Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Σε νέες βάσεις η δημιουργία του 5ου Δήμου στο νομό, με έδρα την Κρύα Βρύση !


Του Λύσανδρου Αμιτζόγλου*

Ξεκινάνε τοπικές πρωτοβουλίες, χρειάζονται τεκμηριωμένες προτάσεις για την επίτευξη του στόχου λένε κύκλοι του υπουργείου !
Κάτι κινείται και πάλι στο θέμα της δημιουργίας του 5ου Δήμου στο νομό Πέλλας με έδρα την Κρύα Βρύση, αυτή την φορά εκτιμούμε με ποιο βάσιμα στοιχεία και ενέργειες, με αφορμή βέβαια την επικείμενη αναθεώρηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που εξήγγειλε ήδη η κυβέρνηση και αναμένεται ν΄ ανοίξει η συζήτηση από τον Σεπτέμβριο.
Μετά λοιπόν τα σχετικά έγγραφα που απέστειλε δύο φορές τον περασμένο Ιανουάριο και τον Απρίλιο ο αρμόδιος τομέας της τοπικής αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Νομαρχιακή Επιτροπή Πέλλας και την τοπική Ομάδα Μελών Κρύας Βρύσης του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας αν υπάρχουν προτάσεις για αλλαγές στον χωροταξικό σχεδιασμό του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στα όρια του νομού μας, τόσο η τοπική Ο.Μ. όσο και η Ν.Ε. παρέδωσαν επιστολή (υπάρχει στο αρχείο μας) συνοδευόμενη από ολοκληρωμένο φάκελο, στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή, με αφορμή την επίσκεψή τους πριν από ένα μήνα περίπου στο νομό μας.
Πέρα από το γεγονός αυτό σύμφωνα με πληροφορίες μας έχει γίνει ήδη και επαφή στελέχους της τοπικής ομάδας μελών ΣΥΡΙΖΑ Κρύας Βρύσης με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Μπαλάφα, στον οποίο παραδόθηκε έναν πλήρης φάκελος με τους λόγους που αιτείται η δημιουργία του 5ου Δήμου με έδρα την Κρύα Βρύση στο νομό Πέλλας, εκφράζοντας την πλήρη κατανόηση του ο υπουργός στο αίτημα, έχοντας θετική άποψη καταρχήν και ζητώντας συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν στην συνέχεια, ενισχύοντας το αίτημα αυτό. Ο κ. Μπαλάφας είναι αυτός που θα ΄΄ τρέξει ΄΄ τελικά την αναθεώρηση του νέου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 
Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην δημιουργηθούν πολλοί νέοι δήμοι, με εξαίρεση τους αναγκαίους νησιωτικούς που θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνουν, αλλά υπάρχει σοβαρά η σκέψη να δημιουργηθούν κάποιοι ακόμα ηπειρωτικοί δήμοι, όχι πολλοί, εκεί όπου υπάρχουν και έχουν εντοπιστεί σε νυν δήμους, δυσλειτουργίες για διάφορους λόγους, όπως άλλωστε είχαν διαπιστωθεί τα προβλήματα αυτά και με τον αρχικό σχεδιασμό του Καλλικράτη, αλλά δεν είχαν διευθετηθεί τότε για διάφορους πολιτικούς και μη λόγους.
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 
Έτσι την περασμένη Δευτέρα 18 Ιουλίου το βράδυ στο πνευματικό κέντρο της Κρύας Βρύσης, προσκλήθηκαν, με πρωτοβουλία μιας 5 μελής ομάδας συμπολιτών μας που έχουν ασχοληθεί ενεργά το τελευταίο χρονικό διάστημα με το θέμα, σε μία ανοιχτή συγκέντρωση όλοι οι φορείς του πρώην δήμου Κρύας Βρύσης. Να σημειώσουμε ότι στην πρώτη αυτή συγκέντρωση κρίθηκε σκόπιμο να μην προσκληθούν τοπικοί εν ενεργεία αιρετοί, αλλά ενδεχόμενα να γίνει αυτό σε μία επόμενη ανοιχτή ΠΑΝΚΡΥΑΒΡΥΣΙΩΤΙΚΗ συνάντηση.
