια. Καθημερινά σημειώνονται εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον κέντρων υποδοχής, με τον αριθμό τους να αυξάνεται σημαντικά».

Οι επιθέσεις έχουν στόχο ακόμη και κέντρα όπου ήδη διαμένουν πρόσφυγες, πρόσθεσε ο Λίλιε ο οποίος ζήτησε από τις υπηρεσίες ασφαλείας να δράσουν αποφασιστικά.

«Εδώ το θέμα αφορά κυρίως την αστυνομία. Οι έρευνες θα πρέπει να ενταθούν», εξήγησε, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο που έχουν διαλευκανθεί τόσο λίγες επιθέσεις εμπρησμού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more