Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Αφιέρωμα: 42 χρόνια ΝΔ στην Πέλλα!- Πλούσιο φωτορεπορτάζ

Σαν σήμερα, συγκεκριμένα στις 4 Οκτωβρίου 1974 ο Εθνάρχης Κωσταντίνος Καραμανλής είχει ιδρύσει τη Νέα Δημοκρατία. Σήμερα λοιπόν εορτάζει τα 42 χρόνια της!   Ήταν τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος αποφάσισε να κάνει την ρήξη του και να ιδρύσει ένα νέο Κόμμα που έμελε να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική επικαιρότητα. Σήμερα παραμένει το μόνο Κόμμα εξουσίας με τόση πλατιά μάζα οπαδών μιας και το ΠΑΣΟΚ έχει καταρρεύσει.  Ιούλιος λοιπόν του 1974 η πτώση της Χούντας και η άφιξη του Κ. Καραμανλή. Στην Πέλλα το νέο φτάνει  και πάρα πολλά μέλη γράφονται στο νέο Κόμμα.

Εκλογές 1974
Στις εκλογές του 1974 υπερισχύει το σύνθημα Καραμανλής ή τανκς και η ΝΔ παίρνει 54% και 220 έδρες. Στο νομό Πέλλας ο θρίαμβος είναι μεγαλύτερος καθώς καταγράφει 60,57% και λαμβάνει 4 από τις 5 έδρες. Βουλευτές γίνονται ο Αντίγονος Ζωγράφος, ο Ιωάννης Προκοπίδης, ο Χριστόδουλος Δουλγερίδης και ο Δημοσθένης Δεληγιάννης.  Ο μόνος που δεν μπορεί να εκλεγεί είναι ο μετέπειτα Βουλευτής Αρίσταρχος Γκίλλας.
Εκλογές 1997
Στις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου του 1977 η Νέα Δημοκρατία του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή διατηρεί τα σκήπτρα της εξουσίας καταγράφοντας δύναμη 41,84% και 172 έδρες. Στο νομό Πέλλας η ΝΔ και πάλι ξεπερνά τα πανελλαδικά της ποσοστά καταγράφοντας 44,20% και εκλέγοντας 3 έδρες. Πρώτος έρχεται ο Αρίσταρχος Γκίλλας, δεύτερος ο Ιωάννης Προκοπίδης και τρίτος ο Δημοσθένης Δεληγιάννης. Δεν καταφέρνουν να επανεκλεγούν ο Αντίγονος Ζωγράφος και ο Χριστόδουλος Δουλγερίδης.
1980   
Τον Μάιο του 1980, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για την εκλογή νέου αρχηγού, όπου επικρατεί ο Γεώργιος Ράλλης έναντι του Ευάγγελου Αβέρωφ, αναλαμβάνοντας  χρέη πρωθυπουργού.
Εκλογές 1981
Το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και η ΝΔ του Γεωργίου Ράλλη στην δεύτερη θέση με 35,86% και 115 έδρες. Είναι η πρώτη φορά μεταδικτατορικά που η Αλμωπία εκλέγει Βουλευτή. Πρόκειται για τον Δήμαρχο Αριδαίας Θεόφιλο Γάτσο που μάλιστα βγήκε πρώτος. Στην άλλη έδρα πήρε ο Διάκος Μανουσάκης. Δεν εκλέγονται οι Δημοσθένης Δεληγιάννης, Αντίγονος Ζωγράφος, Χριστόδουλος Δουλγερίδης, Αρίσταρχος Γκίλλας και Γρηγόρης Δημητρίου.
1981
Τον Δεκέμβριο του 1981 ο Γεώργιος Ράλλης θέτει θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και καταψηφίζεται. Νέος πρόεδρος εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Ευάγγελος Αβέρωφ, έναντι των Κωστή Στεφανόπουλου και Ιωάννη Μπούτου.