Στην συνάντηση αυτή λοιπόν καταρχήν ο Γραμματέας της τοπικής Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Κρύας Βρύσης κ. Φωστηρόπουλος Τάκης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, για τις μέχρι σήμερα ενέργειες και πρωτοβουλίες σε κομματικό επίπεδο, για το θέμα της δημιουργίας του 5ου δήμου με έδρα την Κρύα Βρύση. Στην συνέχεια τόνισε με έμφαση ότι από δω και πέρα το θέμα δεν θα έχει κανέναν κομματικό χαρακτήρα παρά μόνο ΠΑΝΚΡΥΑΒΡΥΣΙΩΤΙΚΟ και οι όποιες πρωτοβουλίες και ενέργειες αποφασιστούν θα έχουν καθαρά τοπικό χαρακτήρα με την συμμετοχή ενεργών συμπολιτών μας που επιθυμούν και στηρίζουν τις προσπάθειες να δημιουργηθεί ο 5ος δήμος με έδρα την Κρύα Βρύση. Κατόπιν συζητήθηκαν και κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις και απόψεις για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν και οι οποίες θα φανούν το επόμενο χρονικό διάστημα, με αποκορύφωμα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όπου θα ξεκινήσει και ο διάλογος εκ μέρους της κυβέρνησης.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΘΕΣΗ 
Επειδή σε κάθε παρόμοια πρωτοβουλία ή ενέργεια, ιδιαίτερα σε μικρές κοινωνίες σαν την δική μας, πολλοί συμπολίτες μας ενδεχόμενα ν΄ αναλωθούν, να σχολιάσουν, ή να προσπαθήσουν να ΄΄ αποκωδικοποιήσουν ΄΄ τα κίνητρα και την σκοπιμότητα αυτών που παίρνουν τις πρωτοβουλίες αυτές, θέλω να σημειώσω, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε και στην προχθεσινή συνάντηση, ότι αυτό που μας ενδιαφέρει στην προκειμένη περίπτωση, όλους όσους πιστεύουν στον στόχο που έχει τεθεί, είναι η υλοποίηση του, αποδεχόμενοι την βοήθεια και την στήριξη οποιουδήποτε πολιτικού ή μη προσώπου, ανεξαρτήτου κομματικής και χρωματικής προέλευσης, διαπροσωπικών σχέσεων, αντιπαλοτήτων και απόψεων που ενδεχόμενα να έχει. Η επίτευξη του στόχου θα είναι μία ιστορική στιγμή για την πόλη και τον τόπο μας ευρύτερα και σε αυτό θα έχουν συμμετοχή όλοι οι κάτοικοι του. Τονίστηκε επίσης στην συνάντηση, ότι δεν εξετάζετε και δεν ψάχνει κανείς τι έφταιξε και ποιοι για να φτάσουμε στην κατάργηση του Δήμου μας το 2010, παρά μόνο επικεντρωμένοι στον στόχο μας στηρίζουμε και βοηθάμε ο καθένας από την πλευρά τους τις όποιες προσπάθειες και πρωτοβουλίες παρθούν.
Στο κομμάτι που μου αναλογεί προσωπικά ως κάτοικος Κρύας Βρύσης, με τις όποιες δυνάμεις μου, δηλώνω παρόν και στήριξη στην ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ του 5ου ΔΗΜΟΥ στο ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ με έδρα την ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ. Η θέση μου αυτή δεν εμπεριέχει καμία μομφή, η αμφισβήτηση της παρούσας δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου, αλλά αποτελεί προσωπική θέση και στάση η ύπαρξη του 5ου δήμου πολύ πριν ακόμα καταργηθεί ο ίδιος ο Δήμος Κρύας Βρύσης.
Το επόμενο χρονικό διάστημα και εφόσον το θέμα ανοίξει ευρύτερα, θα διερευνήσουμε και θα ζητήσουμε μέσα από τις στήλες της εφημερίδας μας, τις θέσεις όλων των τοπικών αρχών και προσώπων, ώστε η τοπική μας κοινωνίας να έχει μία ξεκάθαρη άποψη για τις θέσεις του καθενός, σχηματίζοντας έτσι μία τεκμηριωμένη άποψη και θέση για το θέμα αυτό !


* Ο Λύσανδρος Αμιτζόγλου είναι δημοσιογράφος και το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more