Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Κρίσιμη επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα...

Την Άγκυρα θα επισκεφθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας ευρύτερες πρωτοβουλίες για το προσφυγικό...

Η επίσκεψη, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες έχει συμφωνηθεί...
με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως είχε αποκαλύψει η Realnews την Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να έχει η Ελλάδα - ως πρώτη χώρα υποδοχής προσφύγων από την Ευρωπαϊκή Ένωση - καθοριστικό ρόλο στην περιοχή για το προσφυγικό θέμα.

Στην κατεύθυνση αυτή επιζητά μεγαλύτερη συμμετοχή και μεγαλύτερη ανάληψη ευθυνών σε συνεργασία με την Ευρώπη. Η Ελλάδα, δηλαδή, να είναι αυτή, που θα συζητήσει το προσφυγικό με την Άγκυρα, ως εκπρόσωπος ουσιαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα αποφασίστηκε χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Νταβούτογλου για την εκλογική νίκη του κόμματός του στις χθεσινές εκλογές, ενώ επισημαίνει την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών διπλωματικών διαύλων ανάμεσα στις δυο χώρες, ειδικά στις συνθήκες περιφερειακής έντασης που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, συζήτησαν και το προσφυγικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου «ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε στον κ. Νταβούτογλου την αποδοχή της πρόσκλησης που ο Τούρκος πρωθυπουργός του είχε απευθύνει στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να επισκεφθεί την Τουρκία. Ήδη υπάρχει διερεύνηση των ημερομηνιών για το ταξίδι, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα».

Πριν από Ισραήλ-Παλαιστίνη

Η επίσκεψη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Real.gr, θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, με τον Αλ. Τσίπρα να είναι από τους πρώτους ηγέτες που θα επισκεφθεί την Άγκυρα μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού σε Ισραήλ και Παλαιστίνη στις 25 και 26 Νοεμβρίου, αντίστοιχα, με την Αθήνα να αναμένει τον ακριβή προσδιορισμό της ημερομηνίας από τη νέα τουρκική κυβέρνηση.

Ο Τζον Κέρι

Η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα, πάντως, θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την περιοδεία ουσιαστικά του Τζον Κέρι στην περιοχή.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, όπως αποκάλυψε η “R” την Κυριακή, θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 13 Νοεμβρίου και την αμέσως επόμενη ημέρα θα βρεθεί στην Λευκωσία, ενώ στις 20 του μηνός θα βρεθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας για τη Σύνοδο των G 20.

Είναι, δηλαδή, σαφές πως μεταξύ της ατζέντας του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είναι και το κυπριακό, αλλά και το προσφυγικό και όλη η ατζέντα των περιφερειακών διενέξεων-κάτι, άλλωστε, που θα συζητήσουν και Τσίπρας-Νταβούτογλου στην Άγκυρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more