Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΗΠΑ-ΚΙΝΑ: Η Ουάσινγκτον ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης


"Τις πραγματοποιήσαμε (σ.σ. τις επιχειρήσεις) στο παρελθόν, σε κάθε μεριά του κόσμου. Και θα τις πραγματοποιήσουμε ξανά", δήλωσε ο Κάρτερ.
Μια ανερχόμενη και πιο φιλόδοξη Κίνα και η πρόθεση της Ρωσίας να περιφρονήσει τη διεθνή τάξη οδηγεί τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να προσαρμόσουν τις στρατηγικές και τις επιχειρήσεις τους, πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.
Το Πεκίνο διεκδικεί δικαιώματα σχεδόν σε όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα, βάσει κυρίως μιας οριοθέτησης που διακρίνεται με διακεκομμένες γραμμές στους κινεζικούς χάρτες της δεκαετίας του 1940. Πρόκειται για ένα θέμα που αποτελεί αιτία έντασης στις εδαφικές διαφορές με τους γείτονές της, όπως το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, την Μαλαισία, την Ταϊβάν και το Μπρουνέι στην Νότια Σινική Θάλασσα, σε ένα θαλάσσιο πέρασμα το οποίο διασχίζουν κάθε χρόνο φορτηγά πλοία, μεταφέροντας εμπορεύματα αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Χθες, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε από την Σιγκαπούρη πως οι εδαφικές διενέξεις στη Νότια Σινική Θάλασσα θα πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο μέσα από συζητήσεις, αλλά η κινεζική κυβέρνηση, τόνισε, έχει την υποχρέωση να προστατέψει την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα θαλάσσια δικαιώματα της.
"Ο τρόπος με τον οποίο θα συμπεριφερθεί η Κίνα θα είναι η πραγματική δοκιμή στη δέσμευση της για ειρήνη και ασφάλεια", σημείωσε ο Κάρτερ. "Για αυτό το λόγο τα κράτη στην περιοχή παρακολουθούν τις ενέργειες της Κίνας στον θαλάσσιο τομέα και στον κυβερνοχώρο", επισήμανε, ενώ υπογράμμισε πως: "η Κίνα διεκδικεί περισσότερα εδάφη από όσα έχει διεκδικήσει οποιαδήποτε χώρα σε ολόκληρη την ιστορία της περιοχής".
Παράλληλα ο Κάρτερ τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες "εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους" για την έκταση των εγγειοβελτιωτικών έργων και την προοπτική της περαιτέρω στρατιωτικοποίησης των περιοχών που εκχερσώνονται, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγαλύτερο "κίνδυνο λάθος υπολογισμών ή συγκρούσεων".
Στις 28 Οκτωβρίου το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Lassen έπλευσε σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων από τα τεχνητά νησιά που κατασκεύασε το Πεκίνο στην Νότια Σινική Θάλασσα, στο αμφισβητούμενο αρχιπέλαγος Σπάρτλι, με το Πεκίνο να αντιδρά οργισμένα, καταγγέλλοντας "παράνομη εισβολή, χωρίς την άδεια της Κίνας" και "απειλή για την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια των συμφερόντων της".
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες απαντούν στις κινήσεις του Πεκίνου τοποθετώντας τον "καλύτερο και τον πιο σύγχρονο" εξοπλισμό τους στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού και επενδύουν στους τομείς του διαστήματος, του κυβερνοχώρου, της αντιπυραυλικής προστασίας και του ηλεκτρονικού πολέμου.
Μια άλλη δοκιμασία για τις ΗΠΑ σύμφωνα με τον Κάρτερ είναι οι "προκλήσεις" της Ρωσίας, όπως αυτές στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, κατηγορώντας την Μόσχα ότι παραβιάζει την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας και επιχειρεί να εκφοβίσει τα κράτη της Βαλτικής.
Κατηγόρησε παράλληλα το Κρεμλίνο για την επιμήκυνση του συριακού εμφυλίου πολέμου, αν και όπως σημείωσε, είναι πιθανό η Ρωσία να μπορεί να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στον τερματισμό της κρίσης στη Συρία.
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more