Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Εγκαίνια κι έναρξη 2ης Ανθοκομικής Έκθεσης Σκύδρας.


Με τον αγιασμό, τις ευχές των Ιερέων της Εκκλησίας μας, τον χαιρετισμό και τις ευχές της Δημάρχου Σκύδρας κι ακολούθως την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων, τη μουσική επένδυση της όλης τελετής από τη Δημοτική Φιλαρμονική και την προσέλευση και συμμετοχή πολλών συμπολιτών κι επισκεπτών μας άνοιξε τις πύλες της η 2η Ανθοκομική Έκθεση Σκύδρας.
Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου στον χαιρετιστήριο λόγο της, αφού υποδέχθηκε, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους ανέφερε τα εξής:  
Ένα χρόνο μετά την εγκαινίαση της 1ης Ανθοκομικής ΄Εκθεσης Σκύδρας βρισκόμαστε πάλι εδώ στο γνώριμο και φιλόξενο χώρο της πλατείας Σαφραμπόλεως για  να περιηγηθούμε στα πολύχρωμα στενορύμια της  2ης Ανθοκομικής Έκθεσης Σκύδρας και ν΄απολαύσουμε τα γλυκαρώματα και τις ομορφιές της.

Η 1η Ανθοκομική Έκθεση με τη σωστή προετοιμασία κι οργάνωση, με τις παράλληλες εκδηλώσεις, με την άψογη παρουσία των εκθετών με τα περίτεχνα εκθετήρια, εφοδιασμένα με ποικιλία φυτολούλουδων, και βεβαίως με τη μεγάλη ανταπόκριση και τη συμμετοχή των συμπολιτών μας κι επισκεπτών  δικαίωσε κι αυτήν την πρωτοβουλία του Δήμου μας.
Της έδωσε την ταυτότητα της αναγνωρισιμότητας, της αποδοχής και το διαβατήριο να συνεχίσει μ΄επιτυχία το ανθοφόρο ταξίδι της στο διηνεκές.
Η Ανθοκομική Έκθεση Σκύδρας εναρμονίζεται πλήρως με το αναπτυξιακό, προγραμματικό πλαίσιο δράσης της Δημοτικής Αρχής για δημιουργικότητα, εξωστρέφεια, αναζωογόνηση του τόπου μας, προσέλκυση επισκεπτών, προαγωγή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κι αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Εναρμονίζεται φυσικά με το χρόνο, αφού πραγματοποιείται την άνοιξη, την εποχή της αναγέννησης, της ανανέωσης και του ξαναζωντανέματος της φύσης και της ζωής.

Εναρμονίζεται ακόμη με την τοποθεσία, αφού πραγματοποιείται στη φιλόξενη συνοικία της Σαφράμπολης με τη φερώνυμη οδό και την πλατεία που η επίκληση του ονόματος της και μόνο είναι αρκετή για να προκαλέσει συγκίνηση και ν΄ανακαλέσει μνήμες και θύμισες από την προγονική πόλη της Σαφράμπολης της Μικράς Ασίας από την οποία, ως γνωστόν, κατάγονται πολλοί συμπολίτες μας  που κατοικούν στο Δήμο μας και  των οποίων η εν γένει παρουσία και συμμετοχή στα δρώμενα της κοινωνικοπολιτικοοικονομικής ζωής του τόπου μας τιμά τον τόπο καταγωγής τους, τους ίδιους και φυσικά το Δήμο μας, το Δήμο Σκύδρας.
Θέλω, λοιπόν στο σημείο αυτό, να τους ευχαριστήσω και να εξάρω τη συμβολή τους στην ευημερία και στην πρόοδο της πόλης και του Δήμου μας.
Είναι τιμή μας, επίσης, που συμμετέχουν στη φετινή Ανθοκομική Έκθεση με δικό τους περίπτερο με σκοπό να ενημερώσουν τους συμπολίτες και τους επισκέπτες μας για το σαφράν και τον κρόκο.
Επιτρέψτε μου, σας παρακαλώ, να υπενθυμίσω την αναφορά μου από το χαιρετισμό της 1ης Ανθοκομικής Έκθεσης για τη σημειολογία της επιλογής της πλατείας Σαφραμπόλεως ως τόπου κι ονόματος που παραπέμπει μέσω της ομώνυμης πόλης στο μπαχαρικό σαφράν που θεωρείται ελιξίριο της ζωής και προέρχεται από το φυτό κρόκος.
