Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Δ. Μπίνος: Θα αλλάξει το σχήμα διοίκησης από τον νέο χρόνο!Μια σημαντική συνέντευξη παραχώρησε στην Πέλλα τηλεόραση και στον διευθυντή ενημέρωσης του σταθμού και δημοσιογράφο Χρήστο Δημητριάδη ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος. Ο κος Μπίνος μίλησε για όλη την πολιτική επικαιρότητα, έκανε άνοιγμα στους δημοτικούς συμβούλους που αποφάσισαν να ανεξαρτητοποιηθούν και μίλησε για την δημοτική επιχείρηση των Λουτρών Πόζαρ που ο ίδιος είναι Πρόεδρος. Διαβάστε παρακάτω την απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη που επιμελήθηκε η δημοσιογράφος Παναγιώτα Βεζυρίδου:


Ερ.- Διπλός ρόλος στο Δήμο Αλμωπίας ως δήμαρχος και ως πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης των Λουτρών, μια επιχείρηση που τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει κάποια βήματα προόδου αλλά συγχρόνως έχει και  κάποια κληρονομικά προβλήματα και ζητήματα από προηγούμενα έτη , που καλείστε σήμερα να τα αντιμετωπίσετε. Ποια είναι τα προβλήματα, τα βήματα που έχετε υλοποιήσει και ποια τα πλάνα σας για τα επόμενα τρία χρόνια

Απ. - Ο σχεδιασμός ο οποίος μπήκε στην αρχή της συζήτησης γύρω από τη δημοτική επιχείρηση λουτρών, είναι από την μία να εξοφληθούν όλες οι υποχρεώσεις προς τρίτους, προς την εφορία, προς το ικα, προς τους ιδιώτες, τους προμηθευτές. Στη συνέχεια να μπορέσουμε να δώσουμε αναπτυξιακό χαρακτήρα στα λουτρά μέσω άλλων παρεμβάσεων, έργων,  μέσα από την αισθητική αναβάθμιση ώστε Να φτιαχτεί η εικόνα της λουτρόπολης.
Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να δώσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική στη λουτρόπολη, πράγμα που πίστευα εξ'αρχής και έτσι καταθέσαμε τον φάκελο υποψηφιότητας στο δίκτυο ευρωπαϊκών ιστορικών λουτροπόλεων πέρυσι το Νοέμβριο. Σε μία πανηγυρική εκδήλωση στην Προύσα της Μ.Α. παρουσιαστήκαμε επίσημα ως μέλος αυτού του δικτύου. Αυτό το γεγονός ήταν σημαντικό για εμάς, γιατί δίνει ευρωπαϊκή προοπτική στην υπόθεση των λουτρών.


Ερ- Αναφορικά με κάποιες οφειλές, υπάρχουν κάποιες ωρολογιακές βόμβες. Πως σκέφτεστε να τις αντιμετωπίσετε κι αν θα ζητήσετε ευθύνες από αυτούς που προκάλεσαν προβλήματα

Απ.- Θα διαχειριστώ με τιμιότητα τα χρήματα των δημοτών, την περιουσία του Δήμου Αλμωπίας και έτσι πράγματα και αστοχίες τα οποία καλείτε ο δήμος ή η λουτρόπολη να πληρώσει, δεν θα τα αφήσω έτσι. Θα διεκδικήσω το δίκαιο και της δημοτικής επιχείρησης και του Δήμου Αλμωπίας. έχουν γίνει κάποιες αγωγές. κάποια σφάλματα και κακές συμπεριφορές, αυτά θα προσπαθήσω αφού τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις να προχωρήσω στην αναζήτηση του δικαίου την δημοτική επιχείρηση .

