Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΠΕΛΛΑ…ΣΤΙΚΑ

* Έργα χωρίς αντίκρισμα και λεφτά στα χαμένα είχαμε και στο νόμο μας και δυστυχώς συνεχίζουμε με την ίδια τακτική του λεφτά υπάρχουν και τα σκορπάμε ασκόπως. Παλαιότερον σχετικά είναι το ελικοδρόμιο στους Προμάχους που προ 30 σχεδόν ετών κατασκευάστηκε στην είσοδο του χωριού και πανηγυρίστηκε τα μάλα ως έργο που θα έφερνε ανάπτυξη στους Προμάχους. Ξοδεύτηκαν περί το ένα δις σε δραχμές τότε και τα πάντα καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν, διότι ήταν ένα έργο άχρηστο και ανώφελο. Είναι το ίδιο σαν να κάνουμε ένα φάρο κι ένα λιμάνι στην Άψαλο. Στην ίδια περιοχή έχουμε και το κολυμβητήριο της Αριδαίας που σχεδόν ήταν έτοιμο και δεν λειτούργησε ποτέ και σήμερα είναι ένα ερείπιο. Το αυτό και σε πολλά γήπεδα του νομού, όπου έγιναν κερκίδες για 1000 και δύο χιλιάδες άτομα, αλλά ποτέ δεν βρήκαμε τόσους κόλους να καθίσουν.

Έχουμε και τα θέατρα σκόρπια σ’ όλο τον νομό, όπως π.χ. σε χωριό της Αριδαίας και γήπεδα μπάσκετ κατεστραμμένα, που σήμερα είναι χώροι για εναπόθεση αγροτικών προϊόντων. Πλατείες και πλακόστρωτα σε χωριά που προείχαν άλλα έργα και προβλήματα. Κι ακόμη πάμε κουτσά κουτσά στην Θεσ/νίκη από το ίδιο σχεδόν οδικό δίκτυο που φτιάχτηκε επί τουρκοκρατίας. Κόψαμε ακόμη στην μέση το Καϊμάκτσαλαν με τον δρόμο Όρμα-Καλύβια Γιαννακούλα που δεν θα τελειώσει ποτέ και που ήταν τελείως άχρηστος κι ανώφελος, αντί με λιγότερα χρήματα να γίνει ο δρόμος από Λουτράκι Μεγαπλάτανο Όρμα προς Σαρακηνούς Κορυφή και Κερασιά. Κάναμε και τι δεν κάναμε και σήμερα περί τα 5-6 κτήρια δημαρχίας που φτιάξαμε με τον Καποδίστρια ρημάζουν με έναν ή κανέναν υπάλληλο σε Γαλατάδες, Καλή, Μυλότοπο, Πέλλα, Άρνισσα και Εξαπλάτανο. Κι ακόμη συνεχίζουμε, ενώ έπρεπε να κλαίμε και να λέμε στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα και κάποιοι οραματίζονται δρόμο δίοδο από Προμάχους για Βαρτάρτσκα-Σκόπια. Έναν δρόμο που ανεβαίνει μέχρι τα 1700 μ. ύψος, δεν οδηγεί πουθενά και για να φτάσεις σε κατοικημένη περιοχή μέσα στην Βαρτάρτσκα θέλεις άλλο δρόμο και περνάς από εφτά βουνά και άλλες τόσες χαράδρες.

Κι είναι πολλές οι αμαρτίες και τα άχρηστα έργα που έφαγαν χρήσιμα λεφτά, και εδώ κολλάει το τραγούδι που λέει « τις αμαρτίες τις δικές μου…και από τα τόσα δάχτυλά μου.» Τελειωμό δεν έχει το δράμα με την αγροτική οδοποιία όπου τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια σ’ έναν και μοναδικό δρόμο προς Βεγορίτιδα, που κάθε χρόνο ξαναφτιάχνεται ξοδεύτηκαν τόσα που θα μπορούσε να κατασκευαστεί η παράκαμψη των Γιαννιτσών.

Αλλά οι κυβερνώντες και διοικούντες ενδιαφέρονταν μόνο για το άμεσα πολιτικό τους αύριο και είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ένας ήδη εκλεγμένος σε κάποιον εργολάβο για ένα ημιτελές έργο. «Αν είναι να το τελειώσεις μετά τις εκλογές και δεν προλάβω από πριν να κάνω εγκαίνια μην το τελειώσεις ποτέ!!!» Αυτό είναι το πολιτικό ποιόν κάποιου που υποτίθεται ότι εκλέχθηκε για το καλό μας και το καλό του τόπου. Μετρήσαμε στο εθνικό δίκτυο και την περιοχή από Αριδαία Έδεσσα Βεγορίτιδα μέχρι Γιαννιτσά και Κρύα Βρύση περί τις 70 διασταυρώσεις, όπου υπάρχουν κολώνες φωτισμού από τις οποίες ανάβουν και λειτουργούν μόνο οι 12, και αυτές αν χαλάσουν δεν επισκευάζονται ποτέ. Άσε πια το κάθε μέτρο και αντιαρματική τάφρος στο οδικό μας δίκτυο με τραγική εικόνα ιδιαίτερα στη δημοτική και νομαρχιακή οδοποιία. Όσο χρόνο χρειάζεται για να πάει κάποιος από τη Κοζάνη στη Θεσσαλονίκη, τόσο χρειάζεται και ένας κάτοικος από τον Αρχάγγελο να φτάσει στην Αριδαία. Και έρχονται οι πολιτικοί μας και λένε και τάζουν και να οι χειραψίες και τ’ αγκαλιάσματα και αν τύχει και τους φτύσει κάποιος νομίζουν ότι βρέχει. Κι όταν βρέχει πνιγόμαστε, και σταματάει απλά η βροχή οπότε ξεχνάμε και το πρόβλημα.

Άσε βέβαια το άλλο τραγικό, αυτό με τα σκουπίδια, που όλος ο νομός είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος, σε εμφανή και κρυφά σημεία. Και τα χειρότερα έπονται για τους δήμους, διότι δεν μπορεί, κάποιος αρμόδιος θα ασχοληθεί, και θα αρχίσουν να πέφτουν πρόστιμα, τα οποία θα τα πληρώσουμε βέβαια, εγώ και εσείς. Και ο ένας και μοναδικός ΧΥΤΑ που υπάρχει, διότι ο άλλος της ο λεγόμενος μείζονος Αλμωπίας έγινε μείζονα μ……  δεν επαρκεί και σύντομα θα χρειαστεί επέκταση. Τα χρήματα όμως δεν θα είναι από επιχορήγηση, αλλά από τα έσοδα του υπάρχοντος ΧΥΤΑ. Τώρα πως θα γίνει αυτό αφού ήδη ο υπάρχων έχει χρέη εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ. Αυτό θα το δούμε εμείς, όχι όμως και οι σημερινές δημοτικές αρχές που τότε θα είναι στη σύνταξη.
Μ.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more