Τρίτη 24 Απριλίου 2018

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μειώνουν τα έσοδα της ΔΕΗ κατά 150εκ. ευρώ το χρόνο για χάρη του ιδιώτη. Του χαρίζουν επιπλέον 20εκ. ευρώ που τα στερούν από την τοπική κοινωνία. Εξασφαλίζουν για 30 χρόνια την παραγωγή του ιδιώτη. Ιδιωτικός κρατισμός: το νέο μοντέλο.»


«Με το ν/σ της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΔΕΗ χάνει τουλάχιστον 170εκ.ευρώ το χρόνο: πρόκειται για πλήρη στρέβλωση του ανταγωνισμού και το μεγαλύτερο δώρο που έγινε ποτέ σε ιδιώτη.»
 
Βασικά σημεία της ομιλίας του Οδ.Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την πώληση της ΔΕΗ (Σ/Ν Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού»):

  • Έχουμε μπροστά μας ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο. Στο παρελθόν, σε κάθε φάση αυτής της διαδικασίας ασκούσατε κριτική. Τώρα δέχεσθε πως υπάρχει μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και πρέπει να ανταποκριθούμε με πολιτικούς όρους. Αυτό αφορά κοιτάσματα, εσείς προχωράτε και σε πώληση μονάδων. Με ποιον τρόπο όμως; Με ποιους κανόνες; Ποιους ωφελεί αυτή η διαδικασία; Που οδηγεί;
  • Σήμερα, όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων – ακόμη και εκείνοι που εμφανίζονται στα διαφημιστικά σποτάκια του ΣΥΡΙΖΑ – είπαν πως μειώνεται στην καινούργια μονάδα V της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη η ισχύς από 820MW σε 500MW για να αυξηθεί το όφελος του ιδιώτη. Είπαν επίσης πως οι μονάδες III και IV της Μεγαλόπολης, που θα πωληθούν ως «πακέτο», σε έναν ιδιώτη, θα προμηθεύουν μονοπωλιακά την Κρήτη. Στην ερώτησή μου, πόσο θα μειωθούν τα έσοδα της ΔΕΗ από αυτή την επιλογή, μου απάντησαν πως η μείωση θα είναι 150 εκ.ευρώ το χρόνο. Αριστερή ή δεξιά, η πολιτική σας πάντως οδηγεί σε απόλυτη στρέβλωση του ανταγωνισμού. Να σημειωθεί ότι η μονάδα V της Μεγαλόπολης, που φτιάχτηκε πριν από λίγα χρόνια, παράγει ηλεκτρισμό με φυσικό αέριο, που είναι φθηνότερο από το λιγνίτη.
  • Μιλάτε για αναπτυξιακά μέτρα, και στήριξη των ενεργειακών νομών. Πρέπει να συζητήσουμε γιατί πωλούνται μονάδες μόνο στην Αρκαδία και στη Φλώρινα και όχι στην Κοζάνη. Όμως, ας σταθούμε σε αυτά που είπε και ο κ.Καρυπίδης: ότι το ανταποδοτικό όφελος θα μειωθεί – στην καλύτερη περίπτωση – κατά 20 εκ.ευρώ: από 119 εκ.ευρώ, θα πάει στα 99 εκ.ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αποστερούμε αναπτυξιακούς πόρους 20 εκ.ευρώ από τις ενεργειακές περιοχές, τους οποίους χαρίζουμε στον επενδυτή.
  • Η ΔΕΗ έχει αναλάβει υποχρεώσεις: ποιος θα πληρώσει τη μετεγκατάσταση των οικισμών; Ο νόμος που φέρατε αποτελεί ολοκληρωτική στρέβλωση της αγοράς, αλλά και το μεγαλύτερο δώρο σε ιδιώτη που έγινε ποτέ.
  • Με βάση όσα είπαν σήμερα φιλικοί προς εσάς φορείς, δεν πωλείται πλέον το 40% της ΔΕΗ, αλλά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, και μάλιστα χωρίς να μας αποκαλύπτεται το «εύλογο τίμημα». Εσείς, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλετε να μάθετε πόσα χρήματα θα πάρει το δημόσιο; Πόσο θα ωφεληθεί το κράτος από αυτή τη διαδικασία; Εμείς δεν ψηφίζουμε, αλλά εσείς που το ψηφίζετε το νομοσχέδιο, δεν θέλετε να ξέρετε;
  • Ένα θέμα στη ΔΕΗ είναι οι εργολαβίες. Συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ από την Κοζάνη, ρώτησε προ ολίγου, τι έχει γίνει με τις εργολαβίες, καθότι διανύουμε τον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ έχει 18.000 υπαλλήλους και 20.000 εργαζόμενους στις εργολαβίες. Αναρωτιέμαι, πόσα χρόνια χρειάζεστε στην Κυβέρνηση για να κάνετε πράξη την πολιτική σας;
  • Για πρώτη φορά πια καταδεικνύεται ότι θα γίνουν απολύσεις και δεν θα υπάρχει καμία διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
  • Κλείνω με το μεγάλο θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας: Οι προηγούμενοι – κακώς – δεν τα καταφέραμε. Εσείς θα καταθέσετε πρόταση για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας; Κλείσατε τρία χρόνια διακυβέρνησης και περάσατε στον τέταρτο χρόνο. Πόσα ακόμη χρειάζεστε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more