Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Τσίπρας: Να σταματήσει η ανθρωποθυσία που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό


Τσίπρας: Να σταματήσει η ανθρωποθυσία που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό  
Το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσει η ανθρωποθυσία προσφύγων στο Αιγαίο, που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος», κατά την τελετή για την αναχώρηση 30 προσφύγων με προορισμό το Λουξεμβούργο.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι χρειάζεται συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας, ώστε η ταυτοποίηση και οι διαδικασίες επανεγκατάστασης προσφύγων να ξεκινούν από τη γειτονική χώρα και όχι από τα νησιά της Ελλάδας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη φιλοξενία των Ελλήνων, κάνοντας ειδική μνεία στη φωτογραφία με τις γιαγιάδες από τη Λέσβο που ταΐζουν ένα βρέφος από τη Συρία, η οποία αποτέλεσε και το φόντο των δηλώσεων του πρωθυπουργού.

Αναφερόμενος στους 30 πρόσφυγες που εγκαινίασαν τη διαδικασία της μετεγκατάστασης, σημείωσε ότι ήρθαν διακινδυνεύοντας να χάσουν τη ζωής τους στο Αιγαίο, περνώντας δια πυρός και σιδήρου και σήμερα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επίγνωση ότι αυτοί οι 30 μπροστά στους χιλιάδες που έρχονται είναι σταγόνα στον ωκεανό, «αλλά θέλουμε η σταγόνα αυτή να γίνει ρυάκι ανθρωπιάς και αλληλεγγύης».

Επανέλαβε, δε, ότι οι χώρες - μέλη της ΕΕ έχουν κοινή ευθύνη απέναντι στην προσφυγική κρίση και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να σηκώνονται νέα τείχη εντός της ΕΕ.

«Αιστανθήκαμε ευτυχείς, που ανταλλάξαμε ευχές με τους πρόσφυγες, που είδαμε το χαμόγελο των παιδιών, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε χαμόγελο, αλλά η αγωνία για τη ζωή τους. Αισθανόμαστε αγαλλίαση ψυχής, αλλά και ευθύνη για να σταματήσει η ανθρωποθυσία που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό· να σταματήσει το Αιγαίο να ξεβράζει σορούς και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε, δε, ότι η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα εισόδου των προσφύγων προς την ΕΕ, αλλά η Τουρκία και για το λόγο αυτό επανέλαβε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία, ώστε η διαδικασία ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης να γίνεται από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά, με κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Αναφερόμενος στους 30 πρόσφυγες που φεύγουν για το Λουξεμβούργο, ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι «στο δικό μου πρόσωπο, ευχαρίστησαν την Ελλάδα και τους Έλληνες που ξέροντας από προσφυγιά έχουν αγκαλιάσει τους πρόσφυγες».

Στο σημείο ο πρωθυπουργός αυτό έκανε ειδική μνεία στη φωτογραφία μπροστά από την οποία έκανε τις δηλώσεις, δηλαδή τη φωτογραφία του Λευτέρη Παρτσάλη για το πρακτορείο SOOC, που απεικονίζει τρεις γιαγιάδες να ταΐζουν ένα βρέφος από τη Συρία, για να καταδείξει τη φροντίδα με την οποία περιβάλλουν οι Έλληνες τους πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Ασελμπορνανέφερε ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί μια συμβολική χειρονομία, τονίζοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε ταχέως».

«Είμαι εδώ, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα στήνονται φράχτες και συρματοπλέγματα, γιατί χρειαζόμαστε αλληλεγγύη» τόνισε ο κ. Ασελμπορν και προειδοποίησε ότι «αν αποτύχουμε θα καταστραφούν οι βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Όλοι έχουμε εντυπωσιαστεί από τα χαμόγελα των παιδιών που αναχώρησαν. Κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του χωρίς λόγο» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ευχαρίστησε τους διεθνείς οργανισμούς και τις ελληνικές αρχές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more