Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Ο Χάρτης των υποψηφίων Βουλευτών της Πέλλας! Ερευνήσαμε, ψάξαμε και σας παρουσιάζουμε τις τελευταίες πληροφορίες από τα Κόμματα…


 Αποτέλεσμα εικόνας για Βουλευτικές εκλογές Πέλλα
Φαίνεται ότι η συμπλήρωση τριών ετών στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ανοίγει την όρεξη σε αρκετούς να αρχίσουν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μάλιστα και οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι πρόωρες εκλογές μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή ιδιαίτερα μετά Πάσχα. Όπως και να έχει το πράγμα βέβαια το 2018 είναι μια προεκλογική χρονιά καθώς και με βάση το Σύνταγμα το 2019 θα είναι η εκλογική χρονιά. Από πλευράς Κυβέρνησης σε κάθε τόνο όλοι υποστηρίζουν ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας αυτής της Κυβέρνησης, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019. Από εκεί και πέρα όμως και επειδή το 2019 θα έχουμε εκλογές για την Ευρωβουλή και για την αυτοδιοίκηση, όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για αιφνιδιασμό. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι το 2019 θα είναι μια φορτωμένη χρονιά με φόρους. Ακόμη έχει καλλιεργηθεί ένα σενάριο για πρόωρες εκλογές τον Μάιο του 2018 με διακύβευμα το Σκοπιανό και την έξοδο της Χώρας μας στις αγορές καθώς είναι πολύ πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει εκ νέου ανανέωση της εντολής διακυβέρνησης από τον Ελληνικό λαό.  Ένα δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο του 2018 έχοντας δώσει στο λαό η σημερινή Κυβέρνηση κοινωνικό μέρισμα τριπλάσιο από αυτό που έδωσε το 2017. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 2 περίπου Δις, ποσό πάρα πολύ μεγάλο και για το οποίο θα επωφεληθούν μερικές χιλιάδες ακόμη πολίτες. Έτσι και βγαίνοντας στις αγορές καθώς και δίνοντας μια λύση στο Σκοπιανό, οι Κυβερνητικοί θεωρούν ότι θα έχουν αέρα και θα χτυπήσουν στα ίσια τη Νέα Δημοκρατία. Το τρίτο και τελευταίο σενάριο κάνει λόγο για εκλογές την Άνοιξη του 2019 καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι όποιες μειώσεις σε συντάξεις να πάνε το Φθινόπωρο του 2019. Αυτό το σενάριο είναι και το πλέον πιθανό για την Κυβέρνηση καθώς μια ήττα στις Ευρωεκλογές του 2019 θα δημιουργούσε και όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για ήττα και σε εκλογική αναμέτρηση μετά από τρεις μήνες όπως είχε γίνει με τον Καραμανλή το 2009. Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις και το 2018 έχουν προβλέψει ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Μάλιστα το ίδια υποστήριξε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην Υπουργός Μάκης Βορίδης που ήρθε στην Πέλλα για την κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Πέλλας. Έτσι  υπάρχει η εντολή να αρχίσουν οι κουβέντες για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων στις Βουλευτικές εκλογές, στις Ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα υπάρξει μια σαφή καταγραφή των προθέσεων των εμπλεκομένων. Σε κάθε γραμμή τονίζεται ότι δεν θα επιτραπούν διπλές υποψηφιότητες, δηλαδή είναι πρόσωπο που θα κατέβει για Βουλευτής μετά να πάει για Δήμαρχος. Θα αναζητηθούν όλες εκείνες οι συμφωνίες για την καλύτερη κατάληξη όλων των σεναρίων τα οποία καταγράφονται.  Πάμε να δούμε αναλυτικά το ρεπορτάζ:
ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια κυνικότητα η οποία διαφάνηκε και στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος καθώς  δόθηκε το πράσινο φως να αρχίσουν οι συζητήσεις για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων ανά την Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι οι τελευταίες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019 έγιναν με λίστα και ουσιαστικά διορίστηκαν οι Βουλευτές ενώ από το Κόμμα έχει αποχωρήσει το 1/3 των υποψηφίων Βουλευτών του Ιανουαρίου του 2015 λόγω διαφωνιών με το μνημόνιο. Πλέον τα πράγματα ξεκινούν από μηδενική