Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Δ. Γιάννου: Έχουμε καιρό μέχρι τις εκλογές….



Σημαντική συνέντευξη παραχώρησε ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου στην εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες και στον δημοσιογράφο Χρήστο Δημητριάδη. Ο Δήμαρχος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος για την θέση του μιας και τόνισε ότι υπάρχει καιρός μέχρι τις εκλογές. Ακόμη ανακοίνωσε σημαντικά ζητήματα για το κυκλοφοριακό, ενώ τοποθετήθηκε και για την Τουριστική Α.Ε. που οδηγείται σε εκκαθάριση. Αυτά και άλλα πολλά θα διαβάσετε παρακάτω σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί:


1) Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Έδεσσα είναι το Κυκλοφοριακό. Πως θα το αντιμετωπίσει η Δημοτική αρχή;
Συμφωνώ απόλυτα πως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Έδεσσας είναι το κυκλοφοριακό!
Είμαστε μπροστά από πολύ σημαντικές εξελίξεις στο θέμα αυτό, αλλά πριν να τις αναφέρω θέλω να πω ότι μέχρι σήμερα έχουμε αναλάβει σημαντικές δράσεις για το κυκλοφοριακό, όπως είναι η επανεφαρμογή του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης και ο έλεγχος της κίνησης των οχημάτων στον πεζόδρομο. Θέλω να τονίσω ότι τα θέματα στάθμευσης και στάσης– εκτός από τις θέσεις της ελεγχόμενης στάθμευσης – και της κυκλοφορίας των οχημάτων στην πόλη είναι αρμοδιότητα της Τροχαίας Έδεσσας, με την οποία συνεργαζόμαστε άριστα. Με συντονισμένες ενέργειες καταφέραμε να ελέγξουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό την κίνηση των οχημάτων στον πεζόδρομο και συνεργαζόμαστε στενά για τις επόμενες κινήσεις μας σε ότι αφορά στο κυκλοφοριακό. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Τροχαία της Έδεσσας είναι πολύτιμος συνεργάτης και μας βοηθά σε όλες μας τις προσπάθειες, όμως κι αυτοί είναι αντιμέτωποι με το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, ενώ έχουν διευρυμένες αρμοδιότητες, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο τους.
Αυτό είναι το σημερινό πλαίσιο και με βάση αυτό το πλαίσιο έχουμε εκπονήσει, με τη συνεργασία εξειδικευμένου γραφείου, κυκλοφοριακή μελέτη για την πόλη της Έδεσσας. Τα αποτελέσματα και οι προτάσεις της μελέτης έχουν συζητηθεί σε πρώτη φάση με την Τροχαία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ακολουθεί κοινωνικός διάλογος πριν τη λήψη αυτών των πολύ σημαντικών για την Έδεσσα αποφάσεων.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση στα αρμόδια όργανα και προφανώς στο τέλος της διαδικασίας θα ληφθούν αποφάσεις του κυρίαρχου οργάνου του δημοκρατικού προγραμματισμού, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αναλάβουμε δράση για το κυκλοφοριακό και μάλιστα άμεσα. Οι προτάσεις της κυκλοφοριακής μελέτης βρίσκουν σύμφωνους την ηγεσία του Δήμου, τον Διοικητή της Τροχαίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή όλους όσους είχαν εμπεριστατωμένη ενημέρωση και γνώση για τις συνθήκες του κυκλοφοριακού της Έδεσσας. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι υπάρχει ένας μεγάλος βαθμός σιγουριάς ότι προχωρούμε προς την σωστή κατεύθυνση. Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία με τη λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τα πορίσματα και τις προτάσεις της κυκλοφοριακής μελέτης, στην αρχή δοκιμαστικά και στη συνέχεια – εφόσον δούμε τα αρχικά αποτελέσματα – σε μόνιμη βάση.

2) Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Έδεσσας
Είναι γνωστή η οικονομική κατάσταση που παραλάβαμε το Δήμο Έδεσσας.
Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε κάτι πολύ σημαντικό: να αποπληρώσουμε τα παλιά χρέη προς τους προμηθευτές και τους εργολάβους που συνεργάζονται με το Δήμο και όλες οι νέες προμήθειες και τα έργα που εκτελούμε να πληρώνονται άμεσα στους συνεργάτες μας. Με λίγα λόγια ο Δήμος Έδεσσας είναι αξιόπιστος στην τοπική αγορά και καλοπληρωτής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποστερεί την πολύτιμη ρευστότητα από τις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται.
Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε μία ακόμη πολύ σημαντική εξέλιξη. Όπως είναι γνωστό οι παλιές οφειλές του Δήμου Έδεσσας προς το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς είχαν οδηγήσει στη δέσμευση του ΑΦΜ του Δήμου Έδεσσας. Για την αποπληρωμή αυτών των χρεών καλούμασταν να καταβάλουμε ετησίως το ποσό των 560.000 €!
Η εξέλιξη είναι ότι αποπληρώσαμε όλες τις οφειλές στη Δ.Ο.Υ. και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και εδώ και λίγες ημέρες έχει αποδεσμευτεί το Α.Φ.Μ. του Δήμου Έδεσσας!
Μετά από αυτό μπορούμε να πούμε με περηφάνια ότι ο Δήμος Έδεσσας αποπλήρωσε όλες τις παλιές του οφειλές.
Παράλληλα, με ενέργειες όπως η συνεργασία με ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων και την υπηρεσία της καθαριότητας έχουμε εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους, βελτιώνοντας παράλληλα τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες.
Όλες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι η φετινή χρονιά, παρά το εξαιρετικά επιβαρυμένο οικονομικό κλίμα και την οικονομική κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα είναι κάπως καλύτερη και θα έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις που έχουμε σχεδιάσει.

3) Πάρθηκε απόφαση για να οδηγηθεί η Τουριστική Α.Ε. σε λύση και εκκαθάριση. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί;
Η απόφαση για λύση και εκκαθάριση της Τουριστικής Έδεσσας Α.Ε. ήταν μονόδρομος, τόσο από θεσμικής απόψεως όσο με βάση την κοινή λογική. Όταν έχεις ένα μαγαζί που δημιουργεί χρέη αναγκαστικά το κλείνεις, επωμίζεσαι τις μέχρι τώρα ζημίες και προσπαθείς να αποκομίσεις τις μεγαλύτερες δυνατές ωφέλειες αξιοποιώντας το ακίνητο.
Δυστυχώς, η οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικότατα τη λειτουργία της «Τουριστικής» και αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε στη λύση και εκκαθάρισή της. Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να κυνηγάμε μάγισσες ή να προσπαθούμε να επιρρίψουμε πολιτικές ευθύνες την ώρα που αυτή είναι η μοίρα πολλών επιχειρήσεων και του αμιγώς ιδιωτικού τομέα, που κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης και των ζημιογόνων χρήσεων αναγκάζονται να κλείσουν.
Τώρα πρέπει να θέσουμε τους όρους για την αξιοποίηση των ακινήτων που εκμεταλλευόταν η «Τουριστική» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε και να υπάρχουν έσοδα για το Δήμο από μισθώματα, αλλά και να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες του προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Έδεσσας.

4) Ποια είναι η κατάσταση στον ΧΥΤΑ Έδεσσας; 
Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους πολίτες ότι για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Έδεσσας είναι αρμόδιος ο ΦΟΣΔΑ και ο Δήμος Έδεσσας συμμετέχει στον Φορέα όπως όλοι οι άλλοι Δήμοι.
Σε ότι αφορά στη λειτουργία του πρέπει να πούμε ότι όλες οι εκθέσεις δείχνουν πως λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές και δεν αντιμετωπίζεται κανένα πρόβλημα. Οι κατά καιρούς καταγγελίες έχουν αντιμετωπιστεί και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον τρόπο λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
Βεβαίως, εμείς έχουμε προχωρήσει πολύ στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών και είμαστε έτοιμοι για το επόμενό μας βήμα που είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση ακόμη μεγαλύτερου μέρους από αυτό που ανακυκλώνουμε σήμερα.

5) Αλλαγές στο αυτοδιοικητικό σχήμα πότε θα κάνετε;
Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η δημοτική μας ομάδα αποτελείται από άξια στελέχη και ανθρώπους που έχουν διάθεση για προσφορά και είναι καταξιωμένοι στην κοινωνία. Η λειτουργία μας ως δημοτικής ομάδας είναι ομαδική και οι αποφάσεις αυτές έχουν συλλογικό χαρακτήρα. Το πιο σημαντικό είναι ότι όλοι οι συνεργάτες μου είναι ικανοί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οποιαδήποτε θέση ευθύνης τους ζητηθεί και με τις γνώσεις, την εμπειρία και την πολιτική τους βαρύτητα να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στους πολίτες.


6) Θα είστε εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος;
Για την ώρα το μόνο που υπάρχει στο μυαλό το δικό μου και των συνεργατών μου είναι το έργο που πρέπει να επιτελέσουμε για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών του Δήμου Έδεσσας. Μέχρι τις εκλογές έχουμε πολύ καιρό και ακόμη πολύ έργο να επιτελέσουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more