Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Οι μαθητές των Γυμνασίων της Έδεσσας δίδαξαν τοπική ιστορία


Μια πρωτοποριακή μαθητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα, 11 Απριλίου, στην αίθουσα του 2ου Γενικού Λυκείου της Έδεσσας. Με την πρωτοβουλία, την επιμέλεια και την φροντίδα των σχολικών συμβούλων των φιλολόγων Ε.Δανιηλίδου, Α.Παπαδάκη οργάνωσαν για πρώτη φορά, «Μαθητική ημερίδα τοπικής Ιστορίας-Μαθαίνω για τον τόπο μου». Αυτήν τη μαθητική ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ.Κούγκας και ο προϊστάμενος των Γεν.Αρχείων του Κράτους Χρ.Καθρέφτης. Στην επιτυχία της μαθητικής εκδήλωσης συνετέλεσαν και οι: Αντωνία Πολυξενίδου, Δημήτρης Κλείτσας και Κατερίνα Οικονομίδου. Παράλληλα λειτούργησε και έκθεση βιβλίου Εδεσσαίων συγγραφέων που έγραψαν τοπική Ιστορία.
Πήραν μέρος οι μαθητές από τα Γυμνάσια Εξαπλατάνου, Πετριάς, Πέλλας, Γιαννιτσών, Αριδαίας, Έδεσσας κι από τα Γενικά Λύκεια Σκύδρας, Αξού και του 2ου Γιαννιτσών. Αυτές οι ομάδες εργασίας, με την επιτήρηση των καθηγητών –τριών ανακοίνωσαν αξιόλογες μελέτες: ιστορικές, αρχαιολογικές, εκκλησιαστικές, λαογραφικές, κοινωνικές και πολιτιστικές. Οι μαθητές με τον αέρα της γνώσης και με την αυτοπεποίθηση ανέβηκαν στην έδρα και δίδαξαν τοπική ιστορία. Όσοι παρεβρέθηκαν σ’ αυτή τη νεανική μέθεξη καμάρωσαν τους νέους αυτούς που αύριο θα πάρουν στα χέρια τους την τύχη της πατρίδας μας.

Ανακοινώσεις των μαθητών
Διδακτική ιστορία. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Εξαπλατάνου και το Γενικό Λύκειο Σκύδρας με ευγνωμοσύνη και νοσταλγία μας διηγήθηκαν την ιστορία των σχολείων τους. Επίσης και οι μαθητές του Γυμνασίου Πετριάς μας περιέγραψαν την ιστορία των χωριών Αρσενίου, Πετριάς, Ριζού, Λουτροχωρίου και Πλευρώματος. Διδακτική ιστορία απαραίτητη.
Χρονολογικοί σταθμοί της Πέλλας. Εντυπωσιακή η παρουσία των μαθητών της Α΄, Β΄ και Γ΄τάξης του Γυμνασίου Πέλλας που συμμετείχαν με τρία θέματα: αρχαιολογικό, Στη γειτονιά της Αρχαίας Πέλλας, εκκλησιαστικό, Ο ιερός ναός των Αγίων Αποστόλων στην Πέλλα, λαογραφικό, Ρουσαλιές-Ραγκουσάρια. Προσεγμένη παρουσίαση, καθαρός λόγος, εικόνα και χορός.
Μελέτη της πόλης και της περιοχής. Δυναμική παρουσία των μαθητών 4ου, 2ου Γυμνασίου και του 2ου Γενικού Λυκείου Γιαννιτσών με τρία ενδιαφέροντα θέματα, μας ανάστησαν τη λίμνη, τα ραγάζια, τις πλάβες και τους οπλαρχηγούς του Μακεδονικού αγώνα, παρακολουθήσαμε την κίνηση των δρόμων, επισκεφτήκαμε τα μνημεία και τις γειτονιές της πόλης (1912-1940). Οι μαθητές έδειξαν γνώση, ιστορικά στοιχεία και εικόνα.
Εκκλησιαστική έρευνα. Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Αξού προχώρησαν στην έρευνα και μας παρουσίασαν «Χριστιανικοί ναοί με λαμπρή ιστορία στα Γενιτσά (από Γαζή Εβρενός έως το 1958)» των χωριών Μυλοτόπου, Πενταπλατάνου και Λάκκας. Ενδιαφέροντα τα στοιχεία που μας ανακοίνωσαν.
Μουσική και χοροί της Έδεσσας. Καθυστερημένα και εκτός του προγράμματος το 1ο Γυμνάσιο Έδεσσας μας χόρεψαν στην εικόνα χορούς της Έδεσσας και της περιοχής με συνοδεία τοπικών οργάνων. Ενδιαφέρουσα η παρουσίαση.
Κοινωνική ζωή. Οι μαθητές της Γ΄τάξης του 1ου Γυμνασίου Αριδαίας μας ξάφνιασαν με το πρωτότυπο θέμα που παρουσίασαν «Η θέση της γυναίκας στην αγροτική Αλμωπία την περίοδο 1900-1960» με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Η παρουσίαση ήταν προσεγμένη, ενδιαφέρουσα και κέρδισε τον θαυμασμό του κοινού.
Ανάμνηση Βαροσίου και μνήμη ηρώων. Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Έδεσσας παρουσίασαν τη διατηρητέα συνοικία Βαρόσι και τις εκκλησίες του, και τους ήρωες του Άγρα. Προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Νίκος Καραμανάβης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more