Η συσχέτιση κι ο συνδυασμός αυτός μαζί με τη γραφικότητα και τη ζεστασιά των ανθρώπων της περιοχής καθιστούν πλέον ιδανικό τόπο μόνιμης διοργάνωσης της Ανθοκομικής Έκθεσης στην πλατεία  Σαφραμπόλεως παρά την αναγκαιότητα και το αίτημα για διάθεση και χρήση μεγαλύτερης έκτασης που θα επέτρεπε τη συμμετοχή περισσοτέρων εκθετών.
Αξιότιμες κυρίες κι αξιότιμοι κύριοι.
Η 2η Ανθοκομική Έκθεση Σκύδρας απλώνεται μπροστά και γύρω μας σαν ένα μαγευτικό  μωσαϊκό της φύσης. Ελκυστικό για τα μάτια και ευφραντικό για τις καρδιές μας.
Η Ανθοκομική Έκθεση  είναι μια μεγάλη, μια εμβληματική πλέον γιορτή για το Δήμο της Σκύδρας και την ευρύτερη περιοχή.
Είναι η γιορτή της φύσης, των λουλουδιών, της χαράς, της ψυχαγωγίας, της παιδείας και του πολιτισμού.
Από σήμερα, λοιπόν, ανελλιπώς και μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 30 Απριλίου  με συνεχές ωράριο λειτουργίας από τις 09:00΄το πρωί έως τις 10:00΄το βράδυ απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σ όλους τους συμπολίτες μας κι επισκέπτες για ένα απολαυστικό σεργιάνι στις ομορφιές της Ανθοκομικής Έκθεσης και συνάμα παρακολούθησης και συμμετοχής στα πολύ ενδιαφέροντα παράλληλα ενημερωτικά, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, ψυχαγωγικά δρώμενα που αφορούν μικρούς και μεγάλους και που είναι σίγουρο ότι θα τους εντυπωσιάσουν και θα τους ικανοποιήσουν.
Αυτό βέβαια αφορά όσους θα επισκεφτούν την Ανθοκομική Έκθεση Σκύδρας για πρώτη φορά.
Διότι όσοι ήρθαν κι έχουν την εμπειρία της 1η Ανθοέκθεσης είναι σίγουρο ότι δεν θα αντισταθούν στα θέλγητρα και της 2ης Ανθοκομικής Έκθεσης.
Μιας Έκθεσης που ως έμπνευση, ως καθρέφτης  της φύσης κι ως ένας πίνακας ζωγραφικής φιλοτεχνήθηκε με τον αυθορμητισμό των συναισθημάτων, την επιμέλεια και την αφοσίωση των ανθρώπων που συνεργάστηκαν συστηματικά και μεθοδικά κάτω από τις οδηγίες και τον συντονισμό του Δήμου μας.   
Φίλες και Φίλοι.
Η 2η Ανθοκομική Έκθεση Σκύδρας σαν μια μικρογραφία του φυτικού βασιλείου, πάντα μαγευτική κι εντυπωσιακή μας περιμένει ανοιχτόκαρδα να την εξερευνήσουμε.
Στην πρώτη γραμμή βεβαίως και στη διάθεσή μας είναι οι εκθέτες μας που είναι πανέτοιμοι να μας προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους για το πώς θα επιλέξουμε τα καταλληλότερα  φυτά και λουλούδια ώστε να διαμορφώσουμε, να διακοσμήσουμε και να καλλωπίσουμε με τον ιδανικότερο τρόπο τους χώρους στους οποίους αφιερώνουμε πολλές ώρες από τη ζωή μας κι επιθυμούμε να είναι ευχάριστοι, περιποιημένοι, ωραίοι και λειτουργικοί.
Είναι σκόπιμο δε να επαναλάβω ότι η ενασχόληση με τα λουλούδια και την κηποτεχνία, πέρα από μια καλή άσκηση για τη σωματική μας υγεία, μπορεί ν΄αποδειχθεί χρήσιμη και για την πνευματική μας ευεξία προσφέροντας εκτόνωση, διέξοδο, ηρεμία, αλλά και τη χαρά και την ικανοποίηση της δημιουργίας βλέποντας σταδιακά τους σπόρους και τα μικρά φυτά ν΄αναπτύσσονται, ν΄ανθοφορούν και να καρποφορούν με τη δική μας προσωπική φροντίδα.