1984
Στις ευρωεκλογές του 1984, στις 17 Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία αυξάνει  το ποσοστό της σε 38,05% και εκλέγει 9 ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ με επιστολή του προς την κοινοβουλευτική ομάδα, παραιτείται από Πρόεδρος του κόμματος. Την 1η Σεπτεμβρίου, εκλέγεται Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έναντι του Κωστή Στεφανόπουλου
Εκλογές 1985
Το ΠΑΣΟΚ με διάφορα τρικ όπως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας όπου τελευταία στιγμή στήριξε τον Δικαστικό Χρήστο Σαρτζετάκη έναντι του Κωσταντίνου Καραμανλή, καταφέρει να επανεκλεγεί. Τότε οι εκλογές είχαν γίνει με λίστα. Η ΝΔ πανελλαδικά καταγράφει 40,84% και στην Πέλλα 43,08% εκλέγοντας δυο Βουλευτές χωρίς σταυρό, τον Θεόφιλο Γάτσο και τον Διάκο Μανουσάκη. Δεν εκλέγονται οι Πάκης Σιβένας, Πόπη Φουντουκίδου και Άρης Παπαγιάννης.
1986
Η ΝΔ μένει χωρίς Βουλευτή στην Πέλλα για πρώτη φορά στην ιστορία της μετά τις προσχωρήσεις Γάτσου-Μανουσάκη στην ΔΙΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου.
Εκλογές 1989
Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου του 1989 με ποσοστό 44,3 %, εκλέγοντας 145 βουλευτές.  Λόγω του ιδιόμορφου εκλογικού νόμου που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις εκλογές  η Ν.Δ δεν διαθέτει αυτοδυναμία στη Βουλή. Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Τζανή Τζαννετάκη με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΝ. Στις ευρωεκλογές που διεξάγονται ταυτόχρονα, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 40,41% και εκλέγει 10 ευρωβουλευτές. Στο νομό Πέλλας η Νέα Δημοκρατία πήρε 47,10% και κατέλαβε 2 έδρες. Πρώτος βγήκε ο αδικοχαμένος Χρήστος Βυζοβίτης και δεύτερη η Πόπη Φουντουκίδου. Δεν εκλέχτηκαν οι Πάκης Σιβένας, Γιώργος Φαρσακίδης, Σταύρος Τουφεγγόπουλος και Πρόδρομος Παυλίδης.
Εκλογές 1989
Στις εθνικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 1989 η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει ποσοστό 46,2%. Και πάλι, όμως, λόγω της ιδιομορφίας του εκλογικού νόμου εκλέγει μόνο 148 βουλευτές και δεν διαθέτει αυτοδυναμία. Ορκίζεται Οικουμενική Κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Ξενοφώντα Ζολώτα με τη συμμετοχή της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Στη Πέλλα εκλέγονται οι Πάκης Σιβένας και Παρθένα Φουντουκίδου ενώ χάνει για 19 σταυρούς την έδρα ο Χρήστος Βυζοβίτης.
Εκλογές 1990
Στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Απριλίου 1990 η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 46,9%. Εκλέγει 151 βουλευτές και σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Η ΝΔ πήρε στην Πέλλα 48,73 και εκλέχτηκαν οι Χρήστος Βυζοβίτης και Προκόπης Σιβένας ενώ δεν κατάφεραν να εκλεγούν οι Πόπη Φουντουκίδου, Γιώργος Φαρσακίδης, Σταύρος Τουφεγγόπουλος και Δημήτρης Νικέζης.
Εκλογές 1993
Στις πρόωρες εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 39,3% εκλέγοντας 111 βουλευτές και περνά στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στην Πέλλα καταγράφει 42,32% και λαμβάνει δυο έδρες. Εκλέγονται η Πόπη Φουντουκίδου και ο Χρήστος Βυζοβίτης ενώ εκτός μένουν οι Πάκης Σιβένας, Δημήτριος Νικέζης, Σταύρος Τουφεγγόπουλος και Γιώργος Καρασμάνης.
1993
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτείται και κινεί τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού. Ο Μιλτιάδης Έβερτ εκλέγεται πρόεδρος του κόμματος έναντι του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη.
Εκλογές 1996
Στις Εθνικές Εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996, οι οποίες προκηρύχθηκαν αιφνιδίως, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 38,12% ενώ το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 41,19%.Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ υποβάλλει την παραίτησή του και κινεί τη διαδικασία εκλογής  νέου Προέδρου. Στην Πέλλα βγαίνει όμως πρώτο κόμμα με 41,87% και καταλαμβάνει 3 έδρες. Βουλευτές εκλέγονται η Πόπη Φουντουκίδου, ο Γιώργος Καρασμάνης και ο Χρήστος Βυζοβίτης ενώ εκτός μένουν οι Πάκης Σιβένας, Χρήστος Μπίνος και Νίκος Φώτος.  Ο Μιλτιάδης Έβερτ επανεκλέγεται Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπερισχύοντας του συνυποψήφιου του Γιώργου Σουφλιά.
