Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Επίδοση στον Πρόεδρο της Βουλής της Ετήσιας Έκθεσης του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας


Στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση επιδόθηκε σήμερα η Ετήσια Έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, για το 2017. 
Η παράδοση της Έκθεσης έγινε από την Αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Μαρία Γαβουνέλη, και τη Συντονίστρια του Δικτύου, Τίνα Σταυρινάκη, παρουσία του Εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, παραλαμβάνοντας την Έκθεση, εξήρε το έργο του Δικτύου και τόνισε ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά δεν είμαστε ακόμα ευχαριστημένοι γιατί η ίδια η κοινωνία μας δεν λειτουργεί αποτρεπτικά στο να μην υπάρχουν περιστατικά ρατσιστικής βίας». 
Ο κ. Βούτσης, αφού επισήμανε ότι η δημιουργία του Δικτύου έγινε με καθυστέρηση, ανέφερε ότι «αποδεικνύεται πως ήταν απαραίτητο, καθώς έφερε στην επιφάνεια τι συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια και έμενε στη σκιά». Σημείωσε επίσης ο κ. Βούτσης ότι στις πρώτες εκθέσεις, κατά τα έτη 2012 και 2013, αμφισβητούνταν τα στοιχεία περιστατικών ρατσιστικής βίας «από την τότε κυβέρνηση, γιατί ίσως δεν είχαν συνομολογήσει, δεν είχαν συναισθανθεί ποιο ήταν το εύρος του φαινομένου, τι συνέβαινε δηλαδή στην κοινωνία», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή είναι η πιο απλή, η πιο απαλή εξήγηση που μπορώ να δώσω».
Ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε και τις αντιπαραθέσεις που γίνονταν για την ανάγκη ύπαρξης του Δικτύου και «για το πώς στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού της δημόσιας αντιπαράθεσης και ζωής, για χρόνια πολλά, γίνονταν πολλαπλάσια εγκλήματα από αυτά που τώρα καταγράφονται».  
Καταλήγοντας ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «είμαστε σε μια καλή στιγμή, που όμως δεν μας αφήνει να χαρούμε, γιατί μιλάμε για ανθρώπινες ψυχές και υπάρχουν 102 καταγεγραμμένα περιστατικά ρατσιστικής βίας και πολλαπλά ακόμα μη καταγεγραμμένα».
Από την πλευρά της η Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Μαρία Γαβουνέλη, δήλωσε ότι «τα στοιχεία του Δικτύου δεν αμφισβητούνται πλέον και επομένως είναι συγκρίσιμα και μπορούν να αξιοποιηθούν και από τις αρχές, ώστε να προχωρήσει η αξιοποίησή τους».
Ο Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι «οι Έλληνες έχουν υποδεχθεί με τέτοια θέρμη τους πρόσφυγες», τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να καταγράφονται όλα τα περιστατικά βίας που παρατηρούνται, έτσι ώστε και η πολιτεία, ο Πρόεδρος της Βουλής, οι δήμαρχοι, οι τοπικές αρχές να μπορούν να απαντήσουν σε αυτά τα περιστατικά προκειμένου             να μπορούμε να εκφράσουμε περισσότερη αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους αυτούς και να καταπολεμήσουμε αυτού του είδους τα φαινόμενα».

Στην επίδοση της Έκθεσης παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, Κώστας Αθανασίου, η Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μαρία Θελερίτη και ο Γραμματέας της Επιτροπής Κωνσταντίνος Μορφίδης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more