Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά από το 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντιμετωπίζει την κρίση και το αποδεικνύει στην πράξη»


Το συντονισμό της ειδικής θεματικής συνεδρίας «Αναπτυξιακή Πολιτική, Χρηματοδοτικά Μέσα και Δημόσια Περιουσία» είχε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης κα. Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά στην πρώτη ημέρα του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Το Συνέδριο διεξάγεται σε συνεργασία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η κυρία Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά, ως Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Π.Κ.Μ. συντόνισε τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, με εποικοδομητικό διάλογο και παρεμβάσεις από φορείς, παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνάμεις. Στο πάνελ συμμετείχαν ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις τρέχουσες εξελίξεις, ο καθένας και η καθεμιά στο αντικείμενο με το οποίο έχει επιφορτιστεί παρουσιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέσα από ενέργειες της Κυβέρνησης. Επίσης, εξήγγειλαν κι άλλες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ, στάθηκαν στην άψογη συνεργασία με τη Διοίκηση και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σημαντική παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος υπογράμμισε την πολύ καλή συνεργασία της Περιφέρειας ειδικά με το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον κ. Χαρίτση προσωπικά, τον οποίο και ευχαρίστησε για την έμπρακτη στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλει η Διοίκηση της Π.Κ.Μ. για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών και την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων.

Στο καλωσόρισμά της προς τους παρευρισκόμενους, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κυρία Αθανασιάδου – Αηδονά τόνισε:

«Ξεκινώντας, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη Θεσσαλονίκη, έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η διοργάνωση του Συνεδρίου έχει δημιουργήσει μία σημαντική κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα της περιοχής για την υποδοχή και υλοποίηση υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων.  

Η συμμετοχή σας σ’ αυτό το σημαντικό γεγονός του παραγωγικού συνεδρίου για την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς αποτελεί μία επένδυση για το μέλλον της χώρας μας.

Είναι σημαντικό, αυτός ο αποκεντρωμένος διάλογος που έχει ξεκινήσει στις 13 Περιφέρειες της χώρας, να ολοκληρωθεί σύντομα και να έχει μία ουσιαστική και πραγματική συμβολή στην αναπτυξιακή προοπτική της Ελληνικής Περιφέρειας. Είναι μία σημαντική διαδικασία στο πλαίσιο του δημοκρατικού προγραμματισμού, η οποία αφορά άμεσα τους πολίτες και, επομένως, η ενεργητική συμμετοχή τους αποτελεί «κλειδί» για την επιτυχία των σκοπών του Συνεδρίου.

Οι εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιούνται σε μία κρίσιμη περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κατάρτιση του «οδικού χάρτη ενεργειών και δράσεων» που αποτελεί το τελικό προϊόν του Συνεδρίου, είναι αναγκαία προκειμένου να μπορέσουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις και να τις οδηγήσουμε προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να λειτουργεί στο πλαίσιο των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Επομένως, απαιτείται λογική επεξεργασία των δεδομένων, στρατηγική σκέψη και ανοικτός διάλογος για την παραγωγική ανασυγκρότηση. 

Η παρούσα Συνεδρία έχει το προνόμιο της συζήτησης των βασικών «πυλώνων» πάνω στους οποίους οικοδομείται μία βιώσιμη και Δίκαιη ανάπτυξη, όπως αναφέρεται από την Κυβέρνηση η αναπτυξιακή κατεύθυνση που θέλουμε για την Ελλάδα. 

Η κατεύθυνση της Αναπτυξιακής Πολιτικής, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι λοιπόν η θεματική της Συνεδρίας μας, με κύριους ομιλητές τους πλέον αρμόδιους, κυβερνητικούς παράγοντες, για το θέμα.

Θα ήθελα, στο σημείο αυτό να καταθέσω κάποιες σύντομες σκέψεις, από την εμπειρία μου ως Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της 2ης μεγαλύτερης Περιφέρειας της Χώρας.

