Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Πολύ κακό για το τίποτα αναφορικά με το Δασάκι στο Δ.Σ. Αλμωπίας





ΓΡΆΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟΣ  ΣΊΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΆΒΕΤ


Μετά από διαπίστωση απαρτίας, ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου  Αλμωπίας.
Στην ενημέρωση του σώματος για θέματα που αφορούν το δήμο, ο δήμαρχος αρχικά αναφέρθηκε στο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε  ( Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ) στα Ιωάννινα, με θέμα, ΄΄Αλλάζουμε το κράτος, τις ζωές μας, την Ελλάδα΄΄.  Συμβάλουμε όλοι, θεσμικοί και κοινωνικοί φορείς, στην εθνική προσπάθεια για αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας. Μεταξύ των άλλων θεμάτων, που συνήθως συζητούνται, συμπεριελήφθη για πρώτη φορά η ενότητα ΄΄Διευθυντές των Δήμων΄΄. Δήλωσε πως θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση και ο δήμος Αλμωπίας.
Ο κ. Μπίνος, συνεχίζοντας την ενημέρωση, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τους 17 εργαζόμενους στη Λουτρόπολη, που  είναι απλήρωτοι τους τελευταίους μήνες. Το υπουργείο και ο ΑΣΕΠ,  δεν εγκρίνουν θέσεις μόνιμου προσωπικού, επειδή στην προκειμένη περίπτωση δε στηρίζεται η πληρωμή τους στην είσπραξη  ανταποδοτικού τέλους. Η προσπάθεια για  την εξεύρεση χρημάτων και την εξόφλησή τους συνεχίζεται με κάθε τρόπο.
Ακόμα,  οι καθαρίστριες του δήμου δικαιούνται γάλα και ατομικά υλικά προστασίας, τα οποία δεν έχουν παραχωρηθεί για τα έτη 2012-13-14-15-16. Με την εφαρμογή  νόμου δίνεται η δυνατότητα και για χρήμα, με εξόφληση σε 36 μηνιαίες δόσεις, με τη μόνη προϋπόθεση να ανταποκριθεί θετικά το Δημοτικό Συμβούλιο στο αίτημά τους.

ΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα ακραία καιρικά  φαινόμενα, λόγω  έντονων βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών και τα προβλήματα που προέκυψαν. Η πολιτική προστασία του Ν. Πέλλας και ο Δήμος Αλμωπίας συνεργάστηκαν για την αντιμετώπισή τους. Αριδαία, Πρόμαχοι, Λουτράκι, Υδραία, Χρυσή, αντιμετώπισαν εντονότερα προβλήματα και κινδύνευσε η ασφάλεια των πολιτών. Πέρυσι στους  Προμάχους, Φιλώτεια, Φούστανη αλλά και αλλού,  στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής προστασίας, κόπηκαν δένδρα και αυτοφυής βλάστηση από τις κοίτες των ρεμάτων και των ποταμών, με την άδεια του δασαρχείου Αριδαίας. Για τέτοιες παρεμβάσεις ζητείται αρχικά η άδεια της περιφέρειας, διεύθυνση τεχνικών έργων- τμήμα δομών και περιβάλλοντος, επειδή τα πεδινά ποτάμια και ρέματα είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας. Με τη δέσμευση πως, δε θα προκληθούν ζημιές στα αναχώματα και αλλοιώσεις στις κοίτες των ποταμών-ρεμάτων, επιτρέπεται η παρέμβαση.
Υπάρχει αλληλογραφία από το Φθινόπωρο του 2015,  μεταξύ του δήμου, του δασαρχείου και της περιφέρειας, που επιτρέπει τέτοιου είδους παρεμβάσεις να γίνονται μόνο με τις  δεσμεύσεις που ανέφερα.
Σύμφωνα με τον κ. Μπίνο, στη διαδικασία ενημέρωσης προς το σώμα, αυτή η αλληλογραφία αποτέλεσε τη βάση  για τις παρεμβάσεις που έγιναν, αλλά και για την παρέμβαση στο ποτάμι δίπλα στο δασάκι της Αριδαίας, μετά από αίτημα του τοπικού συμβουλίου και του προέδρου του,  την άδεια του δασαρχείου, μετά και το έγγραφο του αρμοδίου τμήματος της περιφέρειας. Το δασαρχείο ζήτησε να ενημερωθεί για την έναρξη των εργασιών.
Σύμφωνα με το κ. Μπίνο, αυτό που βλέπαμε εκεί γύρω από το ποτάμι δεν ήταν δάσος, αλλά μία παραμελημένη κατάσταση για την οποία όλοι έχουμε ευθύνη, μάλιστα, πρέπει να καθαριστεί και το νησάκι επειδή αποτελεί φυσικό εμπόδιο στη ροή του νερού όπως συμφώνησε και ο δασάρχης.

