Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Ξεκίνησε ο 27ος Εικαστικός Μήνας Μάιος


Την Τετάρτη 2 Μαΐου στα πλαίσια του εικαστικού μήνα Μάιου έγιναν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Ίγκριντ Ιόχμαν Τσάκρη. Παρόντες ο Δήμαρχος Έδεσσας, το ΔΣ του συλλόγου και πλήθος κόσμου.
Την βραδιά πλαισίωσαν μουσικά η κα Καπαγιαννίδου Λαρίσα, και οι μαθητές της Θοδωρής Σερκίζης (πιάνο) και η Μαρία Γκανάτσιου (τραγούδι).
Την καλλιτέχνη προλόγισε ο υπεύθυνος εικαστικών του ΦΣΕ Μέγας Αλέξανδρος Παλάνης Χρήστος. Μεταξύ άλλων  είπε:
«Σήμερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η κα Ίγκριντ Ιόχμαν Τσάκρη   ξεκινάει τον 27ο Εικαστικό μήνα Μάιο . Η γνωριμία μας έγινε πριν από 25 χρόνια και περισσότερο και σήμερα μπορώ να πω τα καλύτερα, σαν καλλιτέχνη αλλά και σαν άνθρωπο. Επιτυχής συγκυρία να εκθέσω μαζί της σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις, όπου όλοι οι εκθέτες  είχαμε να ωφεληθούμε αντικρίζοντας και αναλύοντας τα έργα της, μιας και η δουλειά της είναι πολύ ιδιαίτερη .  Μπορεί να μην γεννήθηκε εδώ στην Ελλάδα, καταγόμενη από την Γερμανία ,αγάπησε όμως αυτόν τον τόπο, τους ανθρώπους του και την ιστορία του, περισσότερο ίσως από εμάς, που ανατραφήκαμε εδώ και αυτό  είναι εμφανές στην δουλειά της. Έκανε σπουδές στην Γερμανία και είχε πολλές διακρίσεις εκεί, με την εγκατάστασή της στην Ελλάδα συνεχίζει την καλλιτεχνική της πορεία.
Σουρεαλιστικά τα έργα της, γεμάτα μηνύματα και συμβολισμό, προτρέπει τον θεατή να στοχαστεί έντονα, δίνοντάς του ερεθίσματα ζωντανά, χρωματιστά, προκαλώντας συναισθήματα πρωτόγνωρα και έντονα. Κάποιες φορές οι πίνακές της συγκλονίζουν.    Η ζωγραφική της  Ίγκριντ  είναι σαφώς υπερβατική, μεταφυσική. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται. Το να πας πέρα από αυτό που βλέπεις εγώ το ονομάζω ελευθερία και δύσκολο να το πετύχεις - και η Ίγκριντ Τσάκρη  με το έργο της προχωρεί πέρα από τα δεδομένα των αισθήσεων και γι' αυτό κάθε έργο της είναι και έργο ελευθερίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω πει ότι ένα έργο της, πραγματεύεται τόσα πολλά και εμπεριστατωμένα με εμβαθύνσεις , που δεν θα χωρούσαν σε ένα ολόκληρο βιβλίο. Αν τα παρατηρήσει κανείς, διακρίνει μια οργανική εξέλιξη. Μια θέληση και ορμή να εκφράσει τον περιβάλλοντα  κόσμο, με ότι περιλαμβάνει αυτός, έμψυχο ή άψυχο υλικό, αλλά και την ιστορική αναφορά του. Η ζωγραφική της είναι απόλυτη και αυστηρά προσωπική, με αποτέλεσμα να αποκτήσει το δικό της ύφος (Style), πράγμα που είναι ένα από τα ζητούμενα  για τον κάθε καλλιτέχνη.
     Να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά την Ίγκριντ, για την τιμή που έκανε σε μένα προσωπικά και στον Φιλοπρόοδο σύλλογο Μέγα Αλέξανδρο , να συμμετάσχει και να προάγει   αυτόν τον πολύχρονο θεσμό με την τόσο αξιόλογη έκθεσή της.
    Να της ευχηθώ προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και καλή δύναμη , να συνεχίσει το έργο της. Να είναι γερή, να συνεχίσει να μας εκπλήσσει και να μας διδάσκει με την τέχνη της».

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως την  Τρίτη 8 Μαΐου, ώρες 18:00-22:00, Σάββατο και Κυριακή πρωινά 11:00 – 13:00 και απόγευμα 18:00-22:00, στο Παρθεναγωγείο (Βαρόσι, Έδεσσα).

Ο Εικαστικός Μήνας Μάϊος πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ΔΗ.ΚΕ.ΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more