Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

ΝΈΟΙ ΝΌΜΟΙ … ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΑΠΕΛΠΙΣΜΈΝΗ Η ΑΓΡΟΤΙΆ





ΓΡΆΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟΣ  ΣΊΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΆΒΕΤ

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, βρέθηκε στο Δήμο Σκύδρας,  το Σάββατο 14 0κτωβρίου, μετά από πρόσκληση του Συνδέσμου Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Παρίσταντο στην εκδήλωση αγρότες, κτηνοτρόφοι, εκπρόσωποι οργανώσεων παραγωγών και συνεταιρισμών της Πέλλας, καθώς και θύματα του « ΑΘΗΝΑ »
Ο Υφυπουργός,  μεταξύ άλλων,  αναφέρθηκε στην ανάγκη  δημιουργίας  Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων  με πολλά μέλη  για να μπορέσουν να κτυπήσουν και να εξαφανίσουν τα παράνομα  « στέκια ».
Το ζητούμενο  είναι η προστασία του αγρότη με νομοθετικές ρυθμίσεις. Βασική η ύπαρξη τιμής στα τιμολόγια και η εξόφληση του παραγωγού το αργότερο σε 60 ημέρες, με την οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των μερών να θεωρείται άκυρη.
Χαρακτήρισε καινοτομία το γεγονός που, ο παραγωγός  θα υποχρεούται ο ίδιος να  ενεργοποιείται και να ειδοποιεί για τη μη εξόφληση, σαν αντισυμβαλλόμενο μέλος. Μέσω του νέου ΚΑΠ οι  αγροτικές ενισχύσεις κατανέμονται δικαιότερα αφού συνδέονται με την πραγματική παραγωγή.
Μίλησε για πρόοδο στην προστασία του αγροτικού εισοδήματος  και με το νομοσχέδιο για τις ελληνοποιήσεις  λύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα. Ζήτησε την αλλαγή νοοτροπίας.
 Σύμφωνα, πάντα, με τον υφυπουργό, το νέο μοντέλο αγρότη που προωθείται, αναβαθμίζει τον εργάτη γης σε σύγχρονο επιχειρηματία, οργανωμένο σε ομάδες παραγωγών, για την παραγωγή και  εμπορία ποιοτικών προϊόντων,  μέσα από καινοτόμες τεχνολογίες με σεβασμό  στο περιβάλλον.  
Χαρακτηριστικά είπε « Πρέπει να πάμε σε ένα νέο μοντέλο αγρότη του αγρότη παραγωγού »

ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ--ΚΟΚΚΙΝΑ  ΔΑΝΕΙΑ (Νόμος 44/69/2017)
Αναφέρθηκε, επίσης, σε ένα σοβαρό ζήτημα που βασανίζει χιλιάδες  αγρότες και συνεταιρισμούς και έχει να κάνει με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τα κόκκινα δάνεια. Το πρόβλημα συνδέεται με τις εποχές που, χωρίς υγιή κριτήρια δινόταν χρηματοδότηση και η κατάσταση επιδεινώθηκε με την κρίση. Αφορά τη ρύθμιση οφειλών και στοχεύει στην ανακούφιση χιλιάδων του κλάδου.
Τόνισε πως, τα νέα δεδομένα στηρίζονται στη βιώσιμη οφειλή  που θα βλέπει  ο αγρότης τι περιουσία έχει και τι μπορεί να πληρώσει, π.χ. εάν η περιουσία είναι 30.000 ευρώ είναι αδύνατο να του ζητηθεί να πληρώσει πάνω από 27.000 ευρώ. Η διαγραφή κεφαλαίου μπορεί να φτάσει στο  10% του ύψους της αξίας της περιουσίας. Ακόμα πρόσθεσε πως τα πανωτόκια θα επαναπροσδιοριστούν για όσους υπάγονται στο Νόμο 3259/2004.
Από λόγια χορτάσαμε μένει να τα δούμε όλα αυτά στην πράξη  και το βαρέλι, επιτέλους, να αποκτήσει πάτο…
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α,  Πέλλας Γιάννης Σηφάκης και Θεοδώρα Τζάκρη, Ημαθίας  Γεώργιος Ουρσουζίδης. Ο δήμαρχος Πέλλας  Γρηγόρης Στάμκος, η δήμαρχος Σκύδρας Αικατερίνη Ιγνατιάδου. Εκπρόσωπος  από την  Περιφέρεια η Μαρία Ζωγράφου- Τσαντάκη, ο πρόεδρος του ΣΕΑΣ Νίκος Μηνάς, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τρύφων Τσαντάκης, ο σύμβουλος του ΣΕΑΣ Γιάννης Στογιαννίδης, ο πρόεδρος της διεπαγγελματικής κρέατος Λευτέρης Γίτσας και ο Χρήστος Γιαννακάκης  πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων παραγωγών Ημαθίας. Παρόντες και οι εκπρόσωποι των νομαρχιακών επιτροπών ΣΥ.ΡΙΖ.Α  και  ΑΝ.ΕΛ.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ  ΣΤΑΜΚΟΣ ː
Ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους παρευρισκομένους,  εξέφρασε τα παράπονά του για την πολιτική της κυβέρνησης προς τους αγρότες και  συνεταιρισμούς, χαρακτηριστικά είπεː « το μείζον δεν είναι  να παίρνει η εφορία από τον αγρότη για να ξεχρεώνει τα δικά της ».
 Χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση στον αγροτικό τομέα δύσκολη, αφού οι οργανώσεις είναι πάρα πολλές και το κράτος κοιτάζει με ποιο τρόπο θα φορολογήσει περισσότερο παρά να βοηθήσει.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ  ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ː
Η δήμαρχος Σκύδρας Αικατερίνη Ιγνατιάδου,  στο χαιρετισμό που απηύθυνε, έβγαλε την πικρία της  για πολλά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, παρ όλες τις μέχρι τώρα  νομοθετικές ρυθμίσεις.  Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα δημόσια αγροτεμάχια που καλλιεργούνται χωρίς μισθωτήρια, με όλες τις δυσκολίες που απορρέουν από ένα σύστημα γραφειοκρατίας.  Τις ασφαλιστικές εισφορές που είναι δύσκολες για πολλούς, και γενικά το  χάος και  την αστάθεια που ο αγρότης δεν ξέρει τι του ξημερώνει.     
Στο διάλογο που ακολούθησε, σφοδρή επίθεση δέχτηκε ο υφυπουργός από εκπροσώπους αγροτών και, φάνηκε καθαρά πως ο κλάδος είναι ευαισθητοποιημένος, ξέρει καλά τι πρέπει να γίνει,  βιώνει τα προβλήματα και περιμένει λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ  ΣΗΦΑΚΗΣ ː
Μίλησε για ΣΕΑΣ, κόκκινα δάνεια, τα στέκια, τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, τους αλλοδαπούς εργάτες,  τις οργανώσεις παραγωγών με προοπτική, τις Εμπορικές Συμπράξεις στις Περιφερειακές Ενότητες με τα ομοειδή προϊόντα, την ποιότητα των προϊόντων, τα προβλήματα με τις ανύπαρκτες τιμές όπως στο ροδάκινο,  και υποσχέθηκε πως, η τωρινή κυβέρνηση  είναι προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσεων. Ζήτησε από τους παραγωγούς-- έναν κουρασμένο κλάδο από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις--να μην είναι υποτονικοί όταν θίγονται τα συμφέροντά τους.
ΘΕΟΔΩΡΑ  ΤΖΑΚΡΗ ː
Μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό της, ανέφερε 4 προτάσεις  για αποτελεσματική λύση στους υπερχρεωμένους αγρότες.
Ζήτησε την εφαρμογή των διατάξεων  του Ν 4469/2017 σε όλες τις αγροτικές επιχειρήσεις ακόμα και εάν πρόκειται για διμερείς διαπραγματεύσεις.
Να επεκταθούν οι διατάξεις του Νόμου 4469/2017 και στους αγρότες-φυσικά πρόσωπα.
Να υπάρξει η πρόβλεψη, ώστε να μπορούν να ευεργετηθούν από τις ρυθμίσεις και οι αγροτικές επιχειρήσεις που έχουν παύσει τη δραστηριότητά τους ή σκοπεύουν να το πράξουν και να συνταξιοδοτηθούν χωρίς χρέη.
Να υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τα δάνεια που είναι εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο, τον τρόπο και τις δυνατότητες για ρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more