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΊΑ ΤΗΣ  κ. ΑΜΠΆΡΗ
Η δημοτική σύμβουλος κ. Αμπάρη με επιστολή της κατήγγειλε  το περιστατικό  στο δήμο, στο αστυνομικό τμήμα Αριδαίας και στον εισαγγελέα Εδέσσης, ο οποίος διέταξε έρευνα γύρω από τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο καθαρισμός της κοίτης του ποταμού στο δασάκι. Χαρακτήρισε την παρέμβαση ως τεράστια οικολογική καταστροφή στην παραποτάμια περιοχή του Μαυροποτάμου στο Δασάκι Αριδαίας.
Από την πλευρά του ο δήμος κατέθεσε όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, καθώς και το δασαρχείο, πήρε και καταθέσεις η εισαγγελία. Η διαδικασία της έρευνας είναι σε εξέλιξη και αναμένεται το πόρισμα.
Αρχικά η κ. Αμπάρη ενημερώθηκε από τηλεφωνήματα πολιτών  στις 7-11-17  Πηγαίνοντας στο σημείο διαπίστωσε ότι όλα συνέβαιναν χωρίς καμία επιτήρηση, εκ των υστέρων πήγε το δασαρχείο μετά από παρέμβασή της. Στην προσπάθεια  να καταλάβει τι έγινε, βρέθηκε μπροστά σε απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, με ημερομηνία 1-11-17, που στο διατακτικό του στηρίζει  ομόφωνα και προτείνει άμεσα τον καθαρισμό και την κοπή κλαδιών, εντός και εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού, ώστε να μην εμποδίζεται η ομαλή ροή των υδάτων. Η απόφαση αναφέρει κλαδιών και όχι δένδρων,  σύμφωνα με την κ. Αμπάρη, αντί αυτού κόπηκαν δένδρα που δεν εμπόδιζαν την ομαλή ροή του νερού, χωρίς καμιά μελέτη και απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο,  με αποτέλεσμα να καταστραφεί το ωραιότερο σημείο της περιοχής. Τέλος, αντί για πολεμική, ζήτησε τη συνεργασία με τη δημοτική αρχή, ώστε να αποκατασταθεί και  να αξιοποιηθεί  έτσι όπως πρέπει  το Δασάκι.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ  κ. ΠΑΣΟΗ ː
Βρήκε τον κ. Μπίνο απολογητικό και με εμφανή δυσκολία να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα,. Τον ρώτησε, ο κ. Πασόης, γιατί αυτή την παρέμβαση στο Δασάκι δεν την έφερε στο Δ.Σ προς ψήφιση, αλλά έγινε το αντίθετο, αφού ήταν αίτημα  από πέρσι.  Σύμφωνα με τους πολίτες ήταν μια  καταστροφική παρέμβαση με πολλά ερωτηματικά. Παρατήρησε ο κ. Πασόης πως, δεν κόπηκαν μόνο κλαδιά αλλά και δέντρα,  γέμισαν ολόκληρα φορτηγά με ξύλα και τα ερωτήματα παραμένουν για το που πήγαν. Η παράταξή του δεν στρέφεται κατά εκείνων που πραγματοποίησαν την παρέμβαση, αλλά  με τον τρόπο που έγινε και  καταστράφηκε ο μοναδικός πνεύμονας της Αριδαίας. Ρώτησε ο κ. Πασόης, αφού το δασαρχείο ήταν αναρμόδιο ποιος επέβλεπε την όλη  διαδικασία. 
Επίσης, διαμαρτυρήθηκε για τις εργασίες του αποχετευτικού, που σταμάτησαν το καλοκαίρι και ξεκίνησαν χειμώνα με τη δικαιολογία πως τροποποιήθηκε η μελέτη και,  ρώτησε πότε θα γίνει η αποκατάσταση των δρόμων.
Ακόμα, ζήτησε οι καθαρίστριες να γίνουν πλήρους απασχόλησης  εκεί που υπάρχει ανάγκη, όπως στο δημοτικό σχολείο Λουτρακίου.

Η ΤΟΠΟΘΈΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΊΑ ΤΟΥ  κ. ΑΣΒΕΣΤΌΠΟΥΛΟΥ
Αρχικά ενδιαφέρθηκε να μάθει για κάποιες εργασίες που έπρεπε να γίνουν στο δημοτικό σχολείο Γαρεφείου.  Του απάντησε ο αντιδήμαρχος κ. Γεωργίου ότι έχουν δρομολογηθεί.
Χαρακτήρισε την επιχείρηση ΄΄Λουτρόπολη΄΄ ακέφαλη, αφού έχουν παραιτηθεί όλοι, ακόμα και ο διευθύνων σύμβουλος. Ζήτησε την πληρωμή των εργαζομένων από ιδίους πόρους.
Κατηγόρησε τον κ. Μπίνο ως το μοναδικό υπεύθυνο για  την πλήρη υποβάθμιση της όχθιας περιοχής Δασάκι, την περιβαλλοντική καταστροφή, την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, την εξαφάνιση του μεγάλου πνεύμονα ζωής των πολιτών της Αριδαίας, την καταστροφή του οικολογικού μικροκλίματος της περιοχής, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Αριδαίας.
Εξέφρασε την αγανάκτησή του για την ολοκληρωτική καταστροφή ακόμα και,  την αγωνία του μήπως υπάρξουν μελλοντικές παρεμβάσεις με αυτόν τον τρόπο.
Θεώρησε πως, το θέμα με το δασάκι είναι πολύ μεγαλύτερο απ οτιδήποτε και να ειπωθεί., ενώ θα μπορούσε με σωστές κινήσεις να αξιοποιηθεί ο χώρος.
Ζήτησε να μάθει, από το 1998 έως σήμερα, στην εκεί περιοχή, ποια έργα έχουν γίνει και πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί.
Πέρα από τη διοικητική περιγραφή των εγγράφων από τον κ. Μπίνο, υπάρχει η ουσία που μιλάει για καταστροφή, αφού 120 δέντρα είναι κομμένα, αυτά που φαίνονται, συνέχισε ο κ. Ασβεστόπουλος και, η όλη παρέμβαση έγινε χωρίς καμιά μελέτη και με αδιαφανή τρόπο, επικίνδυνα, πρόχειρα, σκόπιμα και σκοτεινά, ξεπερνώντας κάθε όριο συνεννόησης. Μάλιστα, όπως παρατήρησε,  η  ανησυχία του δημάρχου για πλημμύρες  δε συνάδει  με τα ακαθάριστα αυλάκια  που χύνονται στο ποτάμι στο Δασάκι.   
Επανέλαβε την απόφαση του τοπικού συμβουλίου (43/2017), σαν εναρμονισμένη με τις αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Σύμφωνα  με τον κ. Ασβεστόπουλο,  δεν τηρήθηκε  και, αλλοιώθηκε το κείμενο αφού προστέθηκε  η λέξη κοπή δέντρων που δεν υπήρχε, ακόμα, καταστρατηγήθηκε ο καλλικρατικός νόμος 38/52 του 2010  και γι αυτό ζήτησε έρευνα από τον πρόεδρο του Δ.Σ  κ.. Συμεών Σωτηριάδη.
Ζήτησε το ονοματεπώνυμο αυτού που έδωσε εντολή να γίνουν όλα αυτά χωρίς απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο.
Τέλος κατέθεσε πρόταση για ψήφιση στα εκτός ημερησίας διάταξης, σχετική με αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής.
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ  κ. ΚΟΓΙΟΥ
Συμφώνησε με τους προλαλήσαντες στο θέμα με το Δασάκι και, εξέφρασε την ίδια απορία για το ποιος έδωσε εντολή να συντελεστεί αυτή η καταστροφή. Παρατήρησε πως οι κοίτες καθαρίζονται χωρίς νόμους και διατυπώσεις και, ζήτησε- αφού πλέον η ζημιά έγινε- να λάμψει η αλήθεια.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ κ. ΤΑΡΑΣΙΔΗ
Ευχαρίστησε το Τοπικό Συμβούλιο που, είναι μια μάζα που αγαπάει και στοχεύει γι αυτή την πόλη. Ανέφερε πως η Αριδαία είναι δέκτης των νερών όλων των χωριών γύρω γύρω και το νερό ανέβηκε. Ο ίδιος πέρασε από την περιοχή με τον αρμόδιο δασοφύλακα, πριν ξεκινήσει η κοπή, ο δασοφύλακας ήρθε με εντολή  του δασάρχη και έδωσε εντολή τι θα κοπεί (;)

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΑΒΡΑΜΙΚΑ
Συμφωνεί με την παρέμβαση στην περιοχή Δασάκι  και,  συμπλήρωσε πως οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ενημέρωσε  σχετικά με το ακινητοποιημένο ασθενοφόρο λόγω βλάβης πως, δεν μπορούν να βρουν ανταλλακτικό για να επισκευαστεί. Τόνισε, ακόμα, κάτι σημαντικό για την περιοχή της Αλμωπίας, ότι πρόκειται να γίνει παράρτημα του ΕΚΑΒ στην περιοχή.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more