Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Κοινό αίτημα 36 ευρωβουλευτών να δοθεί άσυλο στην Μαρία Εφίμοβα

Με αφορμή την παράδοση της Μαρίας Εφίμοβα στις ελληνικές αρχές, ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες προέβησαν μετά από πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου στην ακόλουθη δήλωση υποστήριξης της μάρτυρος δημοσίου συμφέροντος, ζητώντας να της χορηγηθεί άσυλο από την Ελλάδα.

Η δήλωση των ευρωβουλευτών: 

Η Maria Efimova είναι πρώην υπάλληλος της Pilatus Bank, και μάρτυρας σε υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Η Pilatus Bank, ανεξαρτήτως της μαρτυρίας της Efimova, κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες πολύ ισχυρών ανθρώπων στην Μάλτα και στο Αζερμπαϊτζάν. H σύλληψη του προέδρου της Pilatus Bank, Ali Sadr Hasheminejad, στις ΗΠΑ αποτελεί επιπλέον απόδειξη της σύνδεσης με εγκληματικές δραστηριότητες

Η εμπλοκή της Pilatus Bank με πρόσωπα υψηλά ιστάμενα στην κυβέρνηση της Μάλτας και ιδίως με Keith Schembri, τον προσωπάρχη του Μαλτέζου πρωθυπουργού, είναι αποδεδειγμένη από αναφορές που διέρρευσαν από την Υπηρεσία κατά της Διαφθοράς στην Μάλτα.

Η βίαιη εκστρατεία δυσφήμισης της Efimova από την κυβέρνηση της Μάλτας, που ξεκίνησε αμέσως μετά την αποκάλυψη ότι ήταν η πηγή της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η Daphne Caruana Galizia δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017. Μετά την δολοφονία της Galizia, η Efimova δήλωσε ότι έφυγε από την Μάλτα φοβούμενη για την ζωή της και για την ασφάλεια της οικογένειά της. Καθώς οι φόβοι και οι πιέσεις από τα εντάλματα σύλληψης αυξήθηκαν, το βράδυ της Δευτέρας παραδόθηκε στις Ελληνικές αρχές.

Οι γιοι της Daphne Caruana Galizia δήλωσαν: «Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί απέτυχαν να προστατέψουν την μητέρα μας. Τώρα πρέπει να προστατεύσουν τις πηγές της με το ίδιο σθένος που θα έπρεπε να είχαν δείξει για εκείνη. Η Maria Efimova δεν είναι ευρωπαία πολίτης, όμως αντιμετωπίζει τους ίδιους κινδύνους. Πρέπει να προστατευθεί, όπως έπρεπε να είχε και η μητέρα μας».

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω και δεδομένης και της σαθρότητας των κατηγοριών εναντίον της μάρτυρος δημοσίου συμφέροντος Maria Efimova, καλούμε τις Ελληνικές Αρχές όπως:

Διασφαλίσουν ότι η Εφίμοβα δεν θα εκδοθεί στην Μάλτα
Προσφέρουν άσυλο στην Εφίμοβα και στην οικογένειά της
Προσφέρουν προστασία και διασφαλίσουν την ασφάλειά της


Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές:

AUSTREVICIUS Petras, ALDE/ADLE
BAYET Hugues, SnD
BILDT CORAZZA Anna Maria, SnD
CASA David, EPP
CHILDERS Nessa, SnD
CICU Salvatore, EPP
DE LANGE Esther, EPP
DURAND Pascal, the GREENS/EFA
ENGEL Frank, EPP
FJELLNER Christofer, EPP
GASBARRA Enrico, SnD
GIEGOLD Sven, the GREENS/EFA
GOMEZ Anna, SnD
HADJIGEORGIOU Takis, GUE/NGL
HÖKMARK Gunnar, EPP
IN'T VELD Sophie, ALDE/ADLE
JOLY Eva, the GREENS/EFA
KÖSTER Dietmar, SnD
KOULOGLOU Stelios, GUE/NGL
KYLLONEN Merja, GUE/NGL
LANGEN Werner, EPP
LE HYARIC Patrick, GUE/NGL
MACOVEI Monica, ECR
MARTIN Edouard, SnD
METSOLA Roberta, EPP
PAGAZAURTUNDÚA Maite, ALDE/ADLE
ROSATI Dariusz, EPP
SCHIRDEWAN Martin, GUE/NGL
SCHULZE Sven, EPP
TOMC Romana, EPP
URBAN CRESPO Miguel, GUE/NGL
VALLI Marco, EFDD
VANDENKENDELAERE Tom, EPP
VIEU Marrie-Pierre, GUE/NGL
ZAMMIT DIMECH Francis, EPP
ZIMMER Gabriel, GUE/NGLΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more