Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη: Η εξόρυξη χρυσού δεν είναι επένδυση αλλά μια καλοστημένη επιχειρηματική δραστηριότητα που προσφέρει μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας

Γράφει η Βίκυ Μπαϊρακτάρη

 Β: Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείς  τι θα αντίκρυζε η Περσεφόνη εάν ανέβαινε στον επάνω κόσμο και συγκεκριμένα στις Σκουριές κυρία Δημητριάδου ποιες οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις , σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες αλλά και με τις εμπειρίες των κατοίκων , που υπέστη αυτός ο τόπος από το πέρασμα της EL DORADO?

Δ: Ανεβαίνοντας η Περσεφόνη στις Σκουριές θα αντίκρυζε δασικούς δρόμους που έχουν μετατραπεί σε μεγάλες λεωφόρους, ένα τεράστιο εργοστάσιο εμπλουτισμού που θα αλέθει και θα επεξεργάζεται χημικά χιλιάδες τόνους βουνού. ( Από ένα τόνο βουνού θα παράγεται: 980 kg απόβλητα, 20 kg συμπύκνωμα μεταλλεύματος όπου ο χρυσός θα είναι 0.9 gr.) Στην συνέχεια θα αντίκρυζε μια ερημοποιημένη περιοχή το λεγόμενο ‘open pit’ όπου θα συντελείται η ανοιχτή εξόρυξη χρυσού-χαλκού και τα δύο φράγματα απόθεσης εκατομμυρίων τόνων τοξικών απόβλητων.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την ανοιχτή εξόρυξη χαλκού-χρυσού είναι:
  • Χιλιάδες τόνοι τοξικής σκόνης(_αμίαντος) καθημερινά πάνω από τις περιοχές που ζούμε.
  • Τεράστια φράγματα με τοξικά απόβλητα σε σεισμογενείς περιοχές (βλέπε δηλώσεις Παπαζάχου)
  • Αποστράγγιση των δυο βασικών υδροφορειών (Κάκαβος – Στρατωνικό όρος)
  • Υπόγεια και επιφανειακή ρύπανση των υδάτινων πόρων
  • Απειλή για χιλιάδες θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν. (αλιεία, γεωργία, μελισσοκομία, κτηνοτροφία, μεταποίηση-βιοτεχνία, εμπόριο, οικοδομικός κλάδος, σίτιση, τουρισμός κτλ) με πρόσχημα μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας στα μεταλλεία για ορισμένο χρονικό διάστημα όσο θα συμφέρει οικονομικά την εταιρεία.
  • Διάρρηξη κοινωνικού ιστού
  • Κίνδυνος από σοβαρές ασθένειες αποτέλεσμα της ρύπανσης (καρκίνος, πνευμονοπάθειες, νευρολογικές παθήσεις, αλλεργίες, αποβολές κτλ)
  • Επέκταση στην Β. Ελλάδα (Κιλκίς- Σέρρες) και Θράκη ( Αλεξανδρούπολη-Κομοτηνή)

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι εκτός από τις Σκουριές (ανοιχτή εξόρυξη) έχουμε και το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών και Ολυμπιάδας (υπόγεια εξόρυξη). Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την υπόγεια υφιστάμενη μεταλλευτική δραστηριότητα απεικονίζονται στα αποτελέσματα των νερών της Ολυμπιάδας με αυξημένες συγκεντρώσεις του αρσενικού (βλέπε αποτελέσματα ΚΕΠΕΜΑΧ), στις ρωγματώσεις των οικημάτων στο χωριό της Στρατονίκης (το σχολείο κρίθηκε ακατάλληλο για στέγαση μαθητών), στο θάνατο 40 προβάτων στην Στρατονίκη γιατί ποτίστηκαν σε ρέμα όπου το αρσενικό ήταν 500 φορές πάνω από το κανονικό, επιβολή προστίμου 1.700.000 € για περιβαλλοντικές παραβάσεις στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι, απόσυρση γαλάζιας σημαίας του Στρατωνίου (βλέπε ΕΛΚΕΘΕ/ΚΕΠΕΜΑΧ), ρύπανση των νερών της περιοχής Αγ. Αθανασίου στο Νεοχώρι από μεταλλευτικές δραστηριότητες (βλέπε πόρισμα περιφέρειας). Αυτά είναι κάποια παραδείγματα που υπέστη αυτός ό τόπος από το πέρασμα της Eldorado.

