Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Δ. Παπαδημούλης: «Η κωλυσιεργία των τουρκικών αρχών στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν οξύνει μόνο τις ελληνοτουρκικές, αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Το θέμα της σύλληψης των Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο φέρνει με ερώτησή του στην Κομισιόν και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φ. Μογκερίνι, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζει ότι «από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αντίστοιχες τουρκικές για την επίλυση του ζητήματος, σύμφωνα με την καθιερωμένη εδώ και χρονιά αμοιβαία πρακτική μεταξύ των δύο στρατιωτικών διοικήσεων», σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι τουρκικές αρχές επιδιώκουν έως σήμερα να αναγάγουν μια υπόθεση ρουτίνας στα ελληνοτουρκικά σύνορα σε μείζον πολιτικό θέμα».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι «οι τουρκικές αρχές κωλυσιεργούν  και επιδιώκουν όξυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδα-Τουρκίας, αλλά και των ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι και ευρωτουρκικά».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ρωτά την Επίτροπο Μογκερίνι ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει για να συμβάλει στη σύντομη  διευθέτηση του ζητήματος και πώς σκοπεύει να καταστήσει σαφές στην τουρκική πλευρά ότι το διεθνές δίκαιο δεν πρέπει να εφαρμόζεται ‘α λα καρτ’.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Θέμα: Σύλληψη Ελλήνων στρατιωτικών στον ‘Έβρο

Την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, ελληνική στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίζεται από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος, και να συλλαμβάνεται.

Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αντίστοιχες τουρκικές για την επίλυση του ζητήματος, σύμφωνα με την καθιερωμένη εδώ και χρονιά αμοιβαία πρακτική μεταξύ των δύο στρατιωτικών διοικήσεων.

Ωστόσο οι τουρκικές αρχές επιδιώκουν έως σήμερα να αναγάγουν μια υπόθεση ρουτίνας στα ελληνοτουρκικά σύνορα σε μείζον πολιτικό θέμα, κωλυσιεργώντας και επιδιώκοντας την όξυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδα-Τουρκίας, αλλά και των ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι και ευρω-τουρκικά.


Κατόπιν τούτων ερωτάται η Επίτροπος Μογκερίνι:

-         Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει για να συμβάλει στη σύντομη  διευθέτηση του ζητήματος και επιστροφή στων Ελλήνων στρατιωτικών;

-         Πώς σκοπεύει να καταστήσει σαφές στην τουρκική πλευρά ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλες τις πλευρές και να μην εφαρμόζεται α λα καρτ;     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more