Ερ.- Συμμερίζεστε την προηγούμενη δημοτική αρχή έκανε νοικοκυροσύνη και συμμάζεψε τα οικονομικά του δήμου, και ιδιαίτερα του δήμου Εξαπλατάνου όπου υπήρχαν πολλά ελλείματα ;

Απ.- Εκείνο το οποίο πλέον βιώνω καθημερινά, φαίνεται πως έγινε απλή λογιστική διαχείριση κάποιων αριθμών χωρίς να υπάρξει ουσιαστικό νοικοκύρεμα και οι γενναίες αποφάσεις, οι οποίες θα οδηγούσαν στην εξυγίανση των οικονομικών αριθμών αλλά και των δομών του δήμου. εφόδια που θα μπορούσε ο δήμος να προχωρήσει παραπέρα. Υπάρχουν ωρολογιακές βόμβες με τις οποίες κανένας δεν ασχολήθηκε. Προσπαθούμε, λοιπόν,  να στρώσουμε θέματα που αφορούν την ΔΕΥΑ και τις σχέσεις της με το δήμο. ζητήματα που δεν τα ξεκαθάρισαν ποτέ τους, τα άφησαν να υπάρχουν. Οφειλές προς τη ΔΕΗ, 900.000€, μια διαδικασία η οποία οδήγησε σε προϋπολογισμούς που στην  ουσία δεν ήταν ρεαλιστικοί και αποτελεσματικοί. Οδηγούσαν στην συσσώρευση προβλημάτων με αποτέλεσμα να μην ασχοληθούν ποτέ.
Σήμερα καλούμαστε να διαχειριστούμε ζητήματα με τη ΔΕΥΑ Αλμωπίας με πάρα πολλά μέτωπα και ζητήματα ανοιχτά. Θέλουμε να εξυγιάνουμε οικονομικά μεγέθη, για να μπορέσει αυτή η επιχείρηση να σταθεί. Σήμερα προχωράει ένα πολύ σημαντικό έργο με τον νέο πρόεδρο τον κύριο Γεωργίου, ο οποίος προσπαθεί να κρατήσει τη δημοτική επιχείρηση με πάρα πολύ δουλειά. Και ο ίδιος έχει δηλώσει πως σύντομα θα γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο συζήτηση εφ'όλης της ύλης για ζητήματα που αφορούν τη ΔΕΥΑ. Εμείς ζητήματα κάτω από το χαλί δεν κρύβουμε, προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα και θα τα λύσουμε. 
Αυτή, λοιπόν, η κατ' επίφαση  νοικοκυροσύνη στηρίχθηκε καθαρά στη λογιστική διαχείριση αριθμών, στην εξυπηρέτηση προμηθευτών και οφειλών, που είχαν να κάνουν με την τακτική επιχορήγηση που δόθηκε, με δάνεια ληξιπρόθεσμα του υπουργείου που δόθηκαν σε όλη τη χώρα. Διαχειρίστηκαν τα δάνεια για την αποπληρωμή χρεών, αυτά που καλείται τώρα ο δήμος να επωμιστεί και να πληρώσει στη συνέχεια. Δεν υπήρχε ιδιαίτερη πολιτική μεταχείριση, για κάποια ιδιαίτερη νοικοκυροσύνη. Η νοικοκυροσύνη ενός ανθρώπου, φαίνεται από τον χώρο που κινείται. Το δημαρχείο Αλμωπίας είχε να συντηρηθεί ως κτίριο από τη στιγμή που κατασκευάστηκε. Μάρμαρα σπασμένα, υγρασίες μέσα στους χώρους υγιεινής, άβαφο το κτίριο, σήμερα αν κάνει  κάποιος τι προσπάθεια να δει τι έχει γίνει σε αυτό το χώρο ώστε το "σπίτι του λαού"  να είναι αξιοπρεπές, να είναι στολίδι για το δήμο.