Β: Σε όσους ισχυρίζονται ότι η εξόρυξη χρυσού είναι επένδυση η οποία χάθηκε και μαζί με αυτήν και μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας τι έχετε να απαντήσετε ?

Δ:Η εξόρυξη χρυσού δεν είναι επένδυση αλλά μια καλοστημένη επιχειρηματική δραστηριότητα που προσφέρει μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας (βλέπε ΜΠΕ για τον ακριβή αριθμό). Σκοπός της είναι το μέγιστο κέρδος και η καταστροφή ενός ευλογημένου και πανέμορφου τρόπου. Επένδυση και ανάπτυξη είναι όλα εκείνα τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν να χαθούν και που έχουν διάρκεια σε βάθος χρόνου.


Β: Ποιες οι εξελίξεις σχετικά  με την υπόθεση των διωκόμενων αγωνιστών;

Δ: Στην περιοχή της Χαλκιδικής, όπου αγωνίζεται ενάντια στην εξόρυξη, έχε στηθεί μια βιομηχανία διώξεων που αριθμεί γύρω στους 500 κατοίκους. Οι κάτοικοι αυτοί διώκονται γιατί υπερασπίζονται τον τόπο τους, την υγεία τους και το μέλλον των παιδιών τους. Εδώ και 5 χρόνια σέρνονται στα δικαστήρια Θες/νίκης και Πολυγύρου Οι αποφάσεις τις περισσότερες φορές είναι αθωωτικές. Τρανταχτό παράδειγμα
η αθωωτική απόφαση για την υπόθεση του Δημαρχείου στο Μεικτό Ορκωτό Θεσσαλονίκης, με βασικό μάρτυρα κατηγορίας τον Πάχτα και τους συνεργάτες του. Ακολουθούν οι μεγάλες δίκες για την υπόθεση Καρατζά και Σκουριών.

B: Η κυβέρνηση στέκεται αρωγός ή τροχοπέδη στον αγώνα των κατοίκων   ;

Δ: Η κυβέρνηση μέσα από τις δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών της παρουσιάζεται στα ΜΜΕ ως υπερασπιστής του δημόσιου συμφέροντος και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η εταιρεία με δική της ευθύνη κάνει ό,τι κάνει. Στην ουσία όμως διευκολύνει την εταιρεία με όποιο τρόπο μπορεί, αδειοδοτώντας την και ενώ έχει ατράνταχτα στοιχεία στα χεριά της ότι η εταιρεία δεν τηρεί τους όρους σύμβασης με το δημόσιο και επομένως μπορεί να καταγγείλει την σύμβαση· τι κάνει; Ως Πόντιος Πιλάτος νίπτει τας χείρας της και μεταθέτει το πρόβλημα σε μια αμφιλεγόμενη διαιτησία. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Β:Πώς μπορεί κάποιος να ενημερωθεί και να συμμετέχει στις προσπάθειες σας που μπορεί να σας βρει;

Δ. Όποιος θέλει να ενημερωθεί και να συμμετέχει στις προσπάθειες μας θα μας βρει:

Twitter: @ThessAntiGold

Στις διάφορες ιστοσελίδες οι λέξεις κλειδιά είναι #skouries, #antigold, #gold_mining

Κάθε Δευτέρα μετά τις 19:30 στην Σωκράτους 14 και είμαστε στην διάθεση οποιασδήποτε συλλογικότητας, ομάδας επιθυμεί περισσότερη ενημέρωση,
Ευχαριστώ πολύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more