1997
Από 21 έως 23 Μαρτίου 1997 συνέρχεται στην Αθήνα το Δ' Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με θέματα την εκλογή νέου Προέδρου από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα και την ψήφιση καταστατικού και προγράμματος του κόμματος. Τέσσερα ηγετικές προσωπικότητες της παράταξης εκτίθενται ως υποψήφιοι για την προεδρία της Ν.Δ:  Μιλτιάδης Έβερτ, Κώστας Καραμανλής, Βύρων Πολύδωρας και Γιώργος Σουφλιάς.  Οι δύο επικρατέστεροι οδηγούνται στο δεύτερο γύρο όπου και εκλέγεται νέος Πρόεδρος ο Κώστας Καραμανλής έναντι του Γιώργου Σουφλιά .
Εκλογές 2000
Στις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει το ποσοστό της στο 42,7%.   Το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτο κόμμα με διαφορά μόλις 73.000 ψήφων. Στην Πέλλα η ΝΔ νικά κατά κράτος το ΠΑΣΟΚ καταγράφοντας 48,52% και κατακτώντας 3 έδρες. Βουλευτές εκλέγονται οι Γιώργος Καρασμάνης, Πόπη Φουντουκίδου και Δάνης Τζαμτζής ενώ δεν καταφέρνει για λίγους ψήφους να εκλεγεί ο μετέπειτα Δήμαρχος Αριδαίας Τάκης Μπίνος. Εκτός ακόμη μένουν οι Άλκης Νουσηκύρου και Θανάσης Λαμπρόπουλος.
Εκλογές 2004
Στις Εθνικές εκλογές της 7ηs Μαρτίου 2004 η Νέα Δημοκρατία κερδίζει με ποσοστό 45,36 % εκλέγοντας 164 βουλευτές. Ο νέος Πρωθυπουργός  Κώστας Καραμανλής σχηματίζει την πρώτη του Κυβέρνηση. Tο ΠΑΣΟΚ, που προχώρησε σε αλλαγή αρχηγού, με την αντικατάσταση του κ. Κώστα Σημίτη από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, έλαβε  ποσοστό 40,55 % , εκλέγοντας 116 βουλευτές. Στην Πέλλα η ΝΔ πλησίασε 50αρα (49,98%) παίρνοντας 3 έδρες (Καρασμάνης, Τζαμτζής, Φουντουκίδου) ενώ εκτός μένουν οι Άλκης Νουσηκύρου και Κώστας Ζιάκας.
Εκλογές 2007
Στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 41,84% και εκλέγει 152 βουλευτές. Ο Κώστας Καραμανλής σχηματίζει εκ νέου Κυβέρνηση. Στην Πέλλα εκλέγονται και πάλι οι τρεις Βουλευτές (Καρασμάνης, Τζαμτζής, Φουντουκίδου) ενώ μένουν από έξω οι Άλκης Νουσηκύρου, Στέλιος Αντωνίου και Γιώργος Πέτσος. Είναι η πρώτη φορά που δεν συμμετέχει εκπρόσωπος από την Αλμωπία.
