Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΄΄ΠΑΝΟΎ΄Ρ΄΄ ΤΣΑΚΩΝΩΝ –ΧΡΥΣΑΣ –ΡΟΔΩΝΙΑΣ





ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Ο Σύλλογος  Ποντίων  Τσάκων  -  Χρύσας - Ροδωνιάς πραγματοποίησε για έβδομη χρονιά το ΄΄ΠΑΝΟ΄Υ΄Ρ΄΄  στην αυλή του δημοτικού σχολείου.
Η βραδιά ήταν καθαρά  ποντιακή με χορό, τραγούδι και δρώμενα από την περιοχή του  Πόντου. Συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος, κυρίως από το χωριό αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Αλμωπίας.
Στα δρώμενα και στους χορούς συμμετείχαν  παιδιά και νέοι όλων των ηλικιών, ντυμένοι με την παραδοσιακή ποντιακή ενδυμασία.
Ο Ελληνισμός του Πόντου υπάρχει, κρατάει άσβεστη  τη φλόγα της παράδοσης  και  θυμάται.  Θυμάται τις ρίζες του, θυμάται πως αυτοί που έχουν μείνει πίσω  ζουν σκλαβωμένοι  κάτω από το  ζυγό των τούρκων.
Η ποντιακή λίρα, το νταούλι, το αγγείο και τα πλήκτρα, σε συνδυασμό με το τραγούδι στην ποντιακή διάλεκτο,  έβαψαν την ατμόσφαιρα γιορτινή  και  ξεσήκωσαν  ατελείωτους κύκλους  διασκέδασης και ρυθμού.
Ανάμεσα σ αυτούς που τίμησαν τη γιορτή ήταν και ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Μπίνος μαζί με συνεργάτες του. Στο χαιρετισμό που απηύθυνε, συνεχάρη τους κατοίκους για την όμορφη γιορτή και τη μακρόχρονη πορεία του συλλόγου. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που πρέπει να επιδείξει ο Ελληνισμός για να σταθεί ψηλά,  ώστε να υπάρχει ιστορική συνείδηση και συνέχεια.
 Τα χωριά Τσάκωνες-Χρύσα-Ροδωνιά  ανήκουν στην Αλμωπία και βρίσκονται σε απόσταση περίπου 2χλμ από την Αριδαία. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών η περιοχή κατοικήθηκε από πρόσφυγες της Μ. Ασίας, του Πόντου και της Αν. Θράκης. Η πλειοψηφία των προσφύγων, τη διετία ΄22-΄24, ήταν από περιοχές  του Πόντου. Πριν συμβεί το προσφυγικό η περιοχή κατοικείτο από τούρκους.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΄΄Ο ΠΟΝΤΟΣ΄΄ ιδρύθηκε το 2009 και δραστηριοποιείται στη διατήρηση της παράδοσης και γενικά της πολιτιστικής κληρονομιάς. Απαριθμεί 80 μέλη και μαζί με εθελοντές και κατοίκους διοργανώνει   γιορτές και ανταμώματα καθ όλη τη διάρκεια του έτους.  Υπάρχουν τμήματα όλων των ηλικιών εκμάθησης χορών.
Πρόσφατα θεμελιώθηκε σε κεντρικό σημείο  των Τσακώνων,  αποκλειστικά με έξοδα του Συλλόγου των Ποντίων,  το Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού.
ΚΑΙ  ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ  ΜΕ  ΥΓΕΙΑ!!!   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more