Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Παλιά με τον Μάκη Κωσταντινίδη!

 
Πολλοί είναι οι αναγνώστες που μας λένε να αναφερόμαστε όσο το δυνατόν συχνότερα σε γεγονότα της κατοχής και του εμφύλιου πολέμου. Έτσι και σήμερα θα αναφερθούμε σε κάτι ανάλογα που όμως δεν γράφτηκαν ποτέ και πολλά από εκείνα τα γεγονότα αποτελούν ταμπού μέχρι και σήμερα. Είναι όμως κομμάτι της ιστορίας μας κι έτσι το βλέπουμε και το αντιμετωπίζουμε χωρίς παρωπίδες ή κατηγορώντας την μία ή την άλλη πλευρά το τις και τι πταίει χρειάζεται ανάλυση και δεν είναι ένεκα χώρου του παρόντος. Έτσι καλοκαίρι του 1944 στη λέσχη στρατόπεδο της βουλγαρικής ΟΧΡΑΝΑ στην Έδεσσα τα μέλη της είχαν γιορτές και πανηγύρια ημέρα γιορτής του Προφήτη Ηλία που οι Νότιοι Σλαβόφωνοι τιμούν κι εορτάζουν όχι τόσο τον Άγιο όσο μία διφορούμενη δήθεν επανάσταση την γνωστή ως επανάσταση του Ίλιντεν όπου δήθεν ξεσηκώθηκαν ενάντια στους Τούρκους.

Παρόντες στην γιορτή ήταν  δύο αξιωματικοί του βουλγαρικού στρατού που ο ένας ονομαζόταν Ρωμανώφ και άφηνε να εννοείται ότι είχε συγγενικές σχέσεις με τον τελευταίο Τσάρο της Ρωσσίας. Λίγο νωρίτερα οι δύο βούλγαροι αξιωματικοί είχαν πάει στους τότε Καταρράκτες του Άγρα και μιλώντας στους κατοίκους προπαγάνδιζαν υπέρ της Βουλγαρίας λέγοντας μεταξύ άλλων ότι στο σημείο αυτό θα κατασκευαστεί μεγάλο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Ευνόητο είναι ότι οι πλείστοι των κατοίκων παρευρέθηκαν υποχρεωτικά. Στο κτίριο όπου έγινε η γιορτή με άφθονο φαγητό και ποτό προσευχήθηκαν επίσημα και ο τότε δήμαρχος Έδεσσας Γ. Ρεβυθιάδης και ο αναπληρωτής Νομάρχης διότι ο κανονικός ο Γ. Θεμελής την κοπάνησε ένα χρόνο πριν λίγο πριν τον συλλάβουν οι Γερμανοί ένεκα αντίστασης και διέφυγε στην Μέση Ανατολή. Αργότερα στην πρώτη μετακατοχική κυβέρνηση διορίσθηκε και υπουργός αεροπορίας. Ευνόητο είναι ότι κανείς από τους δύο προσκληθέντες δεν παρέστη στην γιορτή. Το κέφι άναψε στην γιορτή και σύντομα άρχισαν και οι άσκοποι πυροβολισμοί, και με παρέμβαση της αστυνομίας και των σταμάτησαν οι πυροβολισμοί και άρχισε το τραγούδι. Μεταξύ των ασμάτων που ακούστηκαν ήταν και το αγαπημένο εμβατήριο των μελών της ΟΧΡΑΝΑ που έλεγε: «Σου σαρτσέ σου ντουσία ρακατα να πουσκατέτ. Ζα σλάβοντα ιζα ζιβότ σ΄σκι να πρετ». Δηλαδή, με καρδιά με ψυχή το χέρι στο όπλο, για ελευθερία και για ζωή όλοι μπροστά. Εδώ να θυμίσουμε ότι το κτίριο της ΟΧΡΑΝΑ το οποίο ήταν ουσιαστικά και στρατώνας βρισκόταν εκεί που σήμερα είναι ένας παιδικός σταθμός στην οδό Εγνατία απέναντι από τα σχολεία.


Αξίζει να πούμε ακόμη ότι ένας από τους πρωτεργάτες της ΟΧΡΑΝΑ από χωριό της Έδεσσας που ήτανε μισητός στον λαό της πόλης και έμπορος λαθρέμπορος και μαυραγορίτης λίγους μήνες μετά όταν έφτασαν οι Βούλγαροι συνελήφθη από άνδρες του ΕΛΑΣ αλλά ο όχλος τον απέσπασε και αφού τον περιέλουσε με βενζίνη τον έκαψε ζωντανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more