Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Η Ωδή Αμφιπόλεως καλωσορίζει το επίτιμο μέλος της , την αρχαιολόγο κα Κατερίνα Περιστέρη στους κόλπους της.

Το Κέντρο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης περιοχής Αμφίπολης-Δυτικού Παγγαίου «Ωδή Αμφιπόλεως», με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την ανακήρυξη της αξιότιμης αρχαιολόγου  κας Κατερίνας Περιστέρη ως επίτιμο μέλος του.     
Η κα Περιστέρη αποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση την πρότασή μας αυτή και δήλωσε περαιτέρω ότι θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στην ευόδωση του σκοπού μας, της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής Αμφίπολης-Δυτικού Παγγαίου και των στόχων μας και δη με την επιστημονική της κατάρτιση και αναγνώριση στον χώρο της αρχαιολογίας και όχι μόνον.
Η κα Περιστέρη έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό  ως υπεύθυνη των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά. Από το 2004 έως και το 2015 διετέλεσε Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.  Άρχισε την ανασκαφική έρευνα στον Τύμβο Καστά ήδη από το 2009, ανασκάπτοντας αρχικά την αρχαϊκή νεκρόπολη και στην συνέχεια το 2012 ανακάλυψε και ανέσκαψε τον ταφικό περίβολο του ταφικού συγκροτήματος Τύμβου Καστά περιμέτρου 497μ. μέχρι και το 2014, οπότε και ανακαλύφθηκε και ο κυρίως Μακεδονικός Τάφος με τις σφίγγες, τις Καρυάτιδες, το βοτσαλωτό ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης που αποτελούν ένα μοναδικό μνημειακό συγκρότημα του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα (325-300 π.Χ.), που τον καθιστά ως ταφικό μνημείο - το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ελλάδα. Σήμερα δε εκτός από ανασκαφέας Τύμβου Καστά είναι επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων και σύμβουλος του κ. Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για τον πολιτισμό και την αρχαιολογία.  
Μερικές από τις κυριότερες βραβεύσεις με τις οποίες τιμήθηκε η κα Περιστέρη είναι,  με το «Μακεδονικό Βραβείο 2014» από το κοινωφελές Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου Δράμας στις 28 Οκτωβρίου του 2014. Επίσης, τον Νοέμβριο του 2014 βραβεύτηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Τον Ιανουάριο του 2015, βραβεύτηκε και ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης του Δήμου Σερρών  από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Τέλος, τον Νοέμβριο του 2015 τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο αρχαιολογικής ανακάλυψης Khaled al-Asaad (Χάλεντ Άσαντ) σε διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στην αρχαία Ποσειδωνία της κάτω Ιταλίας από την αντιπροσωπεία της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Είναι μεγάλη τιμή για μας να έχουμε στους κόλπους μας μέλη σαν την κα Περιστέρη και είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία μας θα αποτελέσει σταθμό στην πορεία μας και σηματοδοτεί τις καλλίτερες προοπτικές για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more