Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Πρωτοποριακή έρευνα, Μηνύματα από τη Δημοσκόπηση σε Δημοτικές αρχές και αντιπολίτευσης στην Πέλλα
Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης
Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο της Αριδαίας η παρουσίαση της δημοσκόπησης-έρευνας για τα προβλήματα του νομού Πέλλας, την οποία επιμελήθηκε και διοργάνωσαν οι εφημερίδες  Νέα της Αλμωπίας, Νέοι Ορίζοντες,  η  Πέλλα τηλεόραση και το  Pella 103,3 fm.
Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων INTERVIEW, και σκοπός της ήταν η καταγραφή απόψεων της κοινής γνώμης στο νομό Πέλλας.
Η μεθοδολογία ήταν τηλεφωνική , η περιοχή κάλυψης αφορούσε και τους τέσσερις δήμους του νομού και συμμετείχαν σε αυτήν 605 πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών.
Διεξήχθη από τις 15 έως τις 23  Ιανουαρίου 2018  και υπήρχαν σταθμίσεις ως προς τον πληθυσμό του κάθε Δήμου, το φύλλο και την ηλικία των ερωτηθέντων, ενώ το περιθώριο σφάλματος είναι +/- 3% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.
Στην αρχή της εκδήλωσης πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του Pella tv Ηρακλής Κοσκινόπουλος,  ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους  και στη συνέχεια ο διευθυντής ενημέρωσης του σταθμού  Χρήστος Δημητριάδης, ως κεντρικός  οργανωτής της συζήτησης, παρουσίασε τον πολιτικό αναλυτή Δ. Βασιλειάδη της INTERVIEW δημοσκοπήσεις , που ανέλυσε λεπτομερειακά στο κοινό όλα τα ευρήματα της έρευνας.
Στην πρωτόγνωρη για την Πέλλα εκδήλωση παραβρέθηκαν βουλευτές νυν και πρώην, περιφερειακοί και  αντιπεριφερειακοί σύμβουλοι, όλοι οι δήμαρχοι του νομού στελεχωμένοι με πολλούς δημοτικούς συμβούλους τους, μέλη κομματικών οργανώσεων, φορείς πολιτιστικών συλλόγων, και πολλοί ενεργοί πολίτες του νομού.
Αφού τελείωσε η παρουσίαση της δημοσκόπησης, ευρήματα της οποίας μπορείτε να δείτε αναλυτικά στις φωτογραφίες-καρτέλες, ο λόγος δόθηκε στο κοινό και ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις. Οι δήμαρχοι αναφέρθηκαν στα ευρήματα που αφορούσαν την περιοχή ευθύνης τους, αναλύοντας το πλάνο δράσης  ώστε να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, ενώ οι πολίτες εξέφρασαν πολλές προτάσεις για παρέμβαση τόσο της πολιτείας όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πρωτοποριακή εκδήλωση, του ομίλου Pella tv, που αν μη τι άλλο, θέτει  μια αφετηρία δεδομένων για τον αδικημένο νομό Πέλλας, καταγράφοντας βασικούς άξονες, στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουμε όλοι, κυβερνώντες και πολίτες, ώστε να ξεκινήσει επιτέλους η ατμομηχανή της ανάπτυξης και της αναδιοργάνωσης του ευλογημένου και ιστορικού μας τόπου.

Χρ. Δημητριάδης: Η Πέλλα τηλεόραση πρωτοπορεί!


Το δικό του στίγμα έδωσε ο δημοσιογράφος Χρήστος Δημητριάδης ο οποίος ευχαρίστησε τους παριστάμενους για την παρουσία τους. Τόνισε τα ακόλουθα:  Αιδεσιμότατοι, Άγιοι πατέρες, Κύριοι Βουλευτές, Κύριοι Δήμαρχοι, Κύριοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη τοπικών κοινοτήτων, αγαπητοί προσκεκλημένοι, φίλοι και φίλες. Σήμερα η Πέλλα τηλεόραση, το ράδιο Πέλλα 103,3 ΦΜ και οι εβδομαδιαίες εφημερίδες Νέοι Ορίζοντες και νέα της Αλμωπίας, θα σας παρουσιάσουν την μέτρηση κοινής γνώμης για τα προβλήματα και ζητήματα του νομού Πέλλας. Σκοπός της έρευνας είναι η ανάδειξη των θεμάτων  πάντα σύμφωνα με τις απαντήσεις των πολιτών.

