Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Τα προβλήματα της Σχολικής Στέγης στους Δήμους της Κεντρικής ΜακεδονίαςΑποτέλεσμα εικόνας για Σχολική στέγη


Τα προβλήματα της Σχολικής Στέγης στους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας αναλύθηκαν σε ειδική συνέντευξη τύπου του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας  (ΠΕΔΚΜ). Στην Συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της ΠΕΔΚΜ την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016, με την συμμετοχή Δημάρχων, Αντιδημάρχων Παιδείας και Προέδρων Σχολικών Επιτροπών Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσιάστηκαν ομαδοποιημένα, αγορές οικοπέδων, κατασκευή διδακτηρίων, προσθήκη αιθουσών, σημαντικές συντηρήσεις και διάφορα άλλα προβλήματα της Σχολικής Στέγης, όπως τα καταγράφουν οι οικείοι Δήμοι.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, τόνισε πως η καταγραφή συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί εντός των αμέσως επόμενων ημερών, οπότε και θα υποβληθεί αρμοδίως η συγκεντρωτική κατάσταση με τις ελλείψεις, τις ατέλειες και τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε κάθε Δήμο της Κεντρικής Μακεδονίας, επισήμανε δε πως ενώ κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ 1η) είχαν διατεθεί, για την Σχολική Στέγη, στην Κεντρική Μακεδονία, 191 εκατ. €, για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ 2η ) προβλέπονται μόνον 24 εκατ. €, από τα οποία 12 εκατ. προορίζονται για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και μόνον 12 εκατ. προβλέπονται να διατεθούν για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και μάλιστα σχεδόν το σύνολο αυτού του ποσού (11,9 εκατ.) έχει ήδη δεσμευθεί για συγκεκριμένα έργα. Επομένως, αν δεν πραγματοποιηθούν εγκαίρως διορθωτικές κινήσεις, καμία παρέμβαση στον κρίσιμο τομέα της Σχολικής Στέγης δεν πρόκειται να συντελεσθεί στην Κεντρική Μακεδονία μέχρι το 2020!
Για την αποτροπή αυτής της δυσμενούς εξέλιξης, από την οποία πλήττονται όλοι οι Δήμοι και ιδιαίτερα αυτοί των αστικών κέντρων, στους οποίους σημειώνεται μεγάλη αύξηση του μαθητικού πληθυσμού, η ΠΕΔΚΜ θα καταθέσει, μαζί με την καταγραφή των αναγκών, σειρά συγκεκριμένων, εφικτών και άμεσα υλοποιήσιμων προτάσεων, τις οποίες παρουσίασε συνοπτικά ο Αντιπρόεδρος της Σίμος Δανιηλίδης, Δήμαρχος Νεάπολης -  Συκεών :
1.       Προκήρυξη ( ή μάλλον επαναπροκήρυξη ) του ΣΔΙΤ Κεντρικής Μακεδονίας για την κατασκευή σχολικών κτηρίων.
2.       Διάθεση ενός σημαντικού μέρους από το πρωτογενές πλεόνασμα, που επιτυγχάνει η εθνική οικονομία, για την κατοχύρωση, μέσω απαλλοτριώσεων, των απαραίτητων, για την ανέγερση των σχολικών μονάδων, αστικών εκτάσεων.
3.       Κατά την επικείμενη ( εντός  του 2017 ) αναθεώρηση του ΕΣΠΑ να διενεργηθεί ( με άντλησή τους από λιμνάζοντα κονδύλια ) ανακατανομή πιστώσεων υπέρ των ΠΕΠ Περιφερειών που αντιμετωπίζουν με οξύτητα, προβλήματα Σχολικής Στέγης.
4.       Ο αρμόδιος για την ανέγερση σχολικών κτηρίων Οργανισμού ( “Κτηριακές Υποδομές “– διάδοχος του ΟΣΚ ) να προβεί, όπως με επιτυχία και αποτελεσματικότητα έπραξε κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, στην λήψη δανείου, το προϊόν του οποίου θα διαθέσει για την Σχολική Στέγη.
Οι παριστάμενοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι Παιδείας και Πρόεδροι Σχολικών Επιτροπών παρουσίασαν σειρά ειδικότερων προβλημάτων , υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης των διατιθεμένων για την Σχολική Στέγη κρατικών χρηματοδοτήσεων αναφέρθηκαν, πέραν των ελλείψεων σε κτήρια και αίθουσες, α) στα επείγοντα ζητήματα της επικείμενης λήψης των μισθωτηρίων ακινήτων στα οποία στεγάζονται σχολικές τάξεις και τα οποία δεν μπορούν να ανανεωθούν λόγω τεχνικών ανεπαρκειών, β) στις εκτεταμένες συντηρήσεις των σχολικών κτηρίων, γ) στην ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών μονάδων, κλπ.
Συνοψίζοντας ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε πως η ΠΕΔΚΜ, ως συλλογικός εκφραστής των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, αναδεικνύει συνολικά ένα μείζον πρόβλημα των τοπικών κοινωνιών κρούει των κώδωνα του κινδύνου, παρουσιάζει μία εν εξελίξει καταγραφή αναγκών και ελλείψεων αλλά δεν περιορίζεται στην επισήμανση ελλείψεων και την υποβολή παραπόνων. Διατυπώνει υπεύθυνα ολοκληρωμένες προτάσεις και δοκιμασμένες λύσεις, τις οποίες και θα υποβάλλει αρμοδίως με την προσδοκία της θετικής ανταπόκρισης εκ μέρους των υπεύθυνων φορέων της Πολιτείας.
( Συνημμένα : όχι τελική συγκεντρωτική κατάσταση με τα προβλήματα της Σχολικής Στέγης στους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας – ενημερωμένη μέχρι 24-10-2016 )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more