Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟ ΑΛΩΡΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ






ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Στο  Ρούδινο σημερινό  Άλωρο εγκαταστάθηκαν το 1920-24 ως επί το πλείστον πόντιοι, καταγόμενοι από περιοχές της Νικοπόλεως, ακόμα, μερικές οικογένειες από την Κωνσταντινούπολη και την Ανατολική Θράκη. Την εποχή εκείνη στην περιοχή κατοικούσαν 40-50 οικογένειες τούρκων που μιλούσαν την τουρκική και τη σλαβική γλώσσα. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκατέλειψαν την περιοχή και τα περιουσιακά τους στοιχεία περιήλθαν στα χέρια των νέων κατοίκων. 
Οι πρόσφυγες κατάφεραν με πολύ κόπο να χτίσουν  την εκκλησιά και το σχολείο από πέτρες και  πλιθιά. Στην αυλή αυτού του σχολείου και δίπλα από την εκκλησιά πραγματοποιήθηκε  ένα ακόμα ποντιακό αντάμωμα με τη σφραγίδα της παράδοσης και του πολιτισμού.
Η πλειονότητα των κατοίκων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των διοργανωτών που είναι οι εθελοντές και  τα μέλη του  Μορφωτικού Συλλόγου ΄΄Ο πλάτων΄΄.  Μία  καθαρά  ποντιακή συνάντηση  με μουσική, τραγούδια και χορούς από τον Πόντο μέσα στο κατακαλόκαιρο του  Αυγούστου. Δεν έλειψαν, βέβαια,   τα ψητά σουβλάκια στα κάρβουνα και τα ποτά.
Τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του,  ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής
 κ. Ιωάννης Σαχινίδης,  ο οποίος κατά το ήμισυ κατάγεται από το Άλωρο αφού είναι το χωριό της μητέρας του.
Τη δημοτική αρχή εκπροσώπησαν οι αντιδήμαρχοι ː κ. Τσιμτσιρίδης, κ. Γεωργίου και κ. Χατζηγιαννίδης
Αξιοσημείωτο είναι  ότι το χωριό αποτελεί τουριστικός προορισμός αφού υπάρχουν στην περιοχή και αρχαιολογικά ευρήματα. Έχουν βρεθεί διάφορα νομίσματα και μεταξύ αυτών αρκετά με το Μ. Αλέξανδρο και το Βουκεφάλα, στη μία και στην άλλη όψη. Ακόμα σπουδαία ευρήματα αποτελούν ː το γιοφύρι του Μ. Αλέξανδρου, ο λαξευτός μονοθάλαμος υπόγειος τάφος με κτερίσματα, καθώς και  ευρήματα Ελληνιστικών χρόνων, όπως πήλινα γυναικεία ειδώλια, κά  
ΚΑΙ  ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ  ΜΕ  ΥΓΕΙΑ!!!    
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more