Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Φάκελος Λίμνη Βεγορίτιδας: Παράλογο να εγκλωβίζεται η ανάπτυξη σε ένα Εθνικό Σύστημα


Αποτέλεσμα εικόνας για Λίμνη Βεγορίτιδα 

Έντονες είναι οι ανησυχίες αλλά και οι δημόσιες αντιδράσεις αναφορικά με το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης αναφορικά με την δημιουργία φορέα διαχείρισης με λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας. Μάλιστα θα περιλαμβάνει 19 περιοχές naroura σε μια τεράστια γεωγραφική έκταση. Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν αυτή η εξέλιξη έχει φέρει προβληματισμό καθώς η Λίμνη Βεγορίτιδα θα έπρεπε να μόνη της να έχει φορέα διαχείρισης μιας και συχνά τα τελευταία χρόνια υφίσταται περιβαλλοντολογικές καταστροφές. Μάλιστα στο ζήτημα παρενέβει και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης που εξέδωσε ανακοίνωση χαιρέτησε την ίδρυση φορέα. Παρακάτω διαβάστε την ανακοίνωση του συλλόγου προστασίας της Λίμνης Βεγορίτιδας καθώς και του Βουλευτή Γιάννη Σηφάκη. Τέλος τονίζουμε ότι στο παρελθόν οι σχέσεις συλλόγου Βουλευτή ήταν πολύ καλές και υπήρχε συνεργασία ενώ φαίνεται ότι έχει επέλθει ρήξη καθώς πλέον δημόσια διαφωνούν για αυτό το ζήτημα:




Απαράδεκτο το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών
Ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας διαβάζοντας την πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την αναδιάρθρωση του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών (natura) και του σχεδίου νόμου, που αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το σχεδιαζόμενο Φορέα Διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής Βόρα – Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας. Περιλαβάνει 19 περιοχές natura και μια τεράστια γεωγραφική έκταση.
Ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας, θεωρεί το σχέδιο Νόμου που γίνεται κάτω από τον φόβο της δαμόκλειας σπάθης που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραπομπής της χώρας στο Ευρωδικαστήριο λόγω της συνεχιζόμενης απραξίας της χώρας μας σε ζητήματα ουσιαστικά προστασίας του περιβάλλοντος.
Η λίμνη Βεγορίτιδα με ένα ιστορικό περίπου  50 χρόνων που υφίσταται ληστρική ανθρώπινη εκμετάλευση με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μια λίμνη που έχει υποστεί τέτοιες καταστροφές που αγγίζουν τα όρια της περιβαλλοντικής καταστροφής. Μια λίμνη που με βάση τις μετρήσεις του ΙΓΜΕ έχει χάσει το 65% του όγκου της.
Αν ισχύσουν τα όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα, το τσουβάλιασμα της λίμνης Βεγορίτιδας σε ένα Φορέα Διαχείρισης ευρύτερης περιοχής Βόρα – Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας, αυτό θα σημαίνει οριστική ταφόπλακα για την λίμνη Βεγορίτιδα.
Το τελευταίο διάστημα και με τη μήνυση στην εισαγγελία περιβάλλοντος, αναδείξαμε πως η λίμνη Βεγορίτιδα βρίσκεται λίγο πριν τον οριστικό της θάνατο αφού εδώ και 20 χρόνια χύνονται όλα τα λύματα της ευρύτερης περιοχής σ’ αυτήν. Και αντί η πολιτεία, ως όφειλε, έπρεπε να είχε πάρει ήδη μέτρα χτές, αναλίσκεται σε εξαγγελίες χρηματικών ποσών σε «θα» και υποσχέσεις που δεν έχουν όμως κανένα αντίκρισμα.
Πάγια θέση του Συλλόγου μας ήταν και είναι η δημιουργία ανεξάρτητου Φορέα Διαχείρισης που αν για λόγους καθαρά οικονομικούς είναι αναγκαίο σ αυτόν μπορεί και πρέπει να συμπεριληφθούν και οι άλλες 3 λίμνες Πετρών, Ζάζαρης, Χειμαδίτιδας, λίμνες που ούτως η άλλως συνδέονται υδρολογικά μεταξύ τους αλλά και έχουν υποστεί μεγάλες οικολογικές καταστροφές και λόγω της γειτνίασης με τα εργοστάσια της ΔΕΗ, λιγνιτορυχεία και ασύδοτες γεωργικές καλλιέργειες.
Ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας ξεκινάει έναν νέο αγώνα ενάντια στις ανεύθυνες και υπό πανικό λαμβάνουσες αποφάσεις (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – πρόστιμα). Ένα πρώτο βήμα είναι να καλέσουμε όλους τους φορείς της περιοχής να συμπαραταχθούν στο δίκαιο αγώνα μας και να απαιτήσουμε επιτέλους από τη πολιτεία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, για να μην έχει η λίμνη Βεγορίτιδα την τύχη της λίμνης Κορώνειας που σήμερα δεν υπάρχει πιά.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ


Γιάννης Σηφάκης :  Ιδρύεται Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Βόρα , της λίμνης Βεγορίτιδας, των υπόλοιπων λιμνών και των περιοχών NATURA Πέλλας, Φλώρινας, Καστοριάς, Κοζάνης και Ημαθίας με νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος
Πολύ σημαντική εξέλιξη για την διαχείριση και την προστασία των ευαίσθητων αυτών περιοχών

Αποτελεί σημαντική επιτυχία (όσον αφορά την περιοχή Πέλλας και Φλώρινας) της μεγάλης προσπάθειας προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας αλλά και άλλων ιδιαίτερα σημαντικών προσπαθειών για την προστασία της λίμνης Καστοριάς και των ευαίσθητων από περιβαλλοντική άποψη περιοχών της Πέλλας, Φλώρινας, Καστοριάς, Κοζάνης και Ημαθίας
Η ίδρυση φορέα διαχείρισης ήταν βασικό αίτημα των φορέων της περιοχής γύρω από την λίμνη Βεγορίτιδα προεξάρχοντος του Συλλόγου Προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας αλλά και δεκάδων φορέων, Τοπικών Συμβουλίων, συλλόγων νέων, πολιτιστικών συλλόγων, άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων. Παρόμοιες προσπάθειες έγιναν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων.
Το αίτημα αυτό υποστηρίχθηκε πολλές φορές από τον βουλευτή Γιάννη Σηφάκη σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 
Στο, υπό διαβούλευση, νομοσχέδιο του Υπουργείου αναφέρεται ότι ιδρύονται 7 νέοι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών με πρώτο τον Φορέα Διαχείρισης ευρύτερης περιοχής Βόρα – Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας 
Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο ( το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση )  αναφέρεται:
« Ιδρύονται οι παρακάτω επτά (7) ΦΔΠΠ:

α. Το ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης ευρύτερης περιοχής Βόρα – Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας». Στην περιοχή ευθύνης του περιλαμβάνονται οι περιοχές του δικτύου Natura 2000 της ΚΥΑ ΑΑΑ/2017 με κωδικούς GR1210001, GR1240001, GR1240002, GR1240003, GR1240004, GR1240005, GR1240006, GR1240007, GR1240008, GR1240009, GR1320001, GR1320003, GR1330001, GR1330002, GR1340004, GR1340005, GR1340006, GR1340007 και GR1340008» κλπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more