Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Modscapes σε συνεργασία με το δήμο Πέλλας διοργανώνουν το ανοιχτό εργαστήριο με τίτλο: «Μιλήστε μας για τον τόπο σας στην πεδιάδα των Γιαννιτσών.

Αποτέλεσμα εικόνας για πρόγραμμα Modscapes
 Αρχιτεκτονική, Τοπίο, Αναμνήσεις. Ο προσφυγικός εποικισμός, τα χωριά, τα σπίτια, τα αγροκτήματα»

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 στις 17:30 στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του δημαρχείου Γιαννιτσών και την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 στις 17:30 στο Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο της Κρύας Βρύσης. Η δράση θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018, 10:00-13:30 με περιήγηση στα αγροκτήματα της παλιάς λίμνης Γιαννιτσών.
To ερευνητικό πρόγραμμα Modscapes (Μοντερνιστικά Αγροτικά Τοπία) ασχολείται με τα νέα αγροτικά τοπία που προέκυψαν στην Ευρώπη αλλά και πέραν αυτής, από μεγάλης κλίμακας πολιτικές γεωργικής ανάπτυξης και εποικισμού κατά τον 20ο αιώνα. Όσο περνά ο καιρός, τα τοπία, τα κτίρια αλλοιώνονται και οι άνθρωποι που τα έζησαν χάνονται. Το πολιτικό πλαίσιο έχει αλλάξει, όμως τα Μοντερνιστικά Αγροτικά Τοπία είναι ακόμα εδώ. Ωστόσο γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τα αντιληφθούμε σαν μοναδικές μορφές οικισμών και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο κάμπος και τα χωριά των Γιαννιτσών συνθέτουν για την Ελλάδα μία περίπτωση Μοντερνιστικού Αγροτικού Τοπίου που θα μελετηθεί μαζί με τα αντίστοιχα του ερευνητικού προγράμματος, όπως της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Εσθονίας. Η καταγραφή ιστοριών από την αγροτική εργασία, την οργάνωση των χωριών του κάμπου, τις συνθήκες ζωής συνθέτει βασικό μέρος της δράσης. Για το λόγο αυτό, προσκαλούμε τους κατοίκους του δήμου Πέλλας, κάθε γενιάς, να συμμετέχουν στο εργαστήριο και αν επιθυμούν, να μας αφηγηθούν μία ιστορία που έζησαν ή άκουσαν από τον κάμπο και τα χωριά του.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Γραφείο Τύπου

Γιαννιτσά 26/02/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more