Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Μήνυμα Αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ολομέλεια του Στρασβούργου - Απρίλιος 2018


Βασικά Θέματα του Μηνύματος
- Ψήφισμα - 2 Έλληνες στρατιωτικοί
Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μαρτίου 2018
- Συνεδρίαση Ευρωομάδας GUE/NGL στη Σόφια

Β.Κ. : Κυρίες και κύριοι χαίρετε. Είναι το μήνυμα της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως πάντα, βρισκόμαστε στο Στρασβούργο και σας ενημερώνουμε για τα τεκταινόμενα της Ολομέλειας και όχι μόνο.

Έλληνες Στρατιωτικοί
Β.Κ. : Είχαμε μια πολύ γεμάτη Ολομέλεια αυτή τη φορά, με πολλά και σημαντικά θέματα, όπως την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας Ε. Μακρόν και τη συζήτηση για τη Συρία. Εμείς θα εστιάσουμε κυρίως στο ζήτημα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών καθώς είχαμε καταιγιστικές παρεμβάσεις την Τρίτη το βράδυ στην επίμαχη συζήτηση, από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου για την άμεση απελευθέρωσή τους.

Κωνσταντίνα Κούνεβα:
«Το Ευρωκοινοβούλιο στέλνει σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία να βάλει τέλος σε αυτή την αγωνία και να πάψει να παίζει το παιχνίδι της έντασης.»

Δημήτρης Παπαδημούλης:
«Δεσμεύομαι ότι δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρις ότου οι δύο Έλληνες αξιωματικοί επιστρέψουν ελεύθεροι στην πατρίδα μας, στο στράτευμα το ελληνικό και στις οικογένειές τους.»

Στέλιος Κούλογλου:
«Έχουν καταφέρει να συνενώσουν όλες τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο, κι αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα το οποίο πρέπει να δοθεί στην Τουρκία - ότι όλοι μαζί εδώ, μία από τις σπάνιες φορές - ζητούν την απελευθέρωσή τους - και θα το πετύχουμε.»  

Β.Κ. : Πριν από τη συζήτηση, με πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία από ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, οι οποίοι ζητούσαν την απελευθέρωσή τους.

Συμβούλιο
Β.Κ. : Περνώντας σε άλλο θέμα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς την Τετάρτη στη συζήτηση για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου.

Δημήτρης Παπαδημούλης:
«(Οι πολίτες) ζητούν κε Τουσκ, μια Ευρωπαϊκή Ένωση πρωταγωνίστρια στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και το Συμβούλιο δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια και να «αναβάλλει» σε όσα γίνονται στην Ουγγαρία ή την Πολωνία.»

Β.Κ. : Το θέμα των 2 στρατιωτικών απασχόλησε και τη συζήτηση για τα συμπεράσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δημήτρης Παπαδημούλης:
«Ζητούμε από σας, όχι απλώς θετικές δηλώσεις, αλλά πιέσεις, πρωτοβουλίες και μέτρα, έτσι ώστε οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, που υπερασπίζονται την Ευρωπαϊκή πολιτική και τα Ευρωπαϊκά σύνορα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους, το ελληνικό στράτευμα και τις οικογένειές τους. Δεν το ζητά αυτό μόνο η Ελλάδα, το ζητά ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό πρέπει να το δείξετε εσείς, κε Τουσκ και κε Γιούνκερ.»

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ - Πρόεδρος Κομισιόν:
«Είναι γελοίο, να λέμε ότι δύο Έλληνες αξιωματικοί οι οποίοι έκαναν ένα λάθος στα σύνορα, απείλησαν την Τουρκία.»
Αντόνιο Ταγιάνι - Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
«Όσον αφορά τους Έλληνες στρατιωτικούς (κε Γιούνκερ), συμφωνώ με την άποψή σας.»

Σόφια
Β.Κ. : Η Ευρωομάδα της Αριστεράς ταξιδεύει στη Σόφια, καθώς η Βουλγαρία προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρωτοβουλία της παρουσίας της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη βουλγαρική πρωτεύουσα ανήκει στην Κωνσταντίνα Κούνεβα:

Κωνσταντίνα Κούνεβα:
«Τι συμβαίνει στη Βουλγαρία με τις ανισότητες, τα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την ακροδεξιά και την ξενοφοβία που έχει. Το διευρυμένο Προεδρείο της GUE/NGL που θα λάβει χώρα στη Σόφια στις 20 Απριλίου, ψάχνει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, συζητώντας με εκπροσώπους της βουλγαρικής Αριστεράς, των συνδικάτων και της κοινωνίας των πολιτών. Ραντεβού στη Σόφια λοιπόν την Παρασκευή, γιατί τα βαλκάνια είναι η γειτονιά μας!» 


Β.Κ. : Αυτό ήταν το μήνυμα της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από το Στρασβούργο. Για περισσότερες πληροφορίες, βίντεο, φωτογραφίες, δελτία τύπου, κτλ μπορείτε να απευθυνθείτε στα social media μας τα οποία μπορείτε να βρείτε στο site μας, το www.syriza.eu κάτω-κάτω δεξιά. Από εμένα, το Βασίλη Κατσαρδή και από όλους εμάς εδώ στο Στρασβούργο καλό σας βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more