Ερ.- Λειτουργία και συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου. Δύο δημοτικοί σύμβουλοι δικοί σας αποχώρησαν, ενώ με την εκλογή του Α. Κόγιου με την δική σας βοήθεια στο Δ.Σ. της Δημοτικής επιχείρησης των Λουτρών   αποκτήσατε άτυπα έναν ακόμα δημοτικό σύμβουλο ,η αντιπολίτευση φαίνεται πως έχει μια ενιαία γραμμή. Βοηθούν αυτές οι μεταβολές;

ΑΠ.- Η λειτουργία ενός δημοκρατικού θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου στηρίζεται και  στους 27 δημοτικούς συμβούλους. Και οι 27 εργάζονται για να πετύχει το έργο της δημοτικής αρχής. Έχω πολλές φορές τονίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε στη βελτίωση των συνθηκών στο δήμο, όπου υπάρχουν τα στραβά να τα δούμε και όπου υπάρχουν τα καλά να τα επαινέσουμε. Γι' αυτό και χαριτολογώντας προς τον κύριο Ασβεστόπουλο ρώτησα αν υπάρχει κάτι καλό. Για να μπορεί η αντιπολίτευση να γίνει πιστευτή στον κόσμο θα πρέπει να λέει και κάτι θετικό. Εάν λέει μόνο άσχημα πράγματα σημαίνει πως ο στόχος και ο ρόλος της δεν είναι να βελτιώσει το Δήμο Αλμωπίας αλλά για βρίσκει αρνητικά πράγματα στη σημερινή δημοτική αρχή και να κάνει τον αντιπολιτευτικό της ρόλο. Στηρίζομαι και στους 27 δημοτικούς συμβούλους, που απαρτίζουν και αποτελούν το Δήμο Αλμωπίας από εκεί κ πέρα μια δημοτική αρχή έχει τη δική της δυναμική, τη δική της ομάδα.
Ο κύριος Χουρσόγλου και η κυρία Ζιάκα προτίμησαν να εκφράζουν εντονότερα αντιθέσεις οι οποίες τους έκαναν να απομονωθούν από την γενικότερη δημοτική αντίληψη και αρχή, της συνεννόησης και της συνεργασίας. Ως αποτέλεσμα σε πολλές ψηφοφορίες να ταυτίζονται καθαρά με την αντιπολίτευση για να δημιουργήσουν πρόβλημα στη σημερινή δημοτική αρχή αυτό δεν είναι δεοντολογικό, θέλουμε τα αρνητικά να στηλιτεύονται  αλλά και τα θετικά να αναγνωρίζονται. Οι ίδιοι δεν προχώρησαν ποτέ επισήμως στην ανεξαρτητοποίηση, είχε γίνει μια δήλωση μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά γραφειοκρατικά και διαδικαστικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Επαναλαμβάνω πως έχω πάντοτε ανοιχτές τις πόρτες προς τους ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν, όποιος το κατανοήσει έρχεται και όποιος δεν το κατανοήσει συνεχίζει το μοναχικό του δρόμο.


Ερ.- Με λίγα λόγια, υπάρχει πεδίο συνεργασίας και συνεννόησης, και με τον κύριο Χουρσογλου και με την κυρία Ζιάκα;

Απ.-  Οπωσδήποτε υπήρξαν υπερβολές και αυτές θα πρέπει να σταματήσουν κάποια στιγμή. Η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται σε πολιτικά επιχειρήματα και όχι σε προσωπικά. Θεωρώ πως αυτά τα ζητήματα πρέπει να σταματήσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα συμβάλω ουσιαστικά προς τη κατεύθυνση αυτή, τη βελτίωση δηλαδή του επιπέδου και του κλίματος. Όλοι μπορούν να είναι δίπλα σ' αυτή τη δημοτική αρχή όταν πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν και να συνεργαστούν για να πετύχουμε πράγματα.