 Η  έρευνα διεξήχθη από την εταιρία δημοσκοπήσεων interview, ήταν τηλεφωνική και  αφορά τους Δήμους Αλμωπίας, Έδεσσας, Σκύδρας και Πέλλας. Τα ευρήματα θα  παρουσιάσει ο πολιτικός αναλυτής Δημήτρης Βασιλειάδης. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται μια εμπεριστατωμένη καταγραφή των ζητημάτων σε επίπεδο νομού Πέλλας. Η Πέλλα τηλεόραση από την πρώτη στιγμή που άρχισε να εκπέμπει, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είχε ως προμετωπίδα την ενημέρωση των πολιτών πάντα με τοπικό στίγμα. Μάλιστα με το πέρασμα των ετών μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο μεγάλο κανάλι της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας χωρίς όμως να χάσει το τοπικό της στίγμα, εκπέμποντας σε 7 νομούς μεταξύ αυτών και η Θεσσαλονίκη. Καταφέραμε όλοι μαζί με πολύ δουλειά, κέφι και μεράκι, να καθιερώσουμε στην συνείδηση των πολιτών, την Πέλλα τηλεόραση ως το κυρίαρχο μέσο της περιοχής!
H ιστορία της Πέλλα τηλεόρασης είναι άρρηκτα συνδεμένη με την ιστορία του τηλεοπτικού τοπίου.  Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω για την στήριξη αλλά και την επιμονή του στην επιτυχία, τον πρόεδρο του καναλιού Ηρακλή Κοσκινόπουλο που ως πρώτος μεταξύ ίσων χάραξε και χαράζει τις κατευθυντήριες γραμμές της ανόδου. Με μετριοπάθεια, σύνεση, σεμνά και ταπεινά. Σε αυτό το σημείο να τονίσω και την προσπάθεια που καταβάλουμε μέσα από τις τοπικές εβδομαδιαίες εφημερίδες Νέοι Ορίζοντες και Νέα της Αλμωπίας. Οι Νέοι Ορίζοντες κρατούν ψηλά την σημαία της τοπικής ενημέρωσης από  το 1989 πάντα έντυποι, αντικειμενικοί, με κύρος και οντότητα, έχοντας ξεκάθαρη και ελεύθερη άποψη για τα τοπικά ζητήματα. Στην ίδια γραμμή κινούνται και τα Νέα της Αλμωπίας που φέτος συμπληρώνουν 10 χρόνια αδιάλειπτης κυκλοφορίας με έδρα την Αριδαία, φιλοξενώντας ειδήσεις για την Αλμωπία και ολόκληρη την Πέλλα.  Θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χιλιάδες αναγνώστες μας για αυτή την μεγάλη αγκαλιά που έχουν περιβάλει  τα έντυπα μας. Αποτελεί τιμή μας η εμπιστοσύνη σας, αυτό το σημαντικό συμβόλαιο μεταξύ κοινωνίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης το οποίο τιμούμαι αμφίπλευρα. Σήμερα λοιπόν γυρνούμε σελίδα στην ενημέρωση.
Διαβλέπουμε την Πέλλα αλλιώς, δεν κρύβουμε κάτω από το χαλάκι τα προβλήματα της περιοχής μας. Βάζουμε σε πρώτη γραμμή την ανάπτυξη, την ανάδειξη ζητημάτων, την ελευθερία του λόγου, την τοπική δημοκρατία, την κορυφαία πράξη του δημοσιογραφικού επαγγέλματος που είναι η δημοσίευση και η δημοσιότητα, την επίλυση των προβλημάτων. Ενώνουμε  όλοι μαζί την φωνή μας για να γίνει κραυγή και να φτάσει στα κέντρα των αποφάσεων. Η Πέλλα χρειάζεται  την στήριξη της πολιτείας. Την έχει ανάγκη. Την δικαιούται. Όχι ως επαίτης αλλά ως  ισοδύναμος  συνομιλητής. Ίσως προς ίσο. Θα ήθελα για άλλη μια φορά να σας ευχαριστώ πολύ για την σημερινή σας παρουσία που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα προσωπικά αλλά και για όλους τους συντελεστές και ιδιαίτερα τον πολιτικό αναλυτή και υπεύθυνο της εταιρίας interview Δημήτρη Βασιλειάδη ο οποίος πραγματοποίησε σπουδαία δουλειά και την οποία θα σας παρουσιάσουμε. Ακόμη ευχαριστούμε  όλους όσους βοήθησαν στην άρτια οργάνωση της εκδήλωσης που είχε ως υπεύθυνο τεχνικής υποστήριξης τον Γιώργο Τσαμπούρη και το ζαχαροπλαστείο Μελύριτον του φίλου Νίκου Ρίζου.   
Γ. Αβραμίδης: Αξίζουν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και πρώην Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Γαβρίλος Αβραμίδης που τόνισε τα ακόλουθα:
Πολλά συγχαρητήρια στον Άκη Κοσκινόπουλο και τον Χρήστο Δημητριάδη για την εξαιρετική έρευνα που έκαναν για την περιφερειακή ενότητα Πέλλας. Είναι δεδομένο πως τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης θέλουν στήριξη αποτελεί κατάκτηση η  η παρουσίαση της δημοσκόπησης-έρευνας για τα προβλήματα του νομού Πέλλας, την οποία επιμελήθηκε και διοργάνωσε ο Όμιλος του Pellatv (Pella Τηλεόραση, Pella 103,3 fm, Νέοι Ορίζοντες, Τα νέα της Αλμωπίας).
Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων INTERVIEW, και σκοπός της ήταν η καταγραφή απόψεων της κοινής γνώμης στο νομό Πέλλας
. Το 85% των πολιτών του νομού Πέλλας είναι αντίθετοι, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, με οποιοδήποτε χρήση του ονόματος Μακεδονία από το κράτος των Σκοπίων.
Ευχαριστώ πολύ την ΠΕΛΛΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ που με προσκάλεσε να παραβρεθώ και θερμά 
συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της παρουσίασης της έρευνας.

