Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΓΕΛΗ ΓΑΤΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ


Κύριε Διευθυντά*
Επ’ ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821, σε πολλούς από μας έρχονται μνήμες των αγωνιστών της εποχής εκείνης. Ένας από αυτούς, τέκνο της περιοχής μας, όπως και τα παλλικάρια του, ήταν και ο Αγγελής Γάτσος. Ένας αγνός, έντιμος και ταπεινός πατριώτης, άριστος στην πολεμική τέχνη, πειθαρχημένος κι ακούραστος στον αγώνα μέχρι το τέλος, θυσιάζοντας ακόμη και την οικογένειά του. Συγκαταλέγεται, καθ’ ομολογίαν των πρωταγωνιστών της εποχής, στους μεγάλους πολέμαρχους του 1821.
Προ ολίγων ετών, τα προσφυγικά σωματεία της πόλης μας με πρωτοβουλία του Λάμπη Γερεμτζέ, τιμώντας την περιοχή που φιλοξένησε τους παππούδες τους τίμησαν με προτομή τον μεγάλο αγωνιστή Αγγελή Γάτσο.
Μέχρι εδώ, όλα καλά. Επί δημαρχίας Ιωάννη Σόντρα, με αντιδήμαρχο το Νίκο Τσακίρη, με μια φθηνή δικαιολογία (πλησίον του στρατοπέδου Αγγελή Γάτσου) τοποθέτησαν την προτομή του σ’ ένα χώρο παράμερα που δεν τιμάει τον άνδρα και τους αγώνες του αλλά και τον ίδιο τον δήμο Έδεσσας, δεδομένου ότι υπάρχει η πλατεία Αγγελή Γάτσου (Μικρά Καταρρακτάκια).
Δεν γνωρίζουμε αν υπήρχε κι άλλος σοβαρός λόγος. Είναι γνωστό βέβαια ότι παλαιότερα ο Δήμος Έδεσσας τίμησε τον άνδρα, δίνοντας το όνομά του σε μια από τις πιο όμορφες πλατείες της πόλης. Όταν, όμως, ήρθε η ώρα της προτομής του δυστυχώς δεν την τοποθέτησαν στην ομώνυμη πλατεία ολοκληρώνοντας την τιμή στον άνδρα, παρά την εγκατέστησαν στο γνωστό σημείο.
Ζητώ να τοποθετηθεί η προτομή του στην ομώνυμη πλατεία. Θα είναι μια ελάχιστη τιμή για τον μεγάλο αγωνιστή και την μνήμη του.
Παρακαλώ τους συμπολίτες μου να στηρίξουν το αίτημα

Με τιμή

Χρήστος Μπακύρτσης
* Η επιστολή δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more