Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Ποτάμι Πέλλας: Για αυτό στηρίζουμε τον Σταύρο Θεοδωράκη ως επικεφαλής του νέου φορέα

Αποτέλεσμα εικόνας για Σταύρος Θεοδωράκης

Ιδανικές συνθήκες στην πολιτική δεν υπάρχουν! Πολλές φορές είναι οι περιστάσεις αυτές που διαμορφώνουν και διακρίνουν τις αιτίες από τις αφορμές. Παρ' όλα αυτά, η αδιάρρηκτη σχέση πολιτικής και ρεαλισμού αποτελεί τον καλύτερο οδηγό για να προχωρήσουμε μπροστά. Στο κατώφλι μιας τέτοιας ανορθόδοξης διαδικασίας βρισκόμαστε τώρα. Συνυπολογίζοντας όλα τα στοιχεία, κάνουμε το επόμενο θαρραλέο βήμα και καλούμε τον κόσμο να δώσει το παρών στις εκλογές της επόμενης Κυριακής για την συγκρότηση του Νέου Πολιτικού Φορέα για το Προοδευτικό Κέντρο.

Αναγκαιότητα Ένωσης του Χώρου
Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα έχει βαλτώσει σε έναν νέο, μικρό δικομματισμό. Οι δύο πόλοι του αδυνατούν να εκφράσουν και να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ξεκολλήσει η χώρα από τη κρίση. Παράλληλα, έχει ξεσπάσει μάχη μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προσεταιριστούν τον κεντρώο χώρο, ένα κομμάτι της κοινωνίας που παρέμεινε μετέωρο, χωρίς να δεχτεί ούτε να ριζοσπαστικοποιηθεί ούτε να συντηρικοποιηθεί, περιμένοντας κάτι νέο. Στους πολίτες αυτούς απευθύνεται ο Νέος Φορέας, προσδοκώντας να τους δώσει το πλαίσιο για επιστροφή στην ενεργό συμμετοχή. Το κόμμα που θα δημιουργηθεί οφείλει και μπορεί να πρωταγωνιστήσει, να εμπνεύσει και να δώσει όραμα στον κόσμο, να συσπειρώσει κοινωνικές ομάδες στις τάξεις του και να διεκδικήσει με τις θέσεις του λόγο για το αύριο της χώρας.
Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος αυτός εμπεριέχει κινδύνους. Και ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι θα υπάρξουν "καλοθελητές" να μας προσάψουν αμαρτίες άλλων. Όμως η πορεία μας και οι πρακτικές με τις οποίες πολιτευτήκαμε τόσα χρόνια αποτελούν την καλύτερη απάντηση. Αναγνωρίζουμε ότι σε όλους τους πολιτικούς χώρους υπάρχουν άνθρωποι με όρεξη για ανιδιοτελή προσφορά, ειδικά εκπρόσωποι της νέας γενιάς, οι οποίοι ασφυκτιούν εξαιτίας παλαιοκομματικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται από την πολιτική. Στα πρόσωπα αυτών ψάχνουμε συνοδοιπόρους και τους καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να χτίσουμε μία νέα παράταξη. Η δική μας δυναμική παρουσία και συμμετοχή, τόσο στις εκλογές όσο και στη συγκρότηση του νέου κόμματος, είναι το εχέγγυο για την δημιουργία ενός προοδευτικού μεταρρυθμιστικού ρεύματος που τόσο ανάγκη έχει η κοινωνία. Παρ' όλες τις επιφυλάξεις μας λοιπόν, πιστεύουμε ότι έφτασε η ώρα οι προοδευτικοί άνθρωποι του τόπου να κάνουμε το βήμα μπροστά. Να πάψουμε να ομφαλοσκοπούμε για τα χρόνια της μεταπολίτευσης και να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε με ορίζοντα τα επόμενα 50 χρόνια. Ως γενιά το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, στους γονείς μας.

