Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Τσίπρας: Ανοιγμα του Έβρου προτείνουν όσοι δεν έχουν ιδέα


Τσίπρας: Ανοιγμα του Έβρου προτείνουν όσοι δεν έχουν ιδέα
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μάρτιν Σουλτς 
Μυτιλήνη
Απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ανοίξει ο φράχτης του Έβρου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τις δηλώσεις του από τη Λέσβο, την οποία επισκέπτεται την Πέμπτη μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Φαίνεται καλή ιδέα σε εκείνους που δεν έχουν ιδέα» είπε ο πρωθυπουργός. Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον εγκλωβισμό προσφύγων στο νησί, λόγω της απεργίας της ΠΝΟ, επισήμανε ο κ. Σουλτς.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι κατά την επίσκεψή τους στη Λέσβο, είδαν με τα μάτια τους μια αυτοσχέδια βάρκα γεμάτη πρόσφυγες να φθάνει στο νησί. Χαρακτήρισε εγκληματική την πρακτική των διακινητών να βάζουν σε τέτοιου είδους βάρκες τους πρόσφυγες, καθώς υπάρχει φόβος για τραγικά αποτελέσματα ακόμη και με μια απλή θαλασσοταραχή.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Αθήνας σχετικά με την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία στο θέμα των διακινητών, της φιλοξενίας και της οργανωμένης μετεγκατάστασης προσφύγων από τις τουρκικές ακτές σε ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Το όραμά μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην έχει φράχτες, τείχη και σύνορα, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, για να σημειώσει ότι πάντως η ΕΕ έχει σύνορα με την Τουρκία, αφού η γειτονική χώρα δεν ανήκει στην ΕΕ.

Στο σημείο αυτό, βρήκε την ευκαιρία να απαντήσει σε εκείνους (μεταξύ άλλων στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ) που ζητούν να ανοίξει ο φράχτης του Έβρου για να εισέρχονται από εκεί οι πρόσφυγες και να μην πνίγονται στο Αιγαίο: «Φαίνεται καλή ιδέα για εκείνους που δεν έχουν ιδέα, που δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν νάρκες στον Έβρο».

Το ζήτημα δεν είναι να μην χάνουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες στο Αιγαίο και να κινδυνεύουν να την χάσουν στον Έβρο, τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτά που λέγονται είναι «ωραίες ιδέες που στηρίζονται σε έλλειψη γνώσης, αλλά εμείς πρέπει να κινηθούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι επισκέπτεται τη Λέσβο για να δει από κοντά πώς οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές και οι διεθνείς οργανώσεις πραγματοποιούν την καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων και πώς προχωρούν τα σχέδια για τη δημιουργία των hot spots.

Επιπλέον, ο Μάρτιν Σουλτς επισήμανε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η απεργία της ΠΝΟ, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στο νησί.

Η.Κ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more