Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου για την Εργατική Πρωτομαγιά.


Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όπως είναι διαπιστωμένο και γνωστό, είναι το υψηλό ποσοστό της ανεργίας, ειδικότερα στους νέους και στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, τ΄οποίο μάλιστα διογκώθηκε κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας.
Εάν στην ανεργία προστεθούν και τα φαινόμενα της υποαπασχόλησης, της χαμηλά αμειβόμενης ή αδήλωτης εργασίας, όπως επίσης και οι επιβαρύνσεις από το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι προκαλούνται τριγμοί στον ιστό και  στη συνοχή της κοινωνίας και της οικονομίας μας.
Αλλά πέρα από τους τριγμούς και τις ανισότητες, και πάνω απ΄όλα, είναι ζήτημα σωστής και υπεύθυνης  λειτουργίας της δημοκρατίας μας.
Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα στην εργασία. Και χωρίς την άσκηση ή την εξασφάλιση μιας μόνιμης και σταθερής εργασίας που να του διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές και ικανοποιητικό εισόδημα δεν μπορεί ν΄ασκήσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Η χώρα μας έχει ν΄αντιμετωπίσει πολλά, ανοιχτά μέτωπα και σημαντικά προβλήματα που θα πρέπει να τα επιλύσει ή να τα ξεπεράσει με τρόπο ορθολογικό, συντεταγμένο και δίκαιο. Πρέπει με ομοψυχία και σθένος  ν΄αντισταθεί στους  αδηφάγους  προστάτες κι επιτηρητές.
Προφητικά κι επίκαιρα ακούγονται τα λόγια της Διδούς Σωτηρίου από τα «Ματωμένα Χώματα»: «Ήμασταν ένας δημιουργικός, κεφάτος λαός και γίναμε ξαφνικά ένα παθητικό στα τεφτέρια των ξένων, που έπρεπε μονοκοντυλιάς να σβηστεί».
Λόγια που, μεταξύ των άλλων, υπενθυμίζουν το χρέος των κρατούντων, αλλά κι όλων ημών, απέναντι στην κοινωνία, στην πατρίδα και στην ανθρωπότητα.
Το χρέος αυτό μας υπενθυμίζει και φέτος, Τρίτη 1Μαΐου 2018, η Εργατική Πρωτομαγιά.
Είναι ο εμπνευστής, ο καθοδηγητής και η κινητήρια δύναμη της διεκδίκησης για κοινωνική ομαλότητα, δικαιοσύνη κι ανθρωπιά.

Στοιχιζόμαστε, λοιπόν, πίσω από τα οράματα και τις αξίες της Εργατικής Πρωτομαγιάς για μια κοινωνία χειραφετημένη, δημοκρατική, ανθρωποκεντρική κι αλληλέγγυα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more