Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Συναντήσεις εργασίας Βουλευτή Γιάννη Σηφάκη και Αντιπροέδρου της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Φυσικού αερίου ( Δ.Ε.Δ.Α.) Στεφανίας Μωσσέ με τους τέσσερεις Δημάρχους για το φυσικό αέριο στην Πέλλα

Αντιπρόεδρος Δ.Ε.Δ.Α. Στεφανία Μωσσέ«Ξεκίνησαν οι μελέτες κόστους – οφέλους για Έδεσσα, Σκύδρα και Αριδαία με παραίνεση του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη. Θα ολοκληρωθούν σε τρείς μήνες. Ζήτησα πραγματικά στοιχεία, για να βοηθηθούν οι μελέτες, από τους Δημάρχους της Πέλλας. Μελετάται ακόμη και η Νάουσα.  Παραχωρείται από τον Δήμο Πέλλας δημοτικό οικόπεδο για τον αποσυμπιεστή φυσικού αερίου στα Γιαννιτσά»

Βουλευτής Γιάννης Σηφάκης : «Είναι η ευκαιρία της Πέλλας να αποκτήσουν όλες οι πόλεις (που θα υποδείξει η μελέτη κόστους – οφέλους)  φυσικό αέριο. Και η ευκαιρία αυτή δεν θα πάει χαμένη όπως άλλες ευκαιρίες στο παρελθόν. Ως και 40% η μείωση του ενεργειακού κόστους με την χρήση φυσικού αερίου σε νοικοκυριά, βιομηχανικούς καταναλωτές και θερμοκήπια
 Καθήκον μου και καθήκον μας να ανοίγουμε νέους δρόμους για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Πέλλας που έμεινε  πολλές δεκαετίες έξω από όλους τους Εθνικούς σχεδιασμούς με ευθύνη των κυβερνήσεων και των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων (σε όλα τα επίπεδα)  που είχαν την ευθύνη αυτού του τόπου επί πολλά χρόνια.
 Η έξοδος από τον ΤΑΠ στο Άσπρο Πέλλας ( που πέτυχε το 2016 η κυβέρνηση στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων για τον ΤΑΠ ) είναι καθοριστικής σημασίας για την επέκταση της παροχής φυσικού αερίου στις πόλεις της Πέλλας και όλης της Κεντρικής Μακεδονίας. Όλοι να συστρατευτούμε σε αυτό τον στόχο. Η Περιφέρεια πρέπει άμεσα να εκφράσει την θέση της για την ένταξη στο ΠΕΠ μετά το 2020 των έργων για τα οποία γίνονται τώρα μελέτες με δεδομένο ότι από τώρα θα αρχίσει και η κυβέρνηση να εξασφαλίσει το δάνειο από την ΕΤΕπ και την ίδια συμμετοχή της ΔΕΔΑ. Η δέσμευση του Περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχα μαζί του για χρηματοδότηση των έργων από το ΠΕΠ κατά 50% είναι πολύ σημαντική αλλά πρέπει να εκφραστεί και δημόσια»


Δήμος Πέλλας
Ο βουλευτής και η αντιπρόεδρος της ΔΕΔΑ συζήτησαν επί μακρόν με τον δήμαρχο Γρηγόρη Στάμκο για θέματα του έργου διανομής αερίου στα Γιαννιτσά. Τα κόστη μέχρι και την είσοδο των οικοδομών ( ακόμη και της παροχής προς την οικοδομή) είναι του έργου χωρίς καμιά συμμετοχή των κατοίκων. Υποδείχθηκαν δημοτικά οικόπεδα, λίγο εκτός της περιμέτρου της πόλης των Γιαννιτσών, για την επιλογή του καταλληλότερου για την εγκατάσταση του αποσυμπιεστή και ενός για εφεδρική τροφοδοσία. Τις επόμενες ημέρες θα επιλεγεί το καταλληλότερο.

Δήμος Έδεσσας
Ο δήμαρχος Δημήτρης Γιάννου χαιρέτησε την επίσκεψη και το γεγονός ότι ξεκίνησε ήδη η μελέτη κόστους – οφέλους ( όπως τον διαβεβαίωσε βουλευτής και αντιπρόεδρος ΔΕΔΑ). Ανέφερε και τις δικές του ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή. Διαβεβαίωσε ότι θα απαντήσει άμεσα στην ΔΕΔΑ προσκομίζοντας τα απαιτούμενα στοιχεία που ζητήθηκαν για να γίνει σωστά και γρήγορα η μελέτη.

Δήμος Σκύδρας
Η δήμαρχος Κατερίνα Ιγνατιάδου, μαζί με τους αντιδημάρχους, υποδέχτηκαν τον Γιάννη Σηφάκη και την Στεφανία Μωσσέ και στην διάρκεια της συζήτησης χαιρέτησε την έναρξη μελέτης κόστους – οφέλους για σύνδεση της Σκύδρας με το φυσικό αέριο. Επισήμανε την ύπαρξη στην περιοχή πέραν των οικιακών καταναλωτών και σημαντικής μεταποίησης και θερμοκηπίων ( ιδιαίτερα στην περιοχή του Άσπρου και των Εσωβάλτων). Δεσμεύτηκε στην αποστολή των αιτούμενων στοιχείων το συντομότερο δυνατόν.

Δήμος Αλμωπίας
Ο δήμαρχος Δημήτρης Μπίνος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σίμος Σωτηριάδης υποδέχτηκαν βουλευτή και αντιπρόεδρο ΔΕΔΑ και συζήτησαν μαζί τους τις προοπτικές για την σύνδεση της Αριδαίας αλλά και , πιθανά, της τουριστικής περιοχής Λουτρακίου – Όρμας με το φυσικό αέριο.

Από όλους αναγνωρίστηκε η μεγαλύτερη δυσκολία του εγχειρήματος σε σχέση με τις άλλες πόλεις της Πέλλας αλλά εκφράστηκε και η διάθεση μεγιστοποίησης της προσπάθειας παροχής πραγματικών στοιχείων ( όχι μόνο της ΕΛΣΤΑΤ) για να ελεγχθεί από την μελέτη η δυνατότητα να είναι θετική η μελέτη κόστους – οφέλους. Η Αριδαία μπήκε , παρά την αρχικά αρνητική θέση της ΔΕΔΑ σε σχέση με την εκκίνηση μελέτης κόστους οφέλους για την Αριδαία, λόγω της επιμονής του βουλευτή να ελεγχθεί έστω και οριακά να ενταχθεί στο πρόγραμμα του φυσικού αερίου με τέτοιο κόστος προμήθειας που να συμφέρει τους κατοίκους . Θα δοθούν τα πραγματικά στοιχεία ( όχι αυτά της ΕΛΣΤΑΤ) για τον πραγματικό πληθυσμό της Αριδαίας. Η ύπαρξη συγκεντρωμένων ξενοδοχείων στην τουριστική περιοχή προτρέπει στην εξέταση της περιοχής αυτής σε συνδυασμό με την Αριδαία.

Ο βουλευτής και η αντιπρόεδρος της ΔΕΔΑ ενημέρωσαν δεκάδες φορείς της Πέλλας σε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη σύσκεψη φορέων στο Επιμελητήριο Πέλλας, σύσκεψη για την οποία θα εκδοθεί ιδιαίτερο δελτίο τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more