Ερ.- Σε σχέση με τα έργα που έχετε βάλει στο σχέδιό σας, είτε για την Αριδαία, είτε για τα χωριά. Έχετε πολύ καλές σχέσεις με τα social media ειδικά όταν είστε στα χωριά, όμως η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε πως με αυτό τον τρόπο έχετε υποβαθμίσει τους προέδρους των χωριών. Σχόλιο για την απόφαση ακύρωσης, που έχει πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο, για τα τέλη άρδευσης  κατά 100% και τι σκέφτεστε να κάνετε σε αυτό το κομμάτι

Απ.- Έχω πει πως στηρίζομαι αρκετά στην επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες. Ουσιαστικά, για να μπορέσει κάποιος δήμαρχος να αφουγκραστεί την καθημερινότητα των πολιτών πρέπει να πάει κοντά τους. Δεν θεωρώ πως προσβάλλω κάποιον με την παρουσία μου, αντιθέτως είναι τιμητικό για τις τοπικές κοινωνίες ο δήμαρχος να παρίσταται δίπλα τους και να βλέπει τα προβλήματα. Άλλωστε σε όλες τις περιοδείες μου είμαι με τον πρόεδρο της κάθε κοινότητας, όπου καταγράφουμε, συζητούμε και ανταλλάσσουμε ιδέες και απόψεις για βελτιώσεις. Τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι προβλήματα πολλών ετών. Αυτοί που δεν θέλουν να με βλέπουν κοντά στις τοπικές κοινωνίες, δεν θέλουν απλώς να πετύχουμε ως δημοτική αρχή και εγώ ο δήμαρχος. Θα συνεχίσω με τον ίδιο ρυθμό. Κάποτε ένας με είχε ρωτήσει "καλά, κάνεις προεκλογική εκστρατεία;", άρα καταλαβαίνετε πως η κοινωνία είχε συνηθίσει χρόνια την παρουσίας ενός δημάρχου μόνο όταν είναι εκλογές και όχι σε άλλες χρονικές στιγμές. Ήδη από τον πρώτο χρόνο, έχω επισκεφθεί τις περισσότερες κοινότητες και θα τις ολοκληρώσω όλες, θα κάνω τοπικά συμβούλια για να δείξω πόσο τιμώ το θεσμικό ρόλο αυτών των ανθρώπων.
Όσον αναφορά τη λειτουργία του τομέα της άρδευσης υπάρχουν πολλά προβλήματα, τα οποία πρέπει να πούμε στον κόσμο, για τα χρέη στη ΔΕΗ εξαιτίας των ανείσπρακτων τελών.  Υπάρχουν πολίτες που ανταποκρίνονται τις υποχρεώσεις τους, υπάρχουν όμως κι άλλοι που δεν ανταποκρίνονται. Εμείς καλούμαστε στη λειτουργία αυτών των προϋπολογισμών να ισοσκελίσουμε έσοδα-έξοδα για να μπορέσουμε να σταθούμε και να λειτουργήσει η υπηρεσία της άρδευσης. Είναι μια δύσκολη επιχείρηση, έτσι όπως έχει εξελιχθεί. Στις αιτιάσεις της οικονομικής μας υπηρεσίας, για να μπορέσει να σταθεί η υπηρεσία, ώστε να αυξηθούν οι γεωτρήσεις και οι χρήστες του φυσικού νερού, αντισταθήκαμε σε όλες τις εξοντωτικές προτάσεις. Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, αποφασίσαμε να μην αυξήσουμε τα τέλη στις γεωτρήσεις, αλλά να αυξήσουμε λίγο το φυσικό νερό. Έτσι λοιπόν, αντί για 20€ που εισηγήθηκε η οικονομική επιτροπή, είχαμε πει πως θα κάνουμε το τέλος από 4 σε 8€, για όσες φορές ποτίσουν οι πολίτες μας. Για να μπορέσουμε και υδρονομές να πάρουμε και για εξυπηρετήσουμε την άρδευση.  Αν δεν υπάρχουν χρήματα δεν μπορείς να προσφέρεις αυτές τις υπηρεσίες, για να μπορέσεις να προσφέρεις αξιόπιστες υπηρεσίες θα πρέπει να υπάρχουν τα χρήματα που χρειάζεσαι. Επομένως, αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη απόφαση δεν πέρασε,  γιατί η οικονομική υπηρεσία είχε μιλήσει για 20€ κάτι που εμείς δεν δεχτήκαμε και έτσι δεν δικαιολογήθηκε το 4 και έπρεπε να δικαιολογηθεί το 20. Αυτή την ώρα είμαστε σε συζήτηση με τις υπηρεσίες για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα. 
Δεν νομίζω πως αυτοί που μιλάνε είναι πιο ευαίσθητοι απέναντι στους πολίτες.  θεωρώ πως την ίδια ευαισθησία έχουμε όλοι και κατανοούμε τις οικονομικές δυσκολίες. Και το κράτος βλέπουμε πως παλεύει, και εμείς παλεύουμε να σώσουμε μια κατάσταση. Δεν θέλω ρομπέν των δασών και δον-κιχωτηδες σε μια διαδικασία που έχει φέρει αδιέξοδα.