Η αξιοποίηση της περιουσίας των Περιφερειών, η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ και η μεταβίβαση ανάλογων με τις αρμοδιότητες, πόρων, είναι κομβικής σημασίας για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Η Π.Κ.Μ. με κατακρεουργημένη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους έχει καταφέρει, παρ' όλα αυτά, σπουδαία πράγματα.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» (ΕΠ ΚΜ), συνολικής δημόσιας δαπάνης 948 εκατ. € έχει επιτύχει υψηλό ποσοστό εξειδίκευσης δράσεων που ανέρχεται στο 88,8% της Δημόσιας Δαπάνης (ΔΔ) του Προγράμματος. Έχουν δημοσιευθεί προσκλήσεις ύψους 763,6 εκ € (80,6% της συνολικής ΔΔ) και έχουν ενταχθεί 226 έργα συνολικού προϋπολογισμού 562,4 εκ € (60% της ΔΔ). Η συμβασιοποίηση των πράξεων προχωρά με ομαλό ρυθμό και ανέρχεται σε 38% των δεσμεύσεων του Προγράμματος . Η απορρόφηση των κονδυλίων είναι της τάξης του 21%.

Επίσης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατευθύνονται επιπλέον πόροι ύψους περίπου 220 εκατ. ευρώ, που αφορούν δράσεις για τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, στο πλαίσιο ολοκληρωμένου περιφερειακού σχεδιασμού. Οι δράσεις αυτές συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής και έχουν εκχωρηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ). Έχουν εκδοθεί 4 Προσκλήσεις 189,9 εκατ. €
και υλοποιούνται 24 έργα 159,9 εκατ. €

Κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου πρόκειται να υλοποιηθούν στην Κεντρική Μακεδονία δράσεις αγροτικής ανάπτυξης ύψους 220 εκατ. ευρώ, που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εκχωρούνται από το «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης». Η εκχώρηση αφορά σε ενισχύσεις επενδύσεων στον αγροτικό τομέα (γεωργικές εκμεταλλεύσεις, γεωργικά προϊόντα, νέοι αγρότες, κλπ), σε υποδομές αγροτικού τομέα και σε δράσεις Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων.

Ήδη καταβλήθηκαν 27,6 εκατ. € στους δικαιούχους του προγράμματος εγκατάστασης νέων γεωργών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι ενισχύσεις αυτές απευθύνονται σε 2049 νέους αγρότες, και αποτελούν τμήμα των 43 εκατ. € που κατευθύνονται για τη δράση αυτή στην Κεντρική Μακεδονία από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επιπλέον, διατίθενται πόροι ύψους 6,7 εκατ. € για παρεμβάσεις στο αγροτικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας (αγροτική οδοποιία), προκειμένου να διευκολυνθεί και να βελτιωθεί η πρόσβαση γεωργών και κτηνοτρόφων στις εκμεταλλεύσεις τους.

Χρειάζονται παρεμβάσεις νομοθετικού περιεχομένου κυρίως, ώστε, να γίνουμε ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ακόμη πιο ευέλικτος θεσμός που βρίσκεται κοντά και αφουγκράζεται την αγωνία και βελτιώνει την  καθημερινότητα των πολιτών.

Ελπίζω ότι ο εποικοδομητικός διάλογος και οι κατευθύνσεις που θα δοθούν από τους αξιότιμους ομιλητές στις ειδικές θεματικές συνεδρίες θα συνδράμουν στην κατεύθυνση που όλοι θέλουμε. Με σχέδιο, όραμα, αλληλεγγύη και ευελιξία να αντιμετωπίσουμε όλα εκείνα τα θέματα και να υπερβούμε όλα τα εμπόδια που υπάρχουν στη διαδρομή για την έξοδο από την κρίση. Γιατί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει στέρεες βάσεις και έχει δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις ώστε, να είναι η πρώτη Περιφέρεια που θα βγει από το τέλμα της κρίσης. Και όλοι μαζί θα το πετύχουμε.

Σας ευχαριστώ..»

Την δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Π.Κ.Μ. και Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα. Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά θα συντονίσει ακόμη μία κομβικής σημασίας συζήτηση με θέμα «Διοικητική Ανασυγκρότηση, Δημόσιες Υπηρεσίας και Ψηφιακές Υποδομές».

Το 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 28/03 με τις ομιλίες του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more