Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Συμμετοχή του Δήμου Ν. Προποντίδας στο Δίκτυο Τοπικής Ιστορίας “Η Χαλκιδική στο διάβα του χρόνου”

Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος μας για δεύτερη συνεχή χρονιά υποστηρίζει και συμμετέχει ενεργά στις δράσεις του Δικτύου Τοπικής Ιστορίας “Η Χαλκιδική στο διάβα του χρόνου” για το σχολικό έτος 2015-2016. Στις δράσεις του δικτύου συμμετέχουν πολλά Δημοτικά Σχολεία του Δήμου μας και το Δίκτυο τελεί υπό την επιστημονική εποπτεία και καθοδήγηση των Σχολικών Συμβούλων της 1ης και 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας της Α/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού Χαλκιδικής.
Η πρώτη χρονιά λειτουργίας του Δικτύου με τις εργασίες που εκπονήθηκαν στα σχολεία, είτε από τα παιδιά, είτε από τους εκπαιδευτικούς, κρίθηκε ως άκρως επιτυχημένη. Έτσι, αποφασίστηκε η συνέχιση της λειτουργίας του Δικτύου και για τον τρέχον σχολικό έτος, με διεύρυνση των δραστηριοτήτων του.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της ενεργούς συνεργασίας του Δήμου μας με το Δίκτυο Τοπικής Ιστορίας και του ανοίγματος του σχολείου στην τοπική κοινωνία, προτείνεται η πρόσκληση ηλικιωμένων ανθρώπων στο σχολείο, για να αφηγηθούν τις ιστορίες τους. Η δράση αυτή θα ονομαστεί “Η ιστορία ζωντανεύει στο σχολείο μας”. Άλλωστε, η προφορική ιστορία είναι το πρώτο είδος διατήρησης της ιστορίας πολύ πριν από την εφεύρεση και τη διάδοση της γραφής. Ως ειδικότερος κλάδος της Ιστορίας, μέσα από την αμεσότητα της αφήγησης δίνει τη δυνατότητα να φέρει στο ιστορικό προσκήνιο τους καθημερινούς ανθρώπους, για να πουν τις “ιστορίες” τους τα ιστορικά υποκείμενα. Παράλληλα, τα τεχνολογικά μέσα που υπάρχουν σήμερα (ψηφιακή καταγραφή εικόνας και ήχου) παρέχουν τις δυνατότητες στον καθένα να καταγράψει αυτές τις μαρτυρίες των ανθρώπων που κάποια στιγμή “θα φύγουν” από κοντά μας ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Επομένως, παρακαλούνται όσοι δημότες μας επιθυμούν να λάβουν μέρους σ' αυτήν την δραστηριότητα, είτε για αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών, είτε για και να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη δράση, να επικοινωνήσουν με το αρμόδιο Τμήμα Παιδείας του Δήμου μας, το οποίο συντονίζει αυτήν την προσπάθεια και συνεργάζεται με το Δίκτυο Τοπικής Ιστορίας του Νομού μας στο τηλέφωνο 2373350208 ή στο email: zoi.milonopoyloy@nea-propontida.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more