Χρ. Δημητριάδης- Είναι μια υπηρεσία που βγάζει γύρω στις 500.000€ κάθε χρόνο.

Δ.Μ.- Έχουμε προβλήματα τα οποία συσσωρεύονται. Δεν μπορείς να υλοποιήσεις τον προϋπολογισμό.


Ερ.-  Ενδεχόμενες αλλαγές που σκέφτεστε να κάνετε στο δημοτικό σχήμα της ομάδας, το οποίο έχει περιοριστεί διότι θεωρώ αδύνατον να αξιοποιήσετε τους δύο ανεξάρτητους συμβούλους. Μένουν 14 δημοτικοί σύμβουλοι, θα κάνετε αλλαγές άμεσα;

Απ.-  Έργα πολλών εκατομμυρίων είναι σε εξέλιξη. Ο ΧΥΤΑ της Αλμωπίας, πολύ σημαντικό έργο για εμάς. Σήμερα τα σκουπίδια μας μεταφέρονται στην Έδεσσα  με ότι αυτό συνεπάγεται και σε κόστος και σε χρόνο. Είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί. Ήταν από τα έργα που είχε τελματώσει και είχαν δημιουργηθεί ζητήματα, τα οποία τώρα παρακολουθούνται. Η δική μας δημοτική αρχή κατόρθωσε και το έβαλε στο δρόμο ώστε να εκτελεστεί. 
ένα άλλο σημαντικό έργο είναι το αποχετευτικό της Αριδαίας , που αυτή την ώρα δουλεύεται. Θα δώσει τη δυνατότητα να αλλάξει η δομή και η εικόνα όλης της πόλης. Θα συνεργαστούμε όλοι μαζί για να πετύχει κ αυτό το έργο, όπως επίσης και η ολοκλήρωση  του βιολογικού.
Άλλα έργα της καθημερινότητας είναι επίσης σε εξέλιξη του τεχνικού προγράμματος. Καταγράφουμε πάρα πολλά προβλήματα κάθε μέρα και προσπαθούμε να τα λύσουμε. Επίσης έργα του Μπαλτατζή, το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης είναι σε εξέλιξη, αλλά και το έργο ανάπλασης της Αριδαίας δουλεύεται. Ο εργολάβος είναι στο 2ο δημοτικό σχολείο, όπου αναπλάθει εκεί γύρω την περιοχή. Στη συνέχεια θα πάμε στις δύο παιδικές χαρές οι οποίες θα γίνουν μέσα από το πρόγραμμα και θα είναι με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Καθώς και η είσοδος της πόλης από τη Ξιφιανή. 
όσον αναφορά τις αλλαγές  στο δημοτικό σχήμα, στο τέλος κάθε χρονιάς έχω επαφές με τους συνεργάτες μου που αυτό δεν σημαίνει πως γίνονται κάθε φορά αλλαγές. Κάνουμε προσωπικά με τον κάθε έναν χώρια, αλλά και μαζί στη συνέχεια, απολογισμούς. Συζητάμε να δούμε που υπάρχουν προβλήματα. Στις κατ'ιδίαν συζητήσεις μιλάμε ανοιχτά για να βγάλουμε αποτέλεσμα. Οι αντιδήμαρχοι έχουν θητεία μέχρι τον Φεβρουάριο, επίσημα, όμως στις συζητήσεις του Δεκεμβρίου μου έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση μου, εάν θεωρώ πως κάπου δεν πέτυχαν και πως θα πρέπει να βελτιώσουμε τη γενική εικόνα. Όλους τους ενδιαφέρει η γενική εικόνα. Κανείς δεν προσπάθησε να γαντζωθεί από τη θέση εις βάρος της εικόνας. τα νέα αυτά παιδιά έχουν προσφέρει έργο, έχουν διάθεση  αλλά και περισσότερη βιολογική δύναμη. Οι ώριμοι αυτοδιοικητικοί  και αυτοί με την εμπειρία τους, από τις θέσεις που έχουν μπορούν να μας βοηθήσουν γενικότερα. Άρα οι αλλαγές που θα γίνουν θα είναι από τη νέα χρονιά. Εγώ θα κρίνω μετά τις συζητήσεις που μπορεί ο καθένας να πετύχει καλύτερα. Όλοι ξέρουν πως είναι μια σημαντική χρονιά και τους έχω τονίσει πως πρέπει να αποδείξουν πάρα πολλά. Έτσι λοιπόν, στόχος μας είναι η εικόνα όλης της ομάδας και όχι προσωπικά του καθένα.