Οι πολίτες

Ο λόγος λοιπόν δόθηκε και στους πολίτες καθώς οι αυτοδιοικητικοί προτίμησαν να μιλήσουν τελευταίοι. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος από την Κωσταντία Αλμωπίας έβαλε ποιο τοπικά ζητήματα αλλά και το θέμα του δρόμου Αριδαίας- Εξαπλατάνου όπου όπως είπε χάθηκαν τα χρήματα. Ακόμη μίλησε ο συγγραφέας Δημήτρης Ευαγγελίδης που αναφέρθηκε στο Σκοπιανό και το μεγάλο ποσοστό του 85% αναφορικά με τη μη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας από τα Σκόπια. Ιδιαίτερη εντύπωση και συγκίνηση στην αίθουσα προκάλεσε η τοποθέτηση του δασκάλου και ατόμου με ειδικές ικανότητες Βαγγέλη Τσαβδάρη που ευχαρίστησε τους διοργανωτές για αυτή την εκδήλωση, τονίζοντας τα ακόλουθα: Σήμερα ο  Χρήστος Δημητριάδης έχτισε μια κοινωνιολογική δράση, που αυτό μας δείχνει ότι ο δημοσιογράφος είναι πάνω από όλα ένας πρωτογενής κοινωνιολογικός και ψυχοπαραγωγικός πυλώνας. Ελπίζω κάποια στιγμή να γράψω ένα βιβλίο για το έργο και την προσφορά του! Ακόμη το μέλος του εμπορικού συλλόγου Αριδαίας Νίκος Ρίζος που πήρε το λόγο τόνισε ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν την φωτογραφία της στιγμής για τις τοπικές κοινωνίες και ότι αυτά τα ποσοστά σαφώς και αναδεικνύουν την ανάγκη της πολιτείας να εκπαιδεύσει τους πολίτες, τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και τον τουρισμό. Η πρακτική αυτή είναι αναγκαία καθώς ο εκπαιδευμένος πολίτης θα έχει καλύτερες επιδόσεις. Ο Αντώνης Τζάκος ενεργός πολίτης αναφέρθηκε το γεγονός ότι η πολιτεία πρέπει να είναι παρούσα τονίζοντας ότι το οδικό δίκτυο είναι το νούμερο ένα ζήτημα. Ακόμη ευχαρίστησε τον εξαίρετο δημοσιογράφο Χρήστο Δημητριάδη για την πρόσκλησή του στην παρουσίαση της έρευνας της Πέλλα Τηλεόραση, για τα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του νόμου Πέλλας. Ελπίζω να υπάρχει και η ευκαιρία να τα πούμε σύντομα και από κοντά στο κανάλι. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν και ο τόπος μας, στον Δήμο Εδεσσας-Βεγοριδας, χρειάζεται αλλαγή , από ανθρώπους με γνώσεις, θέληση για προσφορά στην κοινωνία, με ξεκάθαρο όραμα και αποστολή.

Οι πολιτικοί

Το λόγο πήρε το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Ηλίας Πλιόγκας ο οποίος εκθείασε την πρωτοποριακή πρωτοβουλία και αναφέρθηκε στην ανάγκη να μπουν οι πυλώνες εκείνοι οι οποίοι θα ισχυροποιήσουν την Πέλλα στο διάβα των ετών και θα φέρουν τους πόρους για την ενίσχυση των υποδομών. Ακόμη αναφέρθηκε το ζήτημα της ύδρευσης και της αποχέτευσης στον Δήμο Πέλλας τονίζοντας ότι οι παλαιότερες δημοτικές αρχές είχαν φροντίσει ώστε να λύσουν αυτά τα προβλήματα και οι πολίτες να θεωρούν άλλα προβλήματα σημαντικότερα. Η περιφερειακή σύμβουλος και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Πέλλας Μαρία Ζωγράφου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τα έργα που έχει στην πρώτη γραμμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την Πέλλα. Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου ευχαρίστησε τον κο Δημητριάδη για την πρωτοποριακή ιδέα και υλοποίηση της καθώς και τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τονίζοντας παράλληλα ότι γνωρίζει τα προβλήματα του Δήμου της και ότι κάνει όλες αυτές τις ενέργειες που πρέπει ώστε να τα λύσει ενώ τέλος τόνισε ότι στον Δήμο Σκύδρας δεν έχει διαπιστώσει σοβαρά ζητήματα για τις κτιριακές υποδομές στα σχολεία. Ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου ευχαρίστησε την Πέλλα τηλεόραση και τις εφημερίδες Νέοι Ορίζοντες και Νέα της Αλμωπίας για αυτή την πρωτοφανή πρωτοβουλία που πήραν και τόνισε ότι δεν χρειάζεται σήμερα οι αυτοδιοικητικοί να δικαιολογούνται αλλά να κρατούν τα στοιχεία αυτά ως σημαντικό εργαλείο καταγραφής μιας πραγματικότητας και λύσης κάποιων ζητημάτων. Ακόμη ο κος Γιαννου εξαπέλυσε επίθεση κατά κάποιων δημοσιογράφων ότι δεν λειτουργούν όπως πρέπει, δεν είναι αντικειμενικοί και ούτε λίγο ούτε πολύ λειτουργούν εκβιαστικά για να αποκομίζουν άλλα οφέλη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος ο οποίος εκθείασε τον δημοσιογράφο Χρήστο Δημητριάδη για τον αντικειμενικό τρόπο που ασκεί το λειτουργήματα τονίζοντας παράλληλα ότι η κοινωνία τον έχει αναγνωρίσει ως τον πλέον κορυφαίο στο είδος του. Ακομη ο Δήμαρχος σχολίασε το υψηλό ποσοστό που έδωσαν οι πολίτες στο πρόβλημα της αποχέτευσης και της ύδρευσης στο Δήμο Αλμωπίας (50%), σε σχέση με τους υπόλοιπους Δήμου του Νομού οι οποίοι παρότι έχουν λυμένα τα ζητήματα αποχέτευσης έχουν εξίσου αυξημένα ποσοστά. Γεγονός που αναδεικνύει ότι οι πολίτες της Αλμωπίας κρίνουν σκεπτόμενοι τα δεδομένα και αναγνωρίζουν την προσπάθεια που γίνεται για να υπάρξουν οι απαραίτητες υποδομές. Όπως είπε, «οι άλλες πόλεις της Πέλλας έχουν προχωρήσει εδώ και χρόνια στην κατασκευή υποδομών αποχέτευσης. Αντίθετα, η Αριδαία πάρα πολύ όψιμα έχει σκαφτεί ολόκληρα και είναι λογικό το ποσοστό που καταγράφεται σε αυτόν τον τομέα. Μια πόλη κατασκαμμένη, η οποία προσπαθεί να βρει τις δομές τις γιατί πραγματικά είναι μεγάλο πρόβλημα, ενώ η ύδρευση θα ακολουθήσει καθώς και εκεί το δίκτυο είναι απαρχαιωμένο και η ΔΕΥΑ συντάσσει την μελέτη για να την εντάξει στα ΕΣΠΑ. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια πόλη η οποία στερείται βασικών υποδομών. Όλους μας ενοχλεί η κατάσταση που δημιουργεί το αποχετευτικό, κι εμένα προσωπικά ως πολίτη αυτής της πόλης».
Όσον αφορά στον τομέα της καθαριότητας, η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι πολίτες της Αλμωπίας κατανοούν τη μεγάλη προσπάθεια και πρόοδο που έχει γίνει. Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, «χαίρομαι που αν και δεν έχουμε ιδιωτικοποιήσει την καθαριότητα, τα ποσοστά μας (19%) είναι περίπου ίδια με της Έδεσσας που έχει προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση. Ο Δήμος μας είναι μεγάλος σε έκταση, από τους μεγαλύτερους σε έκταση και έχει αδυναμίες και ζητήματα για το πώς θα καλύψει την αποκομιδή των απορριμμάτων. Γι’ αυτό δίνω συγχαρητήρια στον συνεργάτη μου Αντιδήμαρχο Στέφανο Αβραμίκα ο οποίος πραγματικά αγωνίζεται από το πρωί ως το βράδυ για να καταφέρει αυτή την εικόνα, με λιγοστό προσωπικό».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο θέμα της σχολικής στέγης που απασχόλησε τη δημοσκόπηση, σημειώνοντας ότι «γίνεται μεγάλη προσπάθεια. Με περικομμένες δαπάνες γίνεται προσπάθεια να λειτουργούν σωστά τα σχολεία. Παλιότερα οι δύο πρώην Δήμοι Αριδαίας και Εξαπλατάνου παίρνανε 2 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας, σήμερα όλος ο Δήμος Αλμωπίας παίρνει 400.000 ευρώ χρηματοδότηση».