Επιπλέον φέτος στο πλαίσιο της Ανθοέκθεσης, στον ίδιο χώρο και καθόλη τη διάρκειά της, θα λειτουργεί Έκθεση Φωτογραφίας, την οποία συνδιοργανώνουν ο Δήμος Σκύδρας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας – Γιαννιτσών, σε συνεργασία  με τον εκπαιδευτή φωτογράφο Γιώργο Σπυρίδη, Έτσι, λοιπόν, από σήμερα θα έχουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, τη δυνατότητα να περιηγηθούμε και στον κόσμο της φωτογραφίας κι από μια άλλη οπτική γωνία ν΄αντιληφθούμε τις ομορφιές των λουλουδιών.
Αγαπητές κι αγαπητοί συντοπίτες και επισκέπτες.
Επιθυμώ, σ΄αυτό το σημείο της ομιλίας μου,  να ευχαριστήσω,  από βάθους καρδιάς,  τους σεβαστούς μας πατέρες, τους συνεργάτες μου αιρετούς που εργάστηκαν για τη διοργάνωση της Έκθεσης, τους Αντιδημάρχους Σκύδρας, τον κ. Κρητίδη, τον κ. Μέγα, την κ. Παπαδοπούλου, τον κ. Θεοδοσίου, τον κ. Χρυσαφίδη, την εντεταλμένη σύμβουλο κ. Γιακαμόζη, τον Πρόεδρο του Ε.Φ.Α.Κ.Π.Π. κ. Σουρουτζίδη, τον Πρόεδρο της Σκύδρας κ. Αντωνιάδη, τους συνεργάτες μου – υπαλλήλους του Δήμου Σκύδρας που εργάστηκαν ατελείωτες ώρες και τα κατάφεραν για μια ακόμη μία φορά, την εκπληκτική Φιλαρμονική μας,το Κ.Δ.Α.Π. Σκύδρας, το Σύλλογο Σαφραμπολιτών Σκύδρας και απανταχού της Ελλάδας «Άγιος Στέφανος» Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας – Γιαννιτσών και την υπεύθυνή του Σοφία Θεοδωρίδου, το Γιώργο τον Σπυρίδη, την κ. Κρυσταλλίδου για την παραχώρηση της αίθουσας που στεγάζεται η Έκθεση Φωτογραφίας, τους εκπαιδευτικούς και μαθητές μας, το Φιλοπρόοδο Πολιτιστικό Σύλλογο Καλής που μαζί με τις άξιες κυρίες της Καλής ετοίμασαν τον μπουφέ της εκδήλωσης και το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Η Αλληλεγγύη». Επίσης, το νεανικό συγκρότημα με το δάσκαλο και ιδιοκτήτη της μουσικής σχολής «Ηχοτάξιο» Γιώργο Χατζούδα και τον Άρη, Βίκυ και Δέσποινα Μιχαηλίδου που μας κρατούν συντροφιά με τη μουσική και τα τραγούδια τους.
Ευχαριστώ γενικά όλους τους Συλλόγους που συμμετέχουν, όπως το Σύλλογο «Αμύντας» Καλυβίων, τα μέσα ενημέρωσης, τους εκθέτες στους οποίους εύχομαι καλές δουλειές, όλους εσάς που ανταποκριθήκατε τους φορείς κι όλους τους ιδιώτες που στηρίζουν την Ανθοέκθεση, τους χορηγούς στο κάλεσμά μας και συμβάλλατε καθένας με το δικό του τρόπο και τη δική του προσφορά και συμμετοχή σ΄αυτό το ευχάριστο και πανέμορφο αποτέλεσμα που έχουμε μπροστά μας και το χαιρόμαστε όλοι μας.
Και φέτος, λοιπόν, από τη 2η Ανθοκομική Έκθεση Σκύδρας,
από  την πλατεία  Σαφραμπόλεως, την πόλη και το Δήμο της Σκύδρα στέλνουμε, όλοι μαζί ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, ανάτασης κι αναδημιουργίας, με πρώτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη και την προστασία του κοινωνικού ιστού και της ανθρώπινης συνοχής.
Αγαπητές συμπολίτισσες, αγαπητοί συμπολίτες, φίλες και φίλοι επισκέπτες.
Με ορμητήριο κι αραξοβόλι την πλατεία Σαφραμπόλεως το ταξίδι της 2ης Ανθοκομικής Έκθεσης Σκύδρας ξεκινάει.
Σας προσκαλώ, λοιπόν, να  συνταξιδέψουμε, να ζήσουμε και να το απολαύσουμε όλοι μαζί αυτό το υπέροχο ταξίδι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more