ΕΡ. Εσείς θα έχετε τη λογική της αξιολόγησης ή ότι όλοι πρέπει να περάσουν από θέσεις και θα αξιολογηθούν στο τέλος της 5ετίας;

Απ.- Γι' αυτό είχα πει ότι ο καθένας θα κριθεί, είτε είναι αντιδήμαρχος είτε δημοτικός σύμβουλος, από τον τρόπο λειτουργίας και επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία. Ακόμα και ως απλοί δημοτικοί σύμβουλοι θα πρέπει να συμβάλλουν στο ίδιο ποσοστό με τους υπόλοιπους για να υπάρξει αποτέλεσμα στο Δήμο Αλμωπίας. Δεν μπορεί ένας που είναι αδιάφορος ως δημοτικός σύμβουλος να έχει δείξει καλή εικόνα.  έχουν πολύ μεγάλος μέρος ευθυνών, να δουλέψουν προς τη σωστή κατεύθυνση, να βοηθήσουν τους ανθρώπους που σήμερα είναι στη πρώτη γραμμή για να τύχουν της ίδιας διαχείρισης και αντιμετώπισης όταν αυτοί θα αναλάβουν τις ίδιες θέσεις. Άρα, καταλαβαίνεται, πόσο μιλάω για συλλογικότητα, ομαδικότητα και συνευθύνη  για μια δύσκολη εποχή για το δήμο.

Ερ.- Εσείς θα αφήσετε τη θέση των Λουτρών; Θα παραιτηθείτε στη γενική συνέλευση του Ιουνίου;


Απ.- Στη γενική συνέλευση σίγουρα δεν θα υπάρχουν παραιτήσεις και αλλαγές . Η χρονιά πρέπει να κλείσει και οι αλλαγές γίνονται με το κλείσιμο της χρονιάς. Αν υπάρξει κάποια μεταβολή και αλλαγή θα έχει να κάνει με άλλο χρονικό διάστημα. Τον Ιούνιο θέλω να υπάρξει μια πανηγυρική διαδικασία στην οποία θα παρουσιάσουμε στην διοίκηση των λουτρών τι αποτελέσματα και τι έχουμε πετύχει. Και πραγματικά έχουμε πετύχει χιλιάδες φορές. Ας μας πει η προηγούμενη διοίκηση ένα τεχνικό της έργο, όπως ανέφερα και στον κύριο Πασόη ας μου πει ένα έργο μετά το 2011 που να αφορά τη συντήρηση του οδικού δικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more