Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Ωτοπλαστική: Απαλλάσσει τα παιδιά από το bullying;


Αιτία αποστροφής για το σχολείο, εσωστρέφειας, αδυναμίας απόκτησης φίλων και έλλειψης αυτοπεποίθησης μπορεί να γίνουν τα “πεταχτά” αφτιά για τους μικρούς μαθητές. Οι διαφορές στην εμφάνιση σε νεαρές ηλικίες -αλλά, δυστυχώς, και στην ενήλικη ζωή- είναι λόγος πειραγμάτων που φτάνουν σε επίπεδο κοροϊδίας, έχοντας αρνητικές επιδράσεις στο παιδί που δέχεται το bullying.
To bullying είναι η ανεπιθύμητη, επιθετική και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά στα παιδιά σχολικής ηλικίας που συνεπάγεται μια πραγματική ή κατ’ εκτίμηση ανισορροπία ισχύος. Είναι ένα φαινόμενο που έχει έρθει τελευταία στο προσκήνιο με τη βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με σκοπό την εύρεση τρόπων αντιμετώπισής του. Διότι, όταν τα παιδιά βιώνουν εκφοβισμό, έχουν την τάση να αποσύρονται συναισθηματικά, ιδιαίτερα εκείνα που είναι ντροπαλά και ήδη έχουν ζητήματα αλληλεπίδρασης με τους συνομηλίκους τους, με πολύ σοβαρές συνέπειες. Συχνά παραπονούνται στους γονείς τους για την επίθεση είτε λεκτική είτε σωματική που δέχονται, καθώς η συμπεριφορά αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Οι λόγοι του bullying μπορεί να είναι αναρίθμητοι και δύσκολα αντιμετωπίσιμοι, ωστόσο για τα παιδιά που αιτία του εκφοβισμού είναι τα αφεστώτα ώτα (πεταχτά αφτιά) υπάρχει τρόπος άμεσης διακοπής της αιτίας και συγκεκριμένα η ωτοπλαστική», μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.
Πράγματι, οι επιπτώσεις του εκφοβισμού δεν είναι προσωρινές, αλλά έχουν μεγάλη διάρκεια - ακόμα και μέχρι την ενηλικίωση- και ποικίλουν ανάλογα με το ρόλο του ατόμου στην κατάσταση εκφοβισμού. Θεωρείται ότι όσο μικρότερο είναι το χρονικό διάστημα που δέχονται τον εκφοβισμό και σε μικρότερη έκταση τόσο λιγότερες είναι και οι επιπτώσεις. Η ωτοπλαστική σε νεαρή ηλικία θα μπορούσε να επιτρέψει στο παιδί ν’ αναπτυχθεί και να κοινωνικοποιηθεί φυσιολογικά, να έχει καλύτερες εμπειρίες από τις συναναστροφές του εντός και εκτός σχολείου, να αγαπήσει τη μάθηση και εν γένει να βιώνει μια ισορροπημένη ζωή.
Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε παιδιά και εφήβους καταδεικνύουν την άμεση θετική επίδραση που έχει η αισθητική επέμβαση στην αποκατάσταση του προβλήματος. Τα ποσοστά κάθε μιας μπορεί να διαφέρουν, ωστόσο όλες συγκλίνουν στο ότι οι επεμβάσεις προσφέρουν αύξηση της ευτυχίας, της κοινωνικής εμπειρίας και κυρίως σημαντικότατη μείωση ή διακοπή του εκφοβισμού.
Δεν είναι, όμως, μόνο τα μικρά παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα πεταχτά αφτιά. Ακόμα και οι ενήλικες, κουβαλώντας κατάλοιπα του παρελθόντος, καταφεύγουν στην κάλυψη του προβλήματος, κυρίως αφήνοντας τα μαλλιά τους μακριά ή φορώντας καπέλα.
 «Η αιτία των πεταχτών αφτιών είναι η λανθασμένη ανάπτυξη των χόνδρων με αποτέλεσμα τα πτερύγια να προβάλλουν από το κεφάλι περισσότερο απ’ότι συνήθως και το οπτικό αποτέλεσμα να ξεφεύγει απ’ότι θεωρείται συμμετρικό και αισθητικά αποδεκτό. Η ωτοπλαστική, που εκτελείται για να αναμορφώσει και να διορθώσει τα προεξέχοντα αφτιά, μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια των εφηβικών χρόνων ή ακόμη και από την ηλικία των 6 ή 7 ετών, ιδίως όταν ένα παιδί γίνεται στόχος για γελοιοποίηση στο σχολείο. Η επέμβαση διορθώνει το πρόβλημα που βλάπτει την αυτοεκτίμηση των παιδιών, τα κάνει να ξεχωρίζουν στο πλήθος και μειώνει τη συνολική ποιότητα ζωής τους. Πρόκειται για μια απλή σύντομη και ασφαλή διαδικασία, με σχετικά γρήγορη περίοδο ανάρρωσης και με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα», επισημαίνει ο Δρ. Μοιρέας. «Στόχος λοιπόν είναι η θέση των αφτιών να πλησιάσει στο υπόλοιπο κρανίο χωρίς αυτά να προβάλλουν πολύ. Η επέμβαση διαρκεί μία περίπου ώρα, πραγματοποιείται με γενική αναισθησία όταν το παιδί είναι μικρό, ενώ, σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες επιλέγεται συνήθως η τοπική αναισθησία μόνη της ή σε συνδυασμό με μέθη και δεν απαιτείται παραμονή στην κλινική. Η επέμβαση γίνεται με μια μικρή τομή στο πίσω μέρος του αφτιού, απ’ όπου γίνεται η διαμόρφωση του χόνδρου και η τοποθέτησή του προς τα πίσω. Το νέο σχήμα των αφτιών διατηρείται με 1-5 ειδικά ράμματα. Ο ασθενής φεύγει 1 ώρα μετά από τοπική επέμβαση ή 6 ώρες μετά από γενική νάρκωση έχοντας επιδέσμους στην περιοχή, που παραμένουν για 2-3 ημέρες. Μία εβδομάδα μετά την επέμβαση γίνεται η αφαίρεση των πολύ λεπτών ραμμάτων, ενώ η τομή στο πίσω μέρος του αφτιού εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου».
Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται σε 1-2 ημέρες. Τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο σε μία εβδομάδα ενώ όταν η επέμβαση πραγματοποιείται σε ενήλικες η επιστροφή στις επαγγελματικές υποχρεώσεις γίνεται σε 5 ημέρες. Αυτό που πρέπει να προσέχουν όμως όλοι οι χειρουργημένοι είναι ο άμεσος τραυματισμός των αφτιών για 1 μήνα.

 Όπως επισημαίνει ο Δρ. Μοιρέας, μέσα σε μια ώρα μπορεί να αλλάξει όλη η ζωή του ανθρώπου, δεδομένου ότι η ωτοπλαστική είναι μια αποτελεσματική επέμβαση για την ανακούφιση της ψυχοκοινωνικής δυσφορίας στη συντριπτική πλειονότητα των παιδιών που υποβάλλονται στην επέμβαση και για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του που συμβάλει στην μελλοντική πορεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more