Ιδεολογικό Στίγμα
Να είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή. Όσοι περιμένουν στο τέλος αυτής της διαδρομής να βρουν ένα νέο ΠΑΣΟΚ θα απογοητευτούν. Κατανοούμε ότι μία μερίδα του κόσμου βλέπει ρομαντικά την Κεντροαριστερά, όμως το νέο εγχείρημα στοχεύει σε κάτι ευρύτερο. Αφενός, γιατί με το άνοιγμα της διαδικασίας το κοινό στο οποίο απευθύνεται ο Νέος Φορέας ξεπερνάει αυτό οποιασδήποτε συνιστώσας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Και αφετέρου, επειδή δεν γίνεται το νέο να πολιτευτεί με όρους που η ίδια η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει. Ο ιδεολογικός άξονας Αριστερά-Δεξιά αδυνατεί να εξηγήσει την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Δεν έχει δώσει απαντήσεις στο πως φτάσαμε στην κρίση, δεν μπορεί να δώσει λύσεις ώστε να βγούμε επιτέλους από αυτήν. Αντίθετα, το δίπολο Προοδευτισμού-Συντηρητισμού παρέχει μια πειστικότερη ερμηνεία για τα λάθη που μας οδήγησαν και ακόμα μας κρατούν εγκλωβισμένους σε οικονομικό και κοινωνικοπολιτικό τέλμα. Οι προοδευτικές πολιτικές είναι αυτές που μπορούν να αναζωογονήσουν το βαλτωμένο πολιτικό σκηνικό και να δώσουν όραμα στην χώρα.
Ο Νέος Φορέας για εμάς τοποθετείται στο Προοδευτικό Κέντρο. Αντλεί ιδέες από την ανανεωτική αριστερά και την σοσιαλδημοκρατία μέχρι τον φιλελευθερισμό και απευθύνεται σε προοδευτικούς πολίτες που στόχο έχουν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Προτεραιότητά του είναι η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα εκκινήσει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό ρόλο της χωράς, θα προασπίσει τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θα διαφυλάξει τα ανθρωπινά δικαιώματα και τους δημοκρατικούς θεσμούς, θα αντιταχθεί στον λαϊκισμό και στο κομματικό κράτος.

Γιατί με τον Σταύρο;
Η πορεία του Σταύρου Θεοδωράκη ως επικεφαλής του Ποταμιού αποτελεί μία φρέσκια πνοή στη πολιτική ζωή του τόπου. Ο Σταύρος είχε το θάρρος να μπει στην πολιτική την δυσμενέστερη περίοδο. Την εποχή που ο λαϊκισμός και το εμφυλιοπολεμικό κλίμα διέτρεχαν το πολιτικό φάσμα, αυτός πολιτεύτηκε με βάση την λογική. Με την ικανότητά του να προσελκύει αξιόλογους ανθρώπους και να σχηματίζει δυνατές ομάδες, πήρε το βάπτισμα του πυρός στις Ευρωεκλογές του 2014 και δημιούργησε Το Ποτάμι. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατάφερε να συσπειρώσει κόσμο εκτός κομματικών μηχανισμών, να "παντρέψει" την ανανεωτική αριστερά με τους φιλελεύθερους, και να στήσει ένα σύγχρονο κόμμα από το μηδέν. Με καινοτόμες μεθόδους άνοιξε το κόμμα στην κοινωνία με σκοπό να προσελκύσει ανθρώπους με αξιόλογη πορεία, να αφουγκραστεί τις ανησυχίες τους και να συνθέσει τις απόψεις τους. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι εμφανές τόσο στις θέσεις του Ποταμιού, όσο και στο κοινοβουλευτικό του έργο.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης έφερε νέο ύφος και ήθος στον πολιτικό διάλογο. Στις επιθέσεις λάσπης που δέχτηκε, απάντησε με διαφάνεια, χωρίς να ενδώσει στον λαϊκισμό. Και στις κρίσιμες μάχες που έδωσε η χώρα, ο Σταύρος ήταν πάντα παρών, παίρνοντας θέση, χωρίς ποτέ να προτάξει το κομματικό συμφέρον. Αυτά είναι που κομίζει η υποψηφιότητα του Σταύρου Θεοδωράκη στον νέο φορέα, και που τον καθιστούν καταλληλότερο για την ηγεσία του.

Ευχόμαστε η επερχόμενη εκλογική διαδικασία να είναι όσο το δυνατόν μαζικότερη και να αποτελέσει εφαλτήριο για πολιτική αλλαγή. Καλούμε του πολίτες του Νομού Πέλλας να προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη του επικεφαλής του Νέο Φορέα την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017, στα εκλογικά τμήματα που θα στηθούν σε Γιαννιτσά, Έδεσσα, Σκύδρα, Αριδαία και Κρύα Βρύση.
Με εκτίμηση,
Το Ποτάμι Ν. Πέλλας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more