Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Γιοφύρι της Άρτας θυμίζει η Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης (και όχι κόκκινη πλατεία) στην Έδεσσα!


Υπήρξε ένα μέρος που για κάποιους Έδεσσαιους και δη τους έλκοντας από την προσφυγιά, που μόνο ευχάριστες μνήμες θυμίζει. Στην δεκαετία του 70΄και του 80΄ήταν ποδοσφαιρικό γήπεδο, κάτι σαν αλάνα για τα μικρά παιδιά, και στην συνέχεια έγινε πλατεία με πολύ πράσινο, χορτάρι, δέντρα παγκάκια αλλά και πάλι με χώρους για τα μικρά παιδιά που συνέχιζαν το αγαπημένο τους σπορ το ποδόσφαιρο. έτσι δημιουργήθηκε η ιστορική πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης που αποτελεί μνημείο για τους πρόσφυγες με εικόνες μνήμης στο μυαλό τους. Τα τελευταία χρόνια όμως αποτελεί πειραματόζωο των δημοτικών αρχών.

Μια η δημοτική αρχή του του κου Σόντρα αποφάσισε όχι και τόσο επιτυχημένα να φτιάξει ένα τσιμεντένιο αμφιθέατρο το οποίο χρησιμεύει μόνο για κάποιες μονοήμερες εκδηλώσεις το καλοκαίρι με αποτέλεσμα η μισή πράσινη πλατεία να χαθεί. Τώρα έρχεται η δημοτική αρχή του κου Γιάννου στο άλλο μισό κομμάτι, αντί να το βελτιώσει να ρίξει και εκεί μπόλικο τσιμέντο και να κάνει παρεμβάσεις. Χιλιάδες ευρώ έχουν χαθεί διαχρονικά επενδύοντας το τσιμέντο, στην τσαπατσουλιά και στην ατσουμπαλιά που διακατέχει τις αρχιτεκτονικές επιλογές. Το κερασάκι στην τούρτα η διαμαρτυρία των κατοίκων για την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής που σας παραθέτουμε πως γνώση παρακάτω:
Καταγγέλλουμε τον Δήμο Έδεσσας που με επίσημη ανακοίνωσή του σε δελτίο τύπου για τις παιδικές χαρές αγνοεί την πραγματική ονομασία της πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης και την ονομάζει κόκκινη πλατεία. Κύριοι, η πλατεία του πρώτου συνοικισμού ονομάζεται Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης και όχι κόκκινη πλατεία. Είναι ντροπή και ιεροσυλία η αλλαγή του ονόματος στις επίσημες ανακοινώσεις τύπου του Δήμου. Η ονομασία της πλατείας τιμά τον τελευταίο Μητροπολίτη Σμύρνης που βρήκε μαρτυρικό θάνατο κατά την καταστροφή της Σμύρνης, τον Αύγουστο του 1922.
Υ.Γ. Για αυτούς που δεν γνωρίζουν το θέμα το κόκκινη πλατεία δεν έχει σχέση με πολέμους, κατοχές και αντίσταση, είναι το χρώμα που έχουν τα τούβλα που είναι κατασκευασμένη.

Με εκτίμηση κάτοικοι της πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης
Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την σημερινή κατάσταση:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more