βάση. Κατά τα φαινόμενα θα είναι στο ψηφοδέλτιο η Βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη και ο Βουλευτής Γιάννης Σηφάκης ο οποίος είχε αναδειχθεί πρώτος σε δημοσκόπηση που είχε γίνει για αυτό το ζήτημα. Από εκεί και πέρα είναι πιθανόν να μην συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια ο διοικητής των νοσοκομείων Έδεσσας-Γιαννιτσών και πρώην Βουλευτής Χρήστος Σμίας όπως και η Κατερίνα Ζήνα η οποία ήταν τέταρτη στις εκλογές. Από τα ψηφοδέλτια αποχώρησε και ο Τάσος Πέτκου ο οποίος πλέον βρίσκεται στο Κίνημα Αλλαγής. Από την Έδεσσα φαίνεται ότι θα είναι υποψήφιος Βουλευτής ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Δημητριάδης ενώ είναι πολύ πιθανό να κατέλθει ως υποψήφιος και ο δημοτικός σύμβουλος Σκύδρας και επικεφαλής συνδυασμού Μιχάλης Καραγιάννης. Από τον κάμπο φαίνεται ότι ενδιαφέρεται να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή ο πρώην Βουλευτής Πέλλας Ηλίας Θεοδωρίδης ο οποίος σήμερα είναι ΠΕΣΥΑΡΧΗΣ Μακεδονίας Θράκης. Είναι γνωστές οι εμπειρίες του στην υγεία και δεν θα έλεγε όχι σε μια υποψηφιότητα. Ακόμη ακούγονται τα ονόματα των Κώστα Μπαλτζή συντονιστή του Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Γιαννιτσών και του κου Φωστηρόπουλου συντονιστή Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Κρύας Βρύσης. Τέλος δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνε και με την Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η οποία κατάγεται από τα Γιαννιτσά με τα σενάρια πάντως να αναφέρουν μια πιθανή υποψηφιότητας της σε Επικρατείας ή Β Αθηνών ή Α Θεσσαλονίκης.  Οι πιθανότητες να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της Πέλλας είναι ελάχιστές.
ΝΔ
Στο Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας οι συμμετοχές είναι πάρα πολλές. Από την μια το ενδεχόμενο η ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα και να καταλάβει 3 έδρες σε συνάρτηση με το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για ανανέωση έχει δημιουργήσει  διάφορες ζημιώσεις. Άλλωστε αυτές φάνηκαν τόσο στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πέλλα όσο και του Μάκη Βορίδη. Μέχρι στιγμής ο μόνος που θεωρείται σίγουρος για το ψηφοδέλτιο είναι ο εν ενεργεία Βουλευτής Γιώργος Καρασμάνης. Άλλωστε ο ίδιος επιθυμεί να συνεχίσει το έργο του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Από εκεί και πέρα στην περιοχή των Γιαννιτσών ακούγονται ακόμη τα ονόματα των Διονύση Σταμενίτη πρώην Βουλευτή, του νέου Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών Στάθη Φουντουκίδη, των περιφερειακών συμβούλων Λάκη Βασιλειάδη και Μαρίας Ζωγράφου, της κας Χατζοπούλου που επιθυμεί συμμετοχή για πρώτη φορά. Ακόμη παίζει το όνομα του κομματικού στελέχους του Κόμματος Ηλία Πλιόγκα ο οποίος διαθέτει πολιτικό λόγο. Εκτός αναμένεται να είναι ο πρόεδρος της ΕΠΣ Πέλλας Αστέριος Αντωνίου που καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες αλλά είναι κομμένος. Από την περιοχή της Σκύδρας αναμένεται να είναι ένας εκ των Πρώην Βουλευτή Δάνη Τζαμτζή και του περιφερειακού σύμβουλου Γιάννη Ανδρίτσου που ενδιαφέρεται και αυτός και δηλώσει παρόν. Από την περιοχή της Έδεσσας ακούγεται έντονα το όνομα του Δημάρχου Δημήτρη Γιάννου, αν και ο ίδιος σε συνέντευξη του στην Πέλλα τηλεόραση τόνισε ότι επιθυμεί πλήρη ανανέωση του ψηφοδελτίου της ΝΔ. Ακόμη ακούγεται ο αντιδήμαρχος Έδεσσας Δήμητρης Ταπαζίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φίλιππος Γκιούρος καθώς και η πολιτευτής κα Ευθαλία Τσαλκιτζή. Τέλος από την περιοχή της Αλμωπίας ακούγονται τα ονόματα του προέδρου της ΔΕΥΑ Αλμωπίας Χρήστου Γεωργίου, του δημοτικού συμβούλου Χρήστου Μπάτση, του περιφερειακού συμβούλου Πέτρου Ζέρζη και της Γεύσης Πασχαλίδου. Ακόμη ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια και ο γνωστός δικηγόρος Κώστας Μπαρμπαγιάννης ο οποίος διατηρεί πολύ καλές επαφές με το Κόμμα και μπορεί να παίξει για μια θέση είτε στην Σκύδρα, είτε στην Έδεσσα είτε στην Αλμωπία.
