Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Δυναμικές παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον


  • Υποβολή τεσσάρων προτάσεων από το δήμο Νεάπολης-Συκεών για τη χρηματοδότησή τους από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες περιοχές  


  Με τέσσερις παρεμβάσεις ειδικού βάρους και σκοπού επιχειρεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών να αναβαθμίσει και να βελτιώσει τις συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος, ειδικά σε πυκνοδομημένες περιοχές, δημιουργώντας παράλληλες και διαφορετικού χαρακτήρα υποδομές, οι οποίες, όμως, συγκλίνουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Πρόκειται για την προώθηση τεσσάρων σχεδίων-μελετών, συνολικού προϋπολογισμού 2.686.265 ευρώ, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο και υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη χρηματοδότησή τους από ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αυτό αποσκοπεί στην ανάληψη δράσης για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, την ανάπλαση των πόλεων, την αναζωογόνηση και την απολύμανση των υποβαθμισμένων περιβαλλοντικά εκτάσεων (συμπεριλαμβανομένων των προς ανασυγκρότηση περιοχών), τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την προώθηση μέτρων για τον περιορισμό του θορύβου.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι φάκελοι για την ανάπλαση του πάρκου των «Ρουμανικών» (Δ.Ε. Νεάπολης), η κατασκευή ποδηλατόδρομων στον οικισμό της Ευαγγελίστριας (Δ.Ε. Αγ. Παύλου), τα πράσινα δώματα (Δ.Ε. Συκεών, Νεάπολης, Αγ. Παύλου) και η δημιουργία βιοκλιματικού πάρκου στην οδό Ρ.Φεραίου (Δ.Ε. Συκεών). Αναλυτικά:

► ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΚΟΥ «ΡΟΥΜΑΝΙΚΩΝ» (Δ.Ε. ΝΕΑΠΟΛΗΣ)
Η Πράξη αφορά στην ανάπλαση του Πάρκου Ρουμανικών στη Δ.Ε. Νεάπολης με στόχο τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου βιοκλιματικού σχεδιασμού με ευρύτερες χρήσεις για όλους τους πολίτες.
Στο σχέδιο ανάπλασης προβλέπεται ο φυσικός και ενιαίος σχεδιασμός με την ανασύνταξη του ελεύθερου χώρου και χώρων πρασίνου. Κι αυτό έχει προβλεφθεί από άποψη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, αισθητική, περιβαλλοντική κατά τρόπο που λειτουργικά και τεχνικά θα λειτουργεί ως ένα σύγχρονο αστικό πάρκο πόλης με σημαντικό βιοκλιματικό ρόλο.
Η ανάπλαση θα αναδείξει ένα θεματικό πάρκο για όλες τις ηλικίες με διατήρηση και ενίσχυση του χαρακτήρα του ως χώρου αναψυχής που θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση της γειτονιάς και κατ’ επέκταση στην κοινωνική συνοχή. Η μελέτη, που εκπονήθηκε με ιδιαίτερη πρόνοια για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, προβλέπει καινοτόμο βιοκλιματικό σχεδιασμό με μονοπάτια και κλίμακες με φιλοπεριβαλλοντικά υλικά, φυτεύσεις δένδρων και θάμνων. Στο κέντρο του χώρου θα δεσπόζει υπαίθριο θέατρο, ενώ θα δημιουργηθούν στάσεις ξεκούρασης και εξέδρες ανάπτυξης μπροστά και πίσω από το μελλοντικό αναψυκτήριο.

► ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ
 Ο ποδηλατόδρομος θα έχει αφετηρία στο όριο του δήμου Νεάπολης-Συκεών με το δήμο Θεσσαλονίκης και θα διατρέχει την οδό Πανεπιστημίου, στη συνέχεια θα συναντά την οδό Μιχ. Καραολή, όπου θα δίνεται η δυνατότητα αμφίδρομης κίνησης, διαμορφώνοντας ένα δίκτυο, και οι κυκλικές διαδρομές θα κλείνουν από τις οδούς Γρ. Αυξεντίου και Δήμου Κωνσταντινουπόλεως.
Ο σχεδιασμός των ποδηλατοδρόμων έγινε με βάση τις αρχές προσβασιμότητας του ποδηλάτου σε περιοχές τοπικού κέντρου-λιανικού εμπορίου και γενικής κατοικίας, ενώ δίνεται η προοπτική για επόμενες επεκτάσεις σε περιοχές εκπαίδευσης, αθλητισμού (Δημοτικό Γυμναστήριο, Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο) και κατοικίας.
Κατά την εφαρμογή και υλοποίηση της μελέτης θα δοθεί η δυνατότητα ανάπλασης των οδικών αξόνων-τμημάτων με την επέκταση και ανακατασκευή των πεζοδρομίων, την κατασκευή ραμπών ΑΜΕΑ, την τοποθέτηση οδηγού όδευσης τυφλών, τη διαμόρφωση εσοχών για στάθμευση και την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων.

► ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗ Ρ.ΦΕΡΑΙΟΥ
Η τεχνική έκθεση αναφέρεται στη διαμόρφωση πρασίνου υπαίθριου χώρου, συνολικού εμβαδού περίπου 1.465μ², καθώς και των περιμετρικών οδών.
Η περιοχή οριοθετείται από τις οδούς Ρήγα Φεραίου, Λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου, Ναυπάκτου και Αναξαγόρα της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης του Δήμου Νεάπολης- Συκεών. Στα όρια του υπαίθριου χώρου πρασίνου θα τοποθετηθούν κράσπεδα οδοποιίας και θα κατασκευαστεί πεζοδρόμιο πλάτους 0,95μ. το οποίο πρόκειται να επιστρωθεί με τσιμεντοκυβόλιθους που περιέχουν ψυχρά υλικά.
Το εσωτερικό του υπαίθριου χώρου πρασίνου πρόκειται να επιστρωθεί με κυβόλιθους ανοιχτού τύπου, με φύτευση χλοοτάπητα στο εσωτερικό τους. Εντός του χώρου τοποθετούνται κράσπεδα κήπου κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλισθούν παρτέρια φύτευσης με αυτόνομο σύστημα άρδευσης. Στις περιμετρικές οδούς θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες (χωματουργικά, σκυροδετήσεις, αστικός εξοπλισμός), ενώ η τελική επίστρωση θα πραγματοποιηθεί με τσιμεντοκυβόλιθους που περιέχουν ψυχρά υλικά.
Σε όλο τον χώρο της ανάπλασης δίνεται προτεραιότητα στην φύτευση πολλών δένδρων και θάμνων για την εξασφάλιση της σκίασης του χώρου κατά τους θερινούς μήνες. Σε συνδυασμό με τη χρήση υλικών επιστρώσεων από ψυχρά υλικά, προβλέπεται η αναβάθμιση του μικροκλίματος της περιοχής, ενώ, επίσης, επιτυγχάνεται η εξασφάλιση ενός απομονωμένου χώρου χαλάρωσης από τον φορτισμένο αστικό ιστό. Τέλος, προβλέπεται ο ηλεκτροφωτισμός της περιοχής ανάπλασης με φωτιστικά σώματα, καθώς και η τοποθέτηση υπόγειων κάδων οικιακών απορριμμάτων.

► ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΩΜΑΤΑ
Η βελτίωση του αστικού (φυσικού και δομημένου) περιβάλλοντος σε πυκνοδομημένες με πολυώροφα κτίρια περιοχές του δήμου, όπως και η βελτίωση των συνθηκών χρήσης των κτιρίων, είναι ο κυρίαρχοι στόχοι του έργου με τα Πράσινα Δώματα. Αυτό προβλέπεται να γίνει αρχικά σε τέσσερα δημοτικά κτίρια, τα οποία είναι τα εξής:
· Πολιτιστικό Κέντρο της οδού Κομνηνών της Δ.Ε. Συκεών, εμβαδού 325 τ.μ.,
· Κτίριο στέγασης των Δημοτικών Υπηρεσιών της οδού Λεχόβου της Δ.Ε. Συκεών, εμβαδού 215 τ.μ.,
· Δημοτικό Ωδείο της οδού Ελ. Βενιζέλου της Δ.Ε. Νεάπολης, εμβαδού 210 τ.μ.,
· Κτίριο Κοινωνικών Υπηρεσιών Ευαγγελίστριας της Δ.Ε. Αγίου Παύλου, εμβαδού 95 τ.μ.
Το έργο προβλέπει μια σειρά ολοκληρωμένων τεχνικών παρεμβάσεων που στην ολοκλήρωσή τους θα δημιουργήσουν χώρους πρασίνου συνολικού εμβαδού 845 τ.μ. σε πυκνοδομημένες περιοχές του δήμου. Μετά τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, θα γίνει η φύτευση φυτών που επιλέχθηκαν με κριτήρια τις κλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής τις ελάχιστες απαιτήσεις φροντίδας. Μεταξύ άλλων θα φυτευτούν: κάππαρη, λεβάντα, θυμάρι, δυόσμος, μέντα, μαντζουράνα, ρίγανη, σάλβια, κ.ά.


ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Α/Α
ΕΡΓΟ
ΔΗΜ. ΕΝΟΤΗΤΑ
ΠΡ/ΣΜΟΣ (€)
1
Ανάπλαση Πάρκου «Ρουμανικών»
Νεάπολη
1.750.000
2
Χώρος Πρασίνου στη Ρ.Φεραίου
Συκιές/Νεάπολη
500.000
3
Πράσινα Δώματα
Συκιές, Νεάπολη, Αγ. Παύλος
262.000
4
ΚατασκευήΠοδηλατόδρομωνστην Ευαγγελίστρια
Αγ. Παύλος
174.265
ΣΥΝΟΛΟ
2.686.265

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more