Σχετικά με την απλή αναλογική, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι «θα πρέπει να ξέρετε ότι ως άκουσμα είναι κάτι ωραίο. Ποιος δεν θέλει την αναλογική εκπροσώπηση; Όταν όμως αυτό το εφαρμόζεις υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Είναι και το επίπεδο διοίκησης, το επίπεδο των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, πως αντιμετωπίζουν τα πράγματα. Ως γενική κατεύθυνση είναι σε σωστή βάση και γι’ αυτό ο κόσμος την αποδέχεται. Απλώς ο κόσμος δεν γνωρίζει τον τρόπο τις διοίκησης και τις δυσκολίες». Επίσης, ο κ. Μπίνος αστειεύτηκε με αφορμή τους «διαφωνούντες» της παράταξής του, λέγοντας πως «εγώ πάντως πάνω στην απλή αναλογική έχω αποκτήσει διδακτορικό».

Για το όνομα της ΠΓΔΜ ο Δήμαρχος δήλωσε ότι «καταλαβαίνετε ότι ως ακριτικός Δήμος που συνορεύουμε με τα Σκόπια, έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία. Είναι κάτι που μας ανεβάζει το εθνικό αίσθημα και να μην παραχωρούμε τίποτα. Όμως σε όλη αυτή τη διαδικασία, επειδή πολλές φορές εμείς οι Έλληνες δεν μπορούμε να τα βρούμε, αρχίζουμε και ζυγίζουμε “εσύ είσαι πιο πολύ Έλληνας ή εσύ λιγότερο Έλληνας. Εσύ κούνησες περισσότερο τη σημαία. Εσένα δεν σε είδα στη σέλφυ”. Επειδή ξέρετε ότι εγώ βγαίνω πολλές φωτογραφίες όπως λένε, στη μόνη περίπτωση που δεν θέλω να φωτογραφηθώ ήταν αυτή. Δεν θέλω να δείξω αν είμαι Έλληνας ή όχι, ή αν ήμουν εκεί ή όχι. Όλοι αγαπάμε την Ελλάδα, όλοι αγαπάμε τη Μακεδονία και μη ζυγίσει ο ένας τον άλλο. Αυτή η διχόνοια μας οδήγησε στα πολλά προβλήματα που είχαμε στην ιστορία μας. Τα οικονομικά προβλήματα ως χώρα τα ξεπεράσαμε, αλλά τα εθνικά δύσκολα τα ξεπεράσαμε, άφησαν τριγμούς και μας δημιούργησαν προβλήματα ως λαό. Άρα στα αυταπόδεικτα και στα αυτονόητα δεν χρειάζεται να λέμε πολλά. Εκείνο που μας χρειάζεται είναι η μέγιστη προσπάθεια από τους πολιτικούς. Έχουμε και κυβέρνηση και αντιπολίτευση και Βουλευτές, οι οποίοι πραγματικά αγαπώντας τη χώρα τους –και πιστεύω ότι την αγαπούν, θα φροντίσουν ώστε να μην προδοθεί αυτή η χώρα».

Ο Γ. Καρασμάνης

Το λόγο πήρε τελευταίος ο πρώην υπουργός και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Καρασμάνης που τόνισε ότι ο νομός μας πλέον και με την βούλα είναι γεωργικός ενώ το μεγαλύτερο του πρόβλημα είναι οι οδικοί άξονες. Ακόμη ο κος Καρασμάνης παρουσίασε το ιστορικών των διεκδικήσεων που έκανε για την κατασκευή της παλαίας παράκαμψης τονίζοντας ότι παραμονές των εκλογών του 2012 τα χρήματα αυτά είχαν κλαπεί και είχαν μεταφερθεί στην κατασκευή του δυτικού περιφερειακού δρόμου στην Θεσσαλονίκη από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου τότε που ήταν ταυτόχρονα και πρόεδρος της Εγνατίας Οδού. Ο κος Καρασμάνης ακόμη αναφέρθηκε στην δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Βουλή, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και από την επίσκεψη του στην Πέλλα και στα Λουτρά Λουτρακίου όπου τόνισε ότι είναι στις άμεσες προτεραιότητες του η κατασκευή αυτού του δρόμου. Ακόμη ο πρώην Υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της λειτουργίας του Χιονοδρομικού κέντρου Βόρρας όπου όπως τόνισε. Όλα τα μοντέλα που λειτούργησαν απέτυχαν, δείχνοντας έτσι την το κενό που υπάρχει και ότι φέτος το χιονοδρομικό άνοιξε στις αρχές Δεκεμβρίου χάνοντας ένα μεγάλο κομμάτι τις σεζόν. Τέλος ευχαρίστησε προσωπικά τους συντελεστές, την Πέλλα τηλεόραση και τις εφημερίδες Νέοι Ορίζοντες και Νέα της Αλμωπίας καθώς και τον δημοσιογράφο Χρήστο Δημητριάδη για την αντικειμενικότητα τους.  Τα ευρήματα

Αναφορικά με τα ευρήματα, η κατασκευή οδικού δικτύου της Εθνικής οδού Έδεσσας, Θεσσαλονίκης, παρακάμψη Πελαίας Χώρας, κατασκευή δρόμου Μαυροβούνι-Έδεσσα, όρια νομού Φλώρινας και κάθετη σύνδεση με την Εγνατία μέσω Σκύδρας, κυριάρχησε σε ποσοστό 62% έναντι της σύνδεσης του σιδηροδρομικού δικτύου από Έδεσσα-Σκύδρα,Αριδαία, Γιαννιτσά με Θεσσαλονίκη και την δημιουργία προαστιακού που πήρε 30%. Οι πολίτες της Πέλλας απάντησαν πως το 65% επιθυμεί ιδιώτη επενδυτή για την λειτουργία του Χιονοδρομικού κέντρου Βόρρας που βρίσκεται πάνω από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο έναν 26% στο δημόσιο. Αναφορικά με τα προβλήματα του νομού Πέλλας πρώτο έρχεται το οδικό δίκτυο με 42%, δεύτερη η ύδρευση και αποχέτευση με 33% και Τρίτη η Σχολική στέγη με 28%.