Κίνημα Αλλαγής
Ο νέος φορέας της κεντοαριστεράς είναι έτοιμος για το συνέδριο του την Άνοιξη. Σύμφωνα με τους επιτελείς του Κόμματος θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει σε εκλογές στις αρχές του 2019. Έτσι ο σχεδιασμός τους είναι διαφορετικός. Μέχρι στιγμής εξετάζουν όλες τις παραμέτρους ώστε στις διαδοχικές εκλογές που θα γίνουν να μπορεί το κίνημα αλλαγής να αποδειχθεί ο τρίτος πόλος στην Ελλάδα και ο ρυθμιστικός προοδευτικός παράγοντας με σκοπό και στόχο, η νέα αυτή προσπάθεια να φτάσει στην δεύτερη θέση.  Σε πρώτη φάση έχει γίνει μια χαρτογράφηση με ονόματα για τις επόμενες εκλογές. Σαφής στόχος πάντως είναι υπάρχουν και ψηφοδέλτια στους Δήμους όπως έγινε στους περισσότερους στις εκλογές του 2014. Οι ίδιοι θεωρούν ότι υπάρχουν οι δυνάμεις στην Πέλλα ώστε το Κίνημα Αλλαγής να πάρει την Τρίτη θέση. Τα πρώτα ονόματα που ακούγονται είναι τα εξής: Για την Αλμωπία ακούγεται ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Πασόης ιδιαίτερα αν δεν κατέβει εκ νέου στον Δήμο. Αποτελεί μια πολύ καλή λύση καθώς είναι εφοριακός και δραστηριοποιείται στην εφορία Έδεσσας.  Ακόμη παίζει το όνομα της κας Τσεχιλίδου που προέρχεται από το Κίνημα Αλλαγής του Γ. Παπανδρέου και του γυμναστή και πρώην νομαρχιακού συμβούλου Μπάμπη Παυλίδη. Από την Έδεσσα έρχεται και πάλι το όνομα του πρώην Δημάρχου Γιάννη Σόντρα και ως ένα μέτρο διαφυγής από τα δημοτικά δρώμενα όπως και του πρώην Βουλευτή Δημήτρη Γιουματζίδη. Ακόμη παίζει και το όνομα του Τάσου Πέτκου που ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές και ήταν υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.  Ίσως πάντως παίξει και το όνομα του Βασίλη Πετρόπουλου Ή της Κικής Παπαδάκη ως ανανεωτικές προτάσεις. Από την περιοχή της Σκύδρας φαίνεται ότι θα είναι και πάλι υποψήφια η δημοτική σύμβουλος Ραχήλ Αλεξανδρίδου που είχε βγει πρώτη στις εκλογές. Τέλος από την περιοχή του Κάμπου φαίνεται να ενδιαφέρονται για το ψηφοδέλτιο ο πρώην Δήμαρχος Γιαννιτσών και δημοτικός σύμβουλος Πέλλας Νίκος Παπανικολάου, ο πρώην Δήμαρχος Πέλλας Απόστολος Τσαλταφερίδης και η πολιτευτής Λίτσα Μακρίδου. Ακόμη υπάρχουν πιθανότητες για υποψηφιότητα και του κου Κωσταντινίδη από την Κρύα Βρύση.

Άλλα κόμματα

Στα άλλα κόμματα δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερη ονοματολογία. Από πλευράς Χρυσής Αυγής στόχος του Κόμματος είναι η διατήρηση έδρας στην Πέλλα με τον εν ενεργεία Βουλευτή Γιάννη Σαχινίδη να δίνει σκληρή μάχη. Από εκεί και πέρα στόχος του κόμματος είναι με την απλή αναλογική να υπάρξουν και ψηφοδέλτια στην αυτοδιοίκηση. Στην Ένωση Κεντρώων υπάρχει κάποιο όνομα από τα Γιαννιτσά που στο παρελθόν είχε ανακατευθεί με τα ΜΜΕ και πιθανόν θα είναι υποψήφιος και στο ΚΚΕ θα κρατηθεί η κομματική λογική της καταγραφής ποσοστών για Κόμμα. Στους Ανεξάρτητους Έλληνες θα είναι και πάλι υποψήφιος ο Θανάσης Γραμματικόπουλος πρώην Βουλευτής. Τέλος στη Λαϊκή Ενότητα θα φτιαχτεί ένα ψηφοδέλτιο που να μπορεί να σταθεί στην Πέλλα με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε και εκπλήξεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more