Εκλογές 2009
Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 Η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 33,48% και εκλέγει 91 βουλευτές. Ο Κώστας Καραμανλής παραιτείται και παράλληλα προκηρύσσει έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου αρχηγού. Η ΝΔ εκλέγει έναν Βουλευτή τον Γιώργο Καρασμάνη. Εκτός μένουν οι Δάνης Τζαμτζής, Πόπη Φουντουκίδου, Τάκης Γιάννου, Κώστας Ζιάκας και Στέλιος Αντωνίου.  Στις 29 Νοεμβρίου 2009 διεξάγονται εσωκομματικές εκλογές, με τη συμμετοχή περίπου 800.000 μελών. Πρόεδρος του κόμματος αναδεικνύεται ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 50,06% έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη και 10,22% του Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Εκλογές 2012

Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 5 Μαΐου 2012 και η Νέα Δημοκρατία ήταν πρώτο κόμμα με 108 έδρες. Λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, η χώρα οδηγήθηκε σε νέες εκλογές, ενώ υπηρεσιακός Πρωθυπουργός καθορίστηκε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμένος. Η ΝΔ στην Πέλλα εκλέγει 2 Βουλευτές, τον Γιώργο Καρασμάνη και τον Διονύση Σταμενίτη ενώ μένουν εκτός οι Δάνης Τζαμτζής, Πόπη Φουντουκίδου, Άλκης Νουσηκύρου και Άννα Βαμβάκη .  Στις εθνικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν, η Νέα Δημοκρατία επικράτησε με 29.66% και 129 έδρες και ο Αντώνης Σαμαράς αναδείχθηκε ο 13ος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, σχηματίζοντας κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά. Η αλλαγή είναι ότι καταφέρνει να εκλεγεί και ο Δάνης Τζαμτζής βγάζοντας η ΝΔ τρεις Βουλευτές στην Πέλλα ενώ στο ψηφοδέλτιο συμμετέχει η Μαρτίνα Ζιάκα στην τελευταία τιμητική Θέση από την Αλμωπία. 
 
Εκλογές 2015
Τα πολλά λάθη της συγκυβέρνσης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά και η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας έριξαν ουσιαστικά την Κυβέρνηση. Στη Βουλή δεν μπόρεσε να εκλεγεί ο εκλεκτός της συγκυβέρνησης Σταύρος Δήμας. Τις εκλογές έγιναν στις 20 Ιανουαρίου 2015. Η ΝΔ στην Πέλλα εκλέγει τον Γιώργο καρασμάνη Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ψηφοδέλτιο που έχει ανακοινωθεί είναι από τα πιο αδύναμα καθώς συμμετείχαν οι εν ενεργεία Βουλευτές Γιώργος Καρασμάνης, Διονύσης Σταμενίτης και Δάνης Τζαμτζής καθώς και τρεις γυναίκες, η Γεύση Πασχαλίδου από την Αλμωπία, η Ματίνα Σπάταλη και η Θάλια Τσαλκιτζή από την Έδεσσα. Σε Εθνικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πρώτο κόμμα με 36,34 και 149 έδρες έναντι 27,81% και 76 έδρες. Στην Πέλλα η ΝΔ βγήκε πρώτη με 34,02% έναντι 32,12% του ΣΥΡΙΖΑ.


Αλλαγή Προέδρου
Το καλοκαίρι παραιτείται από πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς αφού υποστήριξε με σθένος το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Την θέση του παίρνει ως προσωρινός πρόεδρος ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης. 
Εκλογές 2015
Οι παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ και η ψήφιση ενός σκληρού μνημονίου οδηγούν σε πτώση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πρόωρες εκλογές με λίστα τον Σεπτέμβριο του 2015. Και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτο κόμμα και και στην Επικράτεια και στην Πέλλα. Η μορφή της λίστας στη ΝΔ στην Πέλλα ήταν η ακόλουθη: Γιώργος Καρασμάνης, Διονύσης Σταμενίτης, Δάνης Τζαμζής, Γεύση Πασχαλίδου, Θάλια Τσαλκιτζή και ο πρώην Πολιτευτης της ΝΔ Αστέριος Αντωνίου. Τα αποτέλεσματα ήταν τα εξής σε επίπεδο επικράτειας: ΣΥΡΙΖΑ 35,46% και 145 έδρες  ΝΔ28,09% και 75 έδρες. Στην Πέλλα : 33,26% ΣΥΡΙΖΑ και 31,55% ΝΔ. Βουλευτής και πάλι εκλέγεται ο Γιώργος Καρασμάνης

Αλλαγή Προέδρου
Αμέσως μετά την ήττα της ΝΔ, την δεύτερη μέσα σε έναν χρόνο, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης κινεί τις διαδικασίες εκλογής νέου Προέδρου. Υποψήφιοι Πρόεδροι οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης. Μετά από πολλά επισόδεια, το φιάσκο των πρώτων εκλογών που αναβλήθηκαν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης παραιτείται και εκ νέου προσωρινός πρόεδρος ορίζεται ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης. Στον δεύτερο γύρο παιρνούν οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης. Εντέλει ο Κυριάκος κάνει την έκπληξη και κερδίζει και πλέον η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε Κυβερνητική τροχιά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more