Το προβλήματα στον Δήμο Αλμωπίας

Στον Δήμο Αλμωπίας οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 50% ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι η ύδρευση και αποχέτευση. Δεύτερο το οδικό δίκτυο με ποσοστό 44% και Τρίτη η σχολική στέγη με ποσοστό 31%. Στην τέταρτη θέση είναι η καθαριότητα με 19% και στην Πέμπτη θέση οι συγκοινωνίες με 12%.  Στους άλλους Δήμους στην Έδεσσα κυριαρχεί η ύδρευση και η αποχέτευση και το οδικό δίκτυο, στον Δήμο Πέλλας η καθαριότητα και το οδικό δίκτυο και στην Σκύδρα το οδικό δίκτυο και η ύδρευση και αποχέτευση.

Τα προβλήματα ανά φύλο και ηλικία
Διαφορετικές είναι οι απαντήσεις των πολιτών ανά φύλο και ηλικία αναφορικά με τα προβλήματα. Ειδικότερα οι άνδρες θεωρούν σοβαρό πρόβλημα το οδικό δίκτυο με 54% και στη συνέχεια την ύδρευση και αποχέτευση με 33%. Στις γυναίκες με 35% κυριαρχεί η σχολική στέγη και με 34% το οδικό δίκτυο. Στις ηλικίες 18/50 το σοβαρότερο πρόβλημα είναι το οδικό δίκτυο με 64% και η ύδρευση και αποχέτευση με 36%. Στις ηλικίες 36/55 το οδικό δίκτυο με 40% και στη συνέχεια η σχολική στέγη με 34% και η ύδρευση και αποχέτευση με 32%. Τέλος στις ηλικίες 56/65+ πρώτο πρόβλημα είναι το οδικό δίκτυο με 44% και ακολουθεί η ύδρευση και αποχέτευση με 31%.

Το εκλογικό σύστημα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερώτηση για το εκλογικό σύστημα στην αυτοδιοίκηση καθώς η Κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει την απλή αναλογική. Οι πολίτες υποστηρίζουν σε ποσοστό 47% την πρόταση της Κυβέρνησης κόντρα στις απόψεις των αυτοδιοικητικών που ισχυρίζονται ότι αυτό θα φέρει ακυβερνησία. Μάλιστα η άποψη αυτή λαμβάνει μόλις το 29%. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι το σύνολο των αυτοδιοικητικών στην Πέλλα αλλά και οι τέσσερις Δήμαρχοι υποστηρίζουν την παραμονή στο ισχύον εκλογικό σύστημα.

Το μοντέλο ανάπτυξης
Αναφορικά με το μοντέλο ανάπτυξης στην Πέλλα, οι πολίτες υποστηρίζουν ότι αυτό θα πρέπει να είναι η στήριξη στην γεωργία και κτηνοτροφία σε ποσοστό 61% και σε δεύτερη φάση  οι επενδύσεις στην βιομηχανία και την μεταποίηση σε ποσοστό 55% . Τρίτη επιλογή στο 29% ο τουρισμός που ουσιαστικά αφορά σε κύρια βάση τους Δήμους Έδεσσας και Αλμωπίας. Ειδικότερα στην Αλμωπία οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 80% για την στήριξη τη γεωργίας κτηνοτροφίας και σε ποσοστό 38% στον τουρισμό. Τρίτη επιλογή ήταν οι επενδύσεις στην βιομηχανία και την μεταποίηση. Στον Δήμο Έδεσσας πρώτη επιλογή η βιομηχανία και η μεταποίηση με ποσοστό 62%. Στον Δήμο Πέλλας η Γεωργία με ποσοστό 63% και στον Δήμο Σκύδρας η γεωργία-κτηνοτροφία με ποσοστό 80%.

Το Σκοπιανό
Από την έρευνα σαφώς και δεν μπορούσε να απουσιάσει ερώτηση για το Σκοπιανό που βρίσκεται στην επικαιρότητα. Το 85% των πολιτών της Πέλλας θεωρούν ότι η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε λύση του ζητήματος των Σκοπίων με ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία σε αντίθεση με το 12% που συμφωνεί. Σε αυτή την ερώτηση η απάντηση είναι πασιφανής και δεν αμφισβητείται σε καμιά περίπτωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more