Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Μοσκοβισί: Οι πολυεθνικές εταιρείες να πληρώνουν τους φόρους τους εκεί που παράγουν κέρδη

«Οι πολυεθνικές εταιρείες πρέπει να πληρώνουν φόρους εκεί που βγάζουν τα κέρδη τους και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν διαδικασίες επιθετικής μείωσης φορολογίας», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο κ. Μοσκοβισί είπε πως η ΕΕ πρέπει να βάλει τέλος στον τρόπο με τον οποίον οι εταιρείες πληρώνουν μικρό ή καθόλου φόρο σε χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται, μέσω θυγατρικών που στήνουν σε άλλες χώρες ειδικά για φορολογικούς λόγους.
«Είναι ζωτικής σημασίας οι πολυεθνικές εταιρείες να πληρώνουν τους φόρους τους εκεί που παράγουν κέρδη», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως προσχέδιο οδηγίας για τη φορολογία των πολυεθνικών βρίσκεται τώρα στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά πως η φοροαποφυγή των πολυεθνικών κοστίζει στις χώρες της ΕΕ περίπου 70 δισ. ευρώ ετησίως σε χαμένα έσοδα, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως αυτή η φοροαποφυγή εκμεταλλεύεται με νόμιμο τρόπο τα «παραθυράκια» της φορολογικής νομοθεσίας, τα οποία πρέπει τώρα να κλείσουν.
Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, το προσχέδιο οδηγίας προτείνει την επιβολή φόρου εισόδου και φόρου εξόδου στα εταιρικά κέρδη που μεταφέρονται σε χώρες χαμηλής φορολόγησης, ώστε τα επίπεδα φορολόγησης να είναι παρόμοια με αυτά που ισχύουν στην χώρα στην οποία δημιουργήθηκαν τα κέρδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more