Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Ομιλία Γιάννη Σηφάκη Βουλευτή Πέλλας στην Ολομέλεια στο Νομοσχέδιο για την πρόσβαση στον λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού


Κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα για ένα νομοσχέδιο που αφορά την ΔΕΗ μετά από την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την δεσπόζουσα θέση που έχει η ΔΕΗ στα ορυχεία λιγνίτη και την συμφωνία του Ιανουαρίου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συμμόρφωση της χώρας με τα δεδομένα της ΕΕ όσον αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και στην παραγωγή από λιγνίτη.
Αντί να ανοίξουν νέα ορυχεία λιγνίτη στα οποία θα είχαν πρόσβαση μόνο οι ιδιώτες και με δεδομένη την κατεύθυνση του ενεργειακού σχεδιασμού για την αποφασιστική  στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποφασίστηκε και συμφωνήθηκε να μην ανοίξει κανένα νέο ορυχείο και αντ’ αυτού να πωληθούν λιγνιτικές  μονάδες  στην Μελίτη και στην Μεγαλόπολη, πώληση που θα γίνει μέσω ανοικτού, διεθνούς, πλειοδοτικού  διαγωνισμού από την ΔΕΗ με την εποπτεία του Ελληνικού Δημοσίου.
Μετά  την ολοκλήρωση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων η ΔΕΗ θα διατηρήσει το 91% του συνολικού παραγωγικού της δυναμικού, στους λιγνίτες ακόμη και μετά το 2026 ( που θα έχουν κλείσει κάποιες μονάδες με μικρή αποδοτικότητα και πεπαλαιωμένο εξοπλισμό) θα διατηρεί άνω του 70% και μακροπρόθεσμα ως το 2035 θα διατηρήσει το 65% της λιγνιτικής της παραγωγής.
Και φυσικά το σύνολο των πλήρως αποσβεσμένων υδροηλεκτρικών μονάδων , των σύνολο των μονάδων φυσικού αερίου και των μονάδων ΑΠΕ που διαθέτει.
Τώρα, που βλέπει η αντιπολίτευση την καταστροφή της ΔΕΗ πράγματι είναι να απορεί κανείς!!!  Ειδικά όταν αυτοί είχαν δρομολογήσει την καταστροφή της και ήρθε αυτή η κυβέρνηση να ακυρώσει την πορεία προς τον γκρεμό που αυτοί είχαν προδιαγράψει.
Γιατί τι άλλο ήταν η πώληση της ευφαντάστως ονομαζόμενης «μικρής ΔΕΗ» που δεν θα ήταν καθόλου μικρή αφού θα έδιναν το  πλέον κερδοφόρο παραγωγικό δυναμικό με την πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών δυναμικότητας 904 ΜW, του ΑΗΣ Μελίτης και της άδειας της 2ης μονάδας μαζί με τα ορυχεία, ΑΗΣ και ορυχείο Αμυνταίου, ΑΗΣ Κομοτηνής και το 30% των πελατών της ΔΕΗ.
Με δεδομένο ότι η ΔΕΗ κατέχει σήμερα το 53% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα το σενάριο αυτό της πώλησης κάθετα του 30% περίπου της συνολικής παραγωγής της σε συνδυασμό με το 17% που το προορίζατε για το ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση (για να οδηγηθούν τα χρήματα στο δημόσιο χρέος) η ΔΕΗ θα έμενε μια μικρή εταιρία με κάτω του 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα. Τι άλλο αλήθεια θα ήταν  η καταστροφή της, κύριοι της αντιπολίτευσης , από αυτή ακριβώς την προοπτική που της επιφυλάσσατε; 
Η ΔΕΗ οφείλει να κινηθεί αποφασιστικά προς τις ΑΠΕ που εσείς την καταδικάσατε να είναι εκτός, κοντά στο 3% της συνολικής παραγωγής ΑΠΕ στην χώρα μας και όταν έχει τόσο σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης της σε αυτό τον τομέα. Και το κάνατε αυτό ακριβώς και για να την ταυτίσετε με την λιγνιτική παραγωγή ούτως ώστε να είναι εύκολος στόχος (με δεδομένες τις δεσμεύσεις της χώρας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής) αλλά και για να κατευθυνθεί όλη η παραγωγή ΑΠΕ, που έχει τεράστιο μέλλον, προς τους ιδιώτες.
Η ΔΕΗ οφείλει ακόμη να κατευθυνθεί στην επέκταση της και σε άλλες δραστηριότητες όπως στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη ηλεκτροκίνηση, στην αποθήκευση, στην περαιτέρω επέκταση της στο φυσικό αέριο.
Να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια ενισχύοντας την εξωστρέφεια της.
Αυτό είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο για την ΔΕΗ που διατηρεί την κυρίαρχη θέση στην ενεργειακή αγορά και αναπροσανατολίζεται συμβαδίζοντας με τις διεθνείς τάσεις και τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.
Η οικονομική της κατάσταση μπορεί αποφασιστικά να βελτιωθεί και με την υποβοήθηση που παίρνει από την κυβέρνηση με την καταβολή σημαντικών ποσών έναντι των ΥΚΩ προηγούμενων χρόνων τα οποία , φυσικά, δικαιούται και με την προτεινόμενη αλλαγή του τέλους προμηθευτών επιστρέφοντας της το ποσοστό που της αναλογεί από το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ για τις ΑΠΕ.
Και ακούσατε καλά, από το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ όταν εσείς είχατε οδηγήσει την ενεργειακή αγορά των ΑΠΕ στην χρεωκοπία με τον πολύ «εμπνευσμένο» σχεδιασμό σας να βάλετε με τον τρόπο που βάλατε τα φωτοβολταϊκά ( κυρίως) στο σύστημα όταν οι τιμές τους ήταν στο Θεό προκειμένου να εξυπηρετήσετε συμφέροντα κυρίως ξένων Επιμελητηρίων αντί να μπουν στο σύστημα τώρα που είναι φθηνά ( όπως κάνουν οι περισσότερες γειτονικές μας χώρες). Και τα βάλατε δίνοντας τους, τότε, τιμή αποζημίωσης υπερπολλαπλάσια από την τιμή των τεχνολογιών που παρήγαγαν ενέργεια από ΑΠΕ ως εκείνη την στιγμή.
Η κυβέρνηση αυτή έσωσε τον ΕΛΑΠΕ, έσωσε τους χιλιάδες κυρίως μικροεπενδυτές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που ένοιωσαν στο πετσί επί των ημερών σας 10μηνες καθυστερήσεις στις αποπληρωμές τους και έβλεπαν ορατό τον κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης της αγοράς ΑΠΕ στην χώρα μας. Η ΔΕΗ πλήρωσε βαρύ τίμημα για αυτό ( περί τα 320 εκατομμύρια πέρσι) και τώρα που πλέον είναι πλεονασματικός ο ΕΛΑΠΕ λογικότατο είναι  να της επιστραφεί το ποσοστό που της αναλογεί  από αυτά που πλεονάζουν.
Για τον ΑΔΜΗΕ η κυβέρνηση ακύρωσε το σχέδιο σας για πώληση σε ιδιώτες του 66% γιατί κρίναμε ότι τα δίκτυα μεταφοράς είναι ζωτικής, στρατηγικής σημασίας και πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Και μπορέσαμε να το καταφέρουμε σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς διατηρώντας το 51% στο δημόσιο. Υπήρξε εμπιστοσύνη στο δικό μας σχέδιο, επιλέχτηκε ως στρατηγικός εταίρος η Κινέζικη State Grid η μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο για το 24% με πολύ ικανοποιητικό τίμημα και ο ΑΔΜΗΕ προχωρά διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον.
Η ΔΕΗ εκτιμά το 2018  σημαντική ανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας  της πλέον του 18%.  Και προχωρά και τις προαποφασισμένες επί των ημερών σας επενδύσεις σε Πτολεμαϊδα V και μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης.
Ακόμη σημειώνει η ΔΕΗ , σε δελτίο της, ότι η δέσμευση για μείωση του μεριδίου της στην αγορά συνεπάγεται βέβαια μείωση εσόδων αλλά και μείωση κόστους πωλήσεων. Θα μειωθεί η ανάγκη η ΔΕΗ να αγοράζει όση ενέργεια αγοράζει σήμερα για να μπορέσει να πωλήσει στα μεγέθη που διαθέτει στην λιανική.  Αντίστοιχα θα μειωθεί και η χρέωση χρήσης συστήματος και δικτύου, θα μειωθεί το ποσόν που δίνει για τον ΕΛΑΠΕ και άλλα κονδύλια. Επιβάρυνση θα υπάρξει μόνο λόγω των ΝΟΜΕ.
Μαζί με τα αναμενόμενα έσοδα από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, την αναμενόμενη βελτίωση της εισπραξιμότητας και την είσπραξη για τα ΥΚΩ παρελθόντων ετών που θα πάρει σταδιακά ως το 2022 με πρώτη δόση που πήρε από το υπερπλεόνασμα  του 2017 θα βελτιώσει σημαντικά τα οικονομικά της.
Κατά συνέπεια τα αυθαίρετα στοιχεία πρόβλεψης τεράστιων ετήσιων ζημιών που ισχυρίζεται η αντιπολίτευση ουδόλως στοιχειοθετούνται και μάλλον αποτελούν  μόνο ευσεβή πόθο σας.
Όσον αφορά τους προμηθευτές οι υποχρεώσεις της μειώθηκαν δραστικά παρά το ότι κατέβαλε σημαντικά ποσά για την γνωστή υπόθεση ENERGA και HELLAS POWER για την οποία πρέπει κάθε φορά που μιλάτε να απολογείστε.
Ακόμη με την μείωση του κοινωνικού τιμολογίου και την υποβοήθηση ευπαθών ομάδων να συνδεθούν με το δίκτυο λαμβάνεται πλέον για πρώτη φορά ως παράγοντας του ενεργειακού σχεδιασμού και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
Θετική εξέλιξη η αύξηση του τέλους προς τις τοπικές κοινωνίες από το 1,2 στο 1,4 € / MWh που πρέπει να αξιοποιηθεί ανάλογα, αυτή την φορά, για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.
Με την ΔΕΗ μικρότερη αλλά δυνατότερη, εξωστρεφή και αναπροσανατολισμένη προς τις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση, την αποθήκευση, συμμετέχοντας πρωτοπόρα στις τεχνολογικές εξελίξεις στον γρήγορα μεταβαλλόμενο διεθνώς ενεργειακό τομέα μπορούμε να παλεύουμε για μείωση του κόστους ενέργειας στον τελικό καταναλωτή που είναι το μεγάλο ζητούμενο μαζί με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

Και αυτή η κυβέρνηση μαζί με την κατοχύρωση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας ως ενεργειακού κόμβου διατηρεί και την ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο, υλοποιεί τον νέο ενεργειακό σχεδιασμό βάζοντας εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ως το 2030, έχει στο κέντρο της προσοχής της την μείωση του κόστους ενέργειας στο τελικό καταναλωτή και εισήγαγε